nonpasaran

Windows 7...10: Bir Standart Kullanıcıya Yönetici Haklarıyla Çalışan bir Programı Yönetici Şifresi Girmeden Çalıştırma İzni Vermek

Eğer bir Standart kullanıcı hesabı kulanıyorsanız yönetici haklarıyla çalışan işlemler yaptığınızda yanda gördüğünüz ve sizden Yönetici parolasını girmenizi isteyen izin penceresi ile çok sık karşılaşırsınız.

Bu yetkisi olmayan kullanıcıların bilgisayar konfigürasyonunu değiştirmemeleri için son derece gerekli bir önlemdir. Ama ya yöneticisi olduğunuz (Yönetici hesabı kullandığınız) bir sistemdeki Standart kullanıcıların Standart kullanıcı olarak kalmalarını isterken bazı yönetici hakları isteyen işlemleri yapmasını da istiyorsanız?


Biraz daha açıklarsam: Örneğin bilgisayarda sizin sahip olduğunuz bir yönetici hesabı ve ENPEDI adında bir standart kullanıcı hesabı var. ENPEDI hesabının Standart kullanıcı olarak kalmasını istiyorsunuz, bilgisayarda sınırlı yetkisi olsun istiyorsunuz ama aynı zamanda çalışmak için yönetici haklarına ihtiyaç duyan örneğin Kaynak İzleyicisi'ni (C:\WINDOWS\system32\perfmon.exe) çalıştırmasını istiyorsunuz. Bu durumda ENPEDI kullanıcısının yönetici şifresini bilmesi gerekir. Sizde ENPEDI kullanıcısının doğal olarak şifrenizi bilmesini istemiyorsunuz.
Bu yazıda bu sorunu nasıl çözeceğinizi anlatacağım...


Hazırlık

A- Bu işlem için 3. parti bir program kullanacağız: RunasSpc. İlk iş olarak programa ait .zip dosyalarını buradan indirin ve ayıklayın.

B- Ayıkladığınız dosyaların içinde hem 32 bit hem de 64 bit için 2 ayrı klasör olduğunu göreceksiniz. Sisteminizle uyumlu olan klasörü açın.


C- Buradaki RunAsSpc.exe dosyasını C:\Windows\System32 klasörüne atın. Bunu yaptıktan sonra indirdiğiniz dosyaları silebilirsiniz artık ihtiyacımız kalmadı.


Uygulama

1- Artık ENPEDI hesabında oturum açıp ENPEDI kullanıcısının çalıştırmasını istediğiniz programlar için alttaki şablonu kullanarak kısayollar oluşturmanız yeterli;

  • runasspc /program:"Programın tam adresi" /domain:"localhost" /user:"Yönetici kulanıcısının ismi" /password:"Şifreniz"
Örneğin;
  • runasspc /program:"C:\WINDOWS\system32\perfmon.exe" /domain:"localhost" /user:"Nonpasaran" /password:"1234"


Eğer hedef bilgisayar bir etki alanında ise Domain parametresine localhost yerine AlanAdı.com yazacaksınız.

2- Ancak dikkatli okuyucular buradaki mantık hatasını hemen fark etmiştir: "Eee ENPEDI kullanıcısı kısayola sağ tıklatıp özelliklerine baktığında şifremi görecek?"

Haklısınız. Bunun için şifrelenmiş bir veri dosyası oluşturup kısayolu bu veri dosyasını çalıştıracak şekilde yapılandırmalıyız. İlk olarak şifrelenmiş veri dosyalarımızı oluşturalım. Bunun için şu şablonu -Yönetici haklarıyla açılmış bir Komut İstemcisinde- kullanının;

  • runasspc /cryptfile:".spc dosyasını kaydetmek istediğiniz adres" /program:"Programın tam adresi" /domain:"localhost" /user:"Yönetici kulanıcısının ismi" /password:"Şifreniz"
Örneğin;
  • runasspc /cryptfile:"C:\Users\ENPEDI\Documents\PerfMon.spc" /program:"C:\WINDOWS\system32\perfmon.exe" /domain:"localhost" /user:"Nonpasaran" /password:"1234"



  • Cryptfile isminde Türkçe karakter kullanmamanız gerekiyor. 
  • Adreslerde orijinal (İngilizce) adresi kullanmanız gerekiyor. Yani örneğin C:\Kullanıcılar\ENPEDI\Belgeler\ formatında değil C:\Users\ENPEDI\Documents\ formatında yazmalısınız. Bu adresi ise ilgili lokasyona gidip adres satırındaki adresi kopyalarak elde edebilirsiniz. (Adres Türkçe görünse de kopyaladığınızda İngilizce olarak kopyalanacaktır)
  • .spc dosyasını illa benim yaptığım gibi direkt Standart hesaba (ENPEDI) ait bir klasörde oluşturmanız şart değil. Kendi hesabınız altındaki bir klasörde ya da direk C kök dizininde oluşturabilir sonradan Standart hesaba ait klasörlerden birine taşıyabilirsiniz. Örneğin: runasspc /cryptfile:"C:\PerfMon.spc" /program:"C:\WINDOWS\system32\perfmon.exe" /domain:"localhost" /user:"Nonpasaran" /password:"1234" gibi...
  • Bu adımı Yönetici hesabında uygulamak zorunda değilsiniz. Standart hesap altında da uygulayabilirsiniz. Sadece Yönetici haklarıyla komut istemcisi açmak istediğinizde Yönetici hesabınızın şifresini girmeniz gerekecektir.

3- 2. adımı ENPEDI kullanıcısının çalıştırmasına izin vermek istediğiniz tüm -çalışmak için yönetici haklarına ihtiyaç duyan- programlar için tekrarlayın. Bunu yaptığınızda ENPEDI kullanıcısının Belgelerim klasöründe .spc dosyaları oluştuğunu göreceksiniz.


Her farklı program için .spc dosyasına -tercihen program ile uyumlu- farklı bir isim vermelisiniz. Örneğin: PerfMon.spc, Ccleaner.spc, GTA5.spc vs.


4- Şimdi Standart kullanıcıda (ENPEDI) oturum açın ve alttaki formata uygun kısayollar oluşturun;

  • runasspc /cryptfile:".spc dosyasını kaydettiğiniz adres" /quiet
Örneğin:
  • runasspc /cryptfile:"C:\Users\ENPEDI\Documents\PerfMon.spc" /quiet


5- Kısayolu oluşturduktan sonra dilediğiniz bir simgeyi atayabilirsiniz;


Hepsi bu kadar alttaki videoda bu kısayolların nasıl çalıştığını görebilirsiniz...



Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item