nonpasaran

"Windows bu diske yüklenemez" Hatası Neden Olur, Nasıl Çözülür?

Başlığı kısa kesmek adına tam hata metnini yazmadım. Aslında tam hata metni diye bir şey de yok çünkü bu hata 2 yönlü;

  1. Windows bu diske yüklenemez. Seçilen disk GPT bölümü stilinde.
  2. Windows bu diske yüklenemez. Seçilen diskte MBR bölüm tablosu var. EFI sistemlerde, Windows sadece GPT disklere yüklenebilir.

Altta bu 2 hatanın ekran alıntılarını görüyorsunuz;


Bu konuyu daha önce yazmaya gerek duymadım çünkü yazdığım UEFI ile ilgili yazılar bu hatanın oluş sebebini en ince ayrıntısına kadar anlatıyordu. Ancak gerek bu hata ile sık karşılaşılması ve çok soru gelmesi gerekse de Internette okuduğum bu konuyla ilgili yetersiz yazılar böyle bir yazının gerekli olduğunu ortaya koydu.

Her zaman olduğu gibi ezbere iş yapmanızı istemediğimden önce konuyu (Hatanın oluş sebebini) anlatayım daha sonra nasıl çözebileceğinizi anlatacağım.



Bildiğiniz gibi son yıllarda üretilen bilgisayarların tamamı UEFI firmware ile geliyorlar. Bu değişiklik bir yol öğrenip o yolda devam etmekten başka bir vizyonu olmayan internet kafeden çıkma bilgisayarcılar için kabul edilemez oldu çünkü yeni sistemlere ayak uydurabilmek için 2-3 saatlerini öğrenmeye ayırmaları gerekiyordu!

Onlar bunun yerine örneğin UEFI olarak önyüklenmiş Windows 8 önyüklü gelen bilgisayara Windows 7 yüklemek isteyen bir müşteri/arkadaş geldiğinde ne yapacaklarını bilmedikleri için hemen tek bildiklerini yaptılar. Yani; bilgisayara Windows 7'yi -bildikleri tek yol olan- klasik yolla (MBR/BIOS) yüklediler.

İlk başta bunu da nasıl yapacaklarını bilmediklerinden biraz bocaladılarsa da "bozmak" yapmaktan kolay olduğu için çabucak adapte oldular. Ancak neyi ne için yaptıklarını bilmedikleri için çözümleri de hep ezbere oldu. İşte bu hatalar da bu anlattığım süreçlerde meydana gelen hatalar.

Size tavsiyem bu tip insanlar gibi olmayın. Hayatta ne yaparsanız yapın her zaman sorgulayın. Sorgulamadan ezbere iş yapmak ancak zekası olmayan varlıklara göredir. Örneğin koyunlara her gün çan çaldıktan sonra ot verirseniz çan çaldığında yemek alanına gitmeleri gerektiğini öğrenirler. Koyun olmayın.

Daha önce anlattım ama kısaca özet geçeyim;


  • Klasik BIOS'a sahip bilgisayarlar sadece MBR bölüm tablosuna sahip disklere işletim sistemi kurulmasına müsaade ederler. 
  • EFI Firmware ile gelen bilgisayarlar (Son 2-3 yılda üretilen ve/veya Windows 8 veya üstü işletim sistemi önyüklü gelen bilgisayarların tamamı) varsayılan olarak sadece GPT bölüm tablosuna sahip disklere işletim sistemi kurulmasına müsade ederler. Ancak EFI firmware ile gelen bilgisayarlar geriye dönük uyumluluk adına gerekirse BIOS'u simule edebilirler ve (Gerekli ayarlar yapıldıktan sonra) bu sayede bu bilgisayarla klasik (MBR/BIOS) kurulumu da yapılabilir.
  • EFI firmware etkin bilgisayarlar sadece Fat32 olarak biçimlendirilmiş medyalardan veya CD/DVD'lerden önyüklenebilirler. Örneğin NTFS olarak biçimlendirilmiş flash sürücüden bilgisayarı başlatıp kurulum yapamazsınız.
  • EFI firmware etkin bilgisayarlar Fat32 olarak biçimlendirilmiş medyalardan veya CD/DVD'lerden önyüklenebilirlerse de kullanılan kurulum medyasının da UEFI destekli olması gerekir. Örneğin 32 bit Windows 7 ISO'su ile ne yaparsanız yapın UEFI kurulum yapamazsınız. (WimBoot/CompactBoot hariç)

