nonpasaran

ASUS Yazılımları - Araçları Rehberi

Her Notebook üreticisi gibi Asus'da  ürettiği Notebook'larına "Bloatware" olarak bilinen pek çok program yükleyerek satışa sunuyor.Pek çok kullanıcı, özellikle Asus ile yeni tanışanlar bu yazılımlar hakkında detaylı bilgi sahibi olmadıkları için hangisini kaldırmaları hangisini kaldırmamaları konusunda tereddüte düşüyorlar.Oysa -bunların içinde yararlı olanlar bulunmakla beraber- makinanın performansı düşünüldüğünde pek çoğunun  kaldırılması gerekir.Öte yandan hangisinin kullanışlı hangisinin kullanışsız olduğu tamamen görece bir kavram olduğundan dolayı böyle bir rehber hazırlamayı uygun buldum.Bu rehberin ışığında hangi yazılımı kaldırmanız hangisini tutmanız gerektiğine kendiniz karar verebilirsiniz.




Güncellemeler 


  1. ASUS@Vibe, eManual, eReader, Super Hybrid Engine ve Video Magic maddeleri eklendi.
  2. Videolar eklendi. (Eylül 2011)
  3. Syncables Desktop SE maddesi eklendi. (Kasım 2011)
  4. Backtracker eklendi. (Haziran 2013)
  5. USB Charger Plus eklendi. (Kasım 2014)





  • AI Recovery


AI Recovery, Kurtarma bölüntünüzün bir kopyasını DVD veya DVDlere yazdırmanızı ve bