nonpasaran

Siteye Yapılan Yorumlar Hakkında Önemli Duyuru!

Alttaki satırları yazmamın üzerinden 1 senenin üzerinde zaman geçmiş. Bu geçen zaman zarfında konuların altı yine foruma dönüştü. Ben sizleri kırmayayım yorum silmemeyim dedikçe önüne gelen konuyla alakalı alakasız aklına geleni sormaya, bu iyi niyetimi suistimal etmeye başladı. Bu durumu kesin olarak sonlandırmanın zamanı ise geldi:

1- Facebook, Twitter ve Enpedi'nin aktif olduğu diğer sosyal medya platformlarında sorulan hiçbir soruyu bundan sonra cevaplamayacağım. Buralar forum değil. Bu platformları Enpedi'de yazılan yeni yazıları ve Enpedi'nin ilgi alanları ile ilgili konuları takipçilerimize duyurmak için kullanıyoruz.

2- Sitede yapılan yorumlar sadece konuyla ilgiliyse cevaplanacak aksi durumda direkt silinecek.

3- Sadece 1-2 kelimeden oluşan (Alttaki "Ekleme" başlığındaki açıkladığım gibi) anlam taşımayan yorumlar direkt silinecek.

Bu tür sert önlemler aldığım için özür diliyorum ama konuların altı yorum çöplüğüne döndü. Bu durumu bir yoluna koymanın ise maalesef başka bir yolu kalmadı.

13 Eylül 2014



         8 Şubat 2010'da buraya ilk yazımı yazmıştım. Aradan yaklaşık 3.5 yıl geçmiş. enpedi.com adına geçmemizin üzerinden ise 16 Nisan'da 1 yıl geçmiş olacak. Bu 3.5 yılda -çoğu zaman kendimden fedakarlık ederek- siteye binlerce saat mesai harcadım ve 1000'in üzerinde makale yayınladım.

          Bildiğiniz gibi prensip olarak siteye yapılan her yoruma kesinlikle cevap veriyorum ve 3.5 yıl boyunca 10 000'in üzerinde yoruma cevap vermişim. İlk zamanlar günde 15-20 yoruma cevap vermek, insanlara yardımcı olmaya çalışmak çok vaktimi almıyordu ve zevkle yapıyordum. Ancak özellikle son 1 yılda ziyaretçi sayımız çok fazla arttı ve aylık 1 milyon sayfa gösteriminin üzerine çıktı. Artmaya da devam ediyor. Bu durum yapılan yorum sayısını da orantılı olarak arttırdı ve günlük yapılan yorum sayısı 100 ve üzerine çıkmaya başladı.


         100 ufak bir rakam gibi  görünebilir ama bu yorumlara cevap vermem 3-4 saatimi almaya ve siteye içerik girmeye harcadığım süreyi elimden almaya başladı. Bu ise kabul edilebilir bir şey değil benim açımdan.


          Öte yandan zaten yaptığım yayıncılık formatının bir gereği olarak yazıların altında alakasız yorum bulundurmamam gerekiyor. Çünkü bir makaleyi uygulamaya çalışan ama bir sorunla karşılaşan bilinçli kullanıcıların genelde ilk yaptığı şey yorumlara bakmak. Amaç,  yaşadığı sorunu daha önce yaşayan bir kullanıcı varsa ve çözüm bulmuşsa aynı çözüme kısayoldan ulaşmak.

         Şu anda ki alakalı alakasız her yorumu yayınlamam ve yanıtlamam ise bu kullanıcılara karşı yaptığım bir saygısızlık. Ancak şöyle düşündüm: "İleride bir forum açarım, alakasız yorumları foruma taşırım. Böylece yine herkes cevap almış olur"

          Bu ise -maalesef- şimdilik olmadı. Forum açmak için gereken mesaiyi şu anda vermem mümkün görünmüyor.




            Sonuç olarak, üzelerek de olsa bir karar almam gerekti: Artık yorum yapılan yazı ile alakasız hiçbir yorumu maalesef yayınlamayacağım/cevaplamayacağım. Bu tür yorumlar direkt olarak silinecek.

            Bu durum beni gerçekten üzüyor çünkü şimdiye kadar siteye yapılan bunca yorumdan sildiklerim bir elin parmaklarını geçmez. Bunlarda ya illegal içerikten ya da olumsuz üsluptan silindiler. Şimdi ise özellikle ilk zamanlarda pek çok yorumu silmek zorunda kalacağım.


          Umarım durumu anlayışla karşılarsınız...


Nonpasaran | 7 Nisan 2013





Ekleme...


          Beni çok rahatsız eden bir başka konu daha var. Bazı arkadaşlar o kadar rahatlar ki soru sorarken sanırsınız yıllardır aynı bilgisayarı beraber kullanıyoruz. Bugün aldığım ve sildiğim bir yorum üzerinden anlatayım meramımı;

         Yorum yapılan konu bu: Windows 7: Dosya Uzantılarını Onarmak / Varsayılana Sıfırlamak


         Yapılan yorum ise şu: "ya ben gerekIi onayIarı verdim yeniden başIattım ama haIa düzeImedi bana biraz yardım edermisin Nonpasaran"

         Şimdi Allah aşkına elinizi vicdanınıza koyun da söyleyin; Ben bu soruya nasıl cevap vereyim!?
Yazıda 50'den fazla uzantının nasıl onarılacağını vermişim. Sen hangisiyle sorun yaşadığını yazmaya üşenmişsin. Bu makaleyi uygulama sebebin neydi yaşadığın sorun neydi bunu yazmaya üşenmişsin. Ne kullanıcı seviyeni biliyorum ne denediğin çözümleri biliyorum!

        Evet herzaman düsturum "Aptalca soru yoktur, aptalca cevap vardır!" oldu. Karşımdaki kullanıcının çok yeni bir kullanıcı olabileceğini ve çok basit şeyleri dahi bilemeyebileceğini her zaman anlayışla karşıladım. Zaten böyle düşünmüyorsanız hastalıklı bir zihin yapınız vardır. Ama burada bahsettiğim şey bu değil karıştırılmasın.

       Burada bahssettiğim şey; sorulan sorunun bir soru dahi olmaması!

       Kimse kusura bakmasın. Sorunu olan sen olacaksın, çözmek için yardım isteyeceksin sonra da 2 dakikanı ayırıp 3-5 cümle kurmaya, sorununu anlatmaya üşeneceksin ama sonrasında benden sayfalarca çözüm yazmamı, sorununun tahmin etmemi ve çözüm üretmemi bekleyeceksin. Yağma yok. Derdini anlatmaya üşenenler cevap almayı da hak etmiyorlar. Bu tip sorularda bundan sonra koşulsuz şartsız silinecektir. 



Nonpasaran | 14 Nisan 2013

Arşiv

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item