Bu bilgilerin ışığında;


  1. UEFI kurulum yapacaksanız;

    • Bilgisayarınız EFI desteğine sahip olmalı.
    • Kullanacağınız ISO veya kurulum dosyaları, UEFI uyumlu olmalı.
    • Kullanacağınız medya (Örneğin USB flash sürücü) UEFI uyumlu (Fat32) biçimlendirilmiş olmalı.
    • Diskiniz Ayrılmamış Alan olmalı (Kurulum diski GPT olarak başlatacak ve gerekli bölümleri oluşturacaktır) veya GPT bölüm tablosuna sahip olmalı.

  2. Klasik (BIOS/MBR) kurulumu yapacaksınız;
    • Bilgisayarınız EFI desteğine sahip ise BIOS/EFI arayüzünde bir takım ayarlar (SecureBoot, FastBoot, LegacyBoot vs gibi (Modele, markaya, donanıma göre terimler değişebiliyor) -BIOS uyumluluğunu etkinleştirecek şekilde- yapılmış olmalı.
    • Diskiniz Ayrılmamış Alan olmalı (Kurulum diski MBR olarak başlatacak ve gerekli bölümleri oluşturacaktır) veya MBR bölüm tablosuna sahip olmalı.

I. Bölüm: "Windows bu diske yüklenemez. 
Seçilen disk GPT bölümü stilinde" Hatası

Örnek bilgisayarımızda 2 tane disk (Bölüm değil fiziksel 2 ayrı disk) var. Disk 0, GPT olarak başlatılmış ve Windows 10 kurulu bir disk iken Disk 1, MBR başlatılmış bir disk. Ve bu diskte Disk 0'ı seçtiğimizde hata alıyoruz. Çünkü;

  1. Kullandığınız kurulum dosyaları UEFI destekli değil. (Örneğin, 32 bit ISO  ya da 32 ve 64 bit mimarisini bir arada içeren AIO bir ISO gibi)
  2. Kurulum dosyalarınız UEFI destekli olduğu halde (Örneğin 64 Bit Windows 10 ISO'su) kurulum medyanız (Örneğin USB flash sürücü) UEFI uyumlu olarak hazırlanmamış.
  3. Kurulum dosyalarınız UEFI destekli olduğu halde (Örneğin 64 Bit Windows 7 ISO'su) kurulum medyanız (Örneğin USB flash sürücü) -Windows 7'ye özel- bir ufak ayarı yapmadığınız için UEFI kuruluma uygun değil.
  4. (Bahsedilen konfigürasyonda mümkün değil çünkü zaten GPT bir disk ve kurulu bir Windows 10 var ama sizde tek disk olduğunu farz edelim) Bilgisayarınızın anakartı UEFI uyumlu değil. 


Ancak aynı bilgisayarda Disk 1'i seçtiğimizde kurulum yapabiliyoruz. Çünkü;

  • Bilgisayarımız klasik BIOS'a sahip ya da UEFI destekli olduğu halde BIOS uyumluluğu etkinleştirilmiş.


Çözümler; (Çözümler üstteki rakamlandırmalarla uyumlu verilmiştir)


  1. Windows kurulumu yapacaksanız kullandığınız ISO'nun 64 bit ve Windows Vista SP1 veya üzeri olduğuna emin olun.
  2. Kurulum medyanızı UEFI destekli hazırlayın;

  3. Kurulum medyanızı hem UEFI destekli hem de Windows 7'ye özel hazırlayın;

  4. Buna yapacak birşey yok. UEFI uyumluluğu donanımsal bir şey. Bu durumda diski silip ayrılmamış alan haline getirmeniz gerekiyor. Disk ayrılmamış alan olduğunda sadece bu alanı seçin ve İleri butonuna tıklatın. Kurulum diski MBR olarak başlatacak ve gerekli bölümleri oluşturacaktır.


