nonpasaran

Microsoft Neden Windows 8'den Direkt Windows 10'a Atladı? Windows 9'a Ne Oldu?


Neredeyse herkes Windows 8'den sonra gelecek Windows'un adının Windows 9 olacağından emindi. Ama Microsoft, çoğu kimse için süpriz olan ama Microsoft'un isim verme politikalarını bilenler için pek de süpriz olmayan bir hamle yaparak Windows 10 adını koydu. Peki Windows 9'a ne oldu? Neden yeni Windows, Windows 10 adını aldı?

Bunun gerçekte 1 temel, 2 destekleyici sebebi var;

  1. Zaten Windows 9 adı hiçbir zaman gündemde değildi -çünkü Windows 9 aslında şimdi Windows 8.1 olaral kullandığımız sistem- ve yeni Windows'un adının Windows 10 olacağı belliydi.

  2. Microsoft Windows 7'den bu yana işletim sistemlerinin adını sürüm numaralarına göre ayarlıyor. Yani sürüm numaralarının toplamı yeni Windows'un adı oluyor;

    • Windows 7'nin sürüm numarası 6.1'di. Yani 6+1=7
    • Windows 8'in sürüm numarası 6.2'di. Yani 6+2=8
    • Windows 8.1'in sürüm numarası 6.3'tü. Yani 6+3=9 (Ayrıca 8+1'de 9 yapıyor. Yani Windows 9 aslında Windows 8.1 olarak kullandığımız sistem. Sadece arada çok az süre olunca Microsoft isim değişikliği yerine güncellemeymiş gibi sundu Windows 9'u ve bir güncellemeye benzer bir isim verdi)
    • Ve Windows 10. Sürüm numarası 6.4. Yani 6+4=10.

  3. 9'un İngilizce okunuşu olan "nayn" Almanca Hayır anlamındaki Nein'ın okunuşu ile aynı. Sonuçta pazarlama dünyasında yaşıyoruz. Adı bazı toplumlarda baştan olumsuz çağrışımlar yapan bir ismi Microsoft'un ürününe koymak istememesi son derece anlaşılır bir durum.


  4. 3. sebep ise tamamen batıl inanç. Şöyleki; İngilizce konuşan toplumlarda özellikle çocuklar arasında meşhur bir tekerleme/söz oyunu vardır; (Sayıları sırayla saymaya başladığınızda 7, 8, 9'un okunuşu) "sevın eyt nayn" şeklindedir. 8'in okunuşu olan "eyt" aynı zamanda yemek anlamındaki ate/eat ile aynıdır. Bu ise İngilizce'de "Yedi dokuzu yer" anlamına gelir. Bu batıl inanışa göre Windows 9 asla Windows 7'nin başarısını geçemeyecekti. Bu sebeple de zaten yeni işletim sisteminin isminin 9 olma ihtimali hiç yoktu.

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item