nonpasaran

Popüler "Notebook"ların Benchmark Puanları

Donanım konusunda oldukça bilgili insanların bile çoğu zaman yanıldığı konulardan biridir "Benchmark" puanları.Çoğu kişi özellikle ekran kartları konusunda yanılgıya düşerler.Oysa zannedildiği gibi ekran kartlarının "Benchmark" puanı olmaz.Çünkü ekran kartları kendi kendine çalışabilir birimler değildir.Çalışabilmek için bir konfigürasyona dahil olmaları gerekir.İşte "Benchmark" puanlarına sahip olanlar bu konfigürasyonlardır.Bariz bir şekilde güçlü bir ekran kartını zayıf bir konfigürasyonda test ederek kendinden daha zayıf bir ekran kartından az puan alması sağlanabilir.Özellikle "Notebook" kullanıcıları donanım üzerinde çok fazla değişiklik yapamadıklarından dolayı alacakları makinanın konfigürasyonun puanını bilirlerse yanılma payları azalır.Bu yazıda kullanıcıların yaptıkları ve çeşitli teknoloji sitelerinin yaptıkları  incelemelerde günümüzde satılan konfigürasyonların aldığı "Benchmark" puanlarını vereceğim.Biraz inceleyince bazı sitelerde verilen ekran kartı sıralamalarının ne kadar yanıltıcı olabileceğini göreceksiniz.



Bu yazı oldukça eski bir yazı. Güncel ekran kartlarının karşılaştırmasını en güncel Ayın Yıldızları yazısında bulabilirsiniz...


Günümüzde firmalar pek çok reklam kanalı kullanıyor.Milyonlarca dolar harcayıp televizyonlarda reklamlar döndürüyorlar.Gazetelerde,internette ilanlar yayınlıyorlar.Ama bu görünen yüzü.Asıl görünmeyen ve çok ama çok daha etkili olan bir kanal daha var: 

Reklamını başkasına yaptırmak!

Bu şu şekilde işliyor: 

Örneğin araba üretiyorsunuz. Milyonlarca dolarlık reklam yerine örneğin 10 tane arabayı bulunduğuuz ülkenin o alandaki kanaat önderlerine kullanmaları için "ödünç" veriyorsunuz. O da kızına oğluna veriyor.Arabanın ruhsatı size ait.İşte kullanıyorsunuz göründüğü için vergiden bedelini düşüyorsunuz zaten yani size 0 maliyet.Hatta ürettiğiniz arabayı satmış oluyorsunuz   bir anlamda kara bile geçiyorsunuz.
O arada vatandaş okuyor:

Geçen gün bir arabaya bindim adamlar şöyle  yapmış böyle yapmış.Bu ülkede böyle şeyler yapıldığı için gözüm yaşardı...Vs.vs. Vatandaş saf saf bunu gerçekten adam beğendiği için içinden gelmiş yazmış zannediyor.


Ya da şöyle oluyor Türkiye'nin en büyük bilgisayar ve teknoloji dergilerinden ve oyun dergilerinden birinde çalışan bir editöre veriyorsunuz bir  dizüstü (Yada her neyse) "Bak bunda directX11 var nasıl ama sende kalsın aramızda lafı mı olur" diyorsunuz. Sonra zaten siz hiç bir şey istemeden o sizin gönüllü reklamcınız oluyor.Artık her fırsatta sizin ürününüzü övüp rakip firmanın ürününü yeriyor. İnsanların bu şekilde zarara uğruyor olmasının onlar için hiç önemi yok.Bu insanlara göre örneğin 5650 tartışmasız bir şekilde GT240M den GT330 veya 335M den çok çok üstün bir kart. Ama altta kullanıcıların kendi para vererek aldıkları bilgisayarlarında yaptığı gerçek test sonuçları var ve sonuçlar hiç de öyle demiyor. 

Neyse lafı uzattım.Gerisini siz anlayın.Sadece Dirt 2'ye  bir iki DirectX 11 numarası koymaları için ATI'nin 3 milyon dolarlık bütçe ayırdığı pek çok alanda yazıldı çizildi.50 bin dolar verir bu verileri en büyük sitelerde dahi speküle edebilirsiniz.Örneğin  Notebookcheck gibi siteler...Böyledir demiyorum ama öyle olduğu da oluyor bunu bilin diyorum.Gerisini siz anlayın.









  • Bütün puanlar 3DMark06 puanlarıdır.Bunu sebebi:

1-Dünya genelinde en yaygın kullanılan test olması,
2-Benim bu puanları araştırırken en çok veriye ulaştığım test olmasıdır.

  • Bu puanlar sözü geçen bilgisayarların grafik kapasitesini gösterir.Dikkatinizi çekecektir işlemcilerin puanlara etkisi oldukça az.Yanıltıcı olmaması açısından bunu belirtmek zorunda kaldım.Eğer daha çok işlemciyi kullanan uygulamalarla çalışıyorsanız bu puanlar yanıltıcı olacaktır.Bu durumda en iyi işlemciyi seçmeniz en doğrusudur.





1- MARKAYA GÖRE SIRALAMA







2- EKRAN KARTINA GÖRE SIRALAMA



Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item