1, 2 ve 3 senaryoları için verdiğim çözümler uygulanması gereken doğru çözümler. Ama tabii siz kafanızın dikine gitmek ve UEFI uyumlu bilgisayara klasik kurulum yapmak istiyorsanız 4. senaryo için verdiğim çözüm tüm senaryolar için de geçerli.

1, 2 ve 3 senaryoları için verdiğim çözümleri doğru uyguladıysanız (Örneğin USB Flash Sürücü kullanıyorsunuz) ve EFI/BIOS ayarlarınızda BIOS uyumluluğu etkinse önyüklenecek medyayı seçerken bilgisayara tek USB Flash Sürücü takılı olduğu halde 2 tane görünürler. (Alttaki resim) UEFI ile başlayanı seçeceksiniz.


II. Bölüm: "Windows bu diske yüklenemez. 
Seçilen diskte MBR bölüm tablosu var. EFI sistemlerde, Windows sadece GPT disklere yüklenebilir." Hatası

Örnek bilgisayarımız ilk bölümdeki ile tamamen aynı bilgisayar. Yani 2 tane disk var. Disk 0, GPT olarak başlatılmış ve Windows 10 kurulu bir disk iken Disk 1, MBR başlatılmış bir disk. Ve bu diskte tam tersi Disk 1'i seçtiğimizde hata alıyoruz. Çünkü;

  • Bilgisayarımız UEFI uyumlu ve biz UEFI uyumlu medya ile doğru bir kurulum başlatmışız. Ancak disk GPT olmadığı için (Yukarıdan hatırlayın UEFI için GPT disk şarttı) kurulum devam edemiyor.


Burada Disk 0, GPT olarak başlatıldığı için Disk 0, Bölüm 4'ü seçseydik hata almayacaktık. Yani ilk bölümün tam tersi bir durum var ortada. Burada amacım -UEFI veya BIOS başlatmamıza göre- aynı bilgisayarın aynı disklerle tamamen ters tepkiler verdiğini göstermek. Dikkat ederseniz ilk bölümde ("Windows bu diske yüklenemez. Seçilen disk GPT bölümü stilinde" Hatası) tam tersi tepkiler alıyorduk.


Çözüm:


Bu durumda 2 çözüm yöntemi mevcut ancak ideal bir çözüm yok. İdeal bir çözüm olmamasının sebebi ise içinde bulunduğunuz senaryoya göre seçim yapmanız gerekliliği;

  1. Diski silip ayrılmamış alan haline getirebilirsiniz. Disk ayrılmamış alan olduğunda sadece bu alanı seçin ve İleri butonuna tıklatın. Kurulum diski GPT olarak başlatacak ve gerekli bölümleri oluşturacaktır. Ancak diskteki tüm bölümleri silmeniz gerekeceğinden veri kaybedeceksiniz. Bu önemli değilse bu çözümü uygulayın.

  2. EFI arayüzüne girip BIOS uyumluluğunu açın. (SecureBoot, FastBoot, LegacyBoot vs gibi -Modele, markaya, donanıma göre- terimler değişebiliyor) Burada size yardımcı olabilecek bilgiler var: Güvenli Önyükleme (Secure Boot) Nedir? - Windows 8 veya 10 Yüklü Gelen PClerde Başka İşletim Sistemi Yükleyememe Sorunu

    Daha sonra bilgisayarı kurulum medyanızdan başlattığınızda 2 seçenek çıkıyorsa UEFI olmayanı seçin;


Ancak bu yöntemi sadece ilk yöntemi uygulamak çok canınızı yakacaksa uygulayın. Çünkü bunu yaptığınızda UEFI kurulumdan ve UEFI kurulumun avantajlarından vazgeçmiş oluyorsunuz.

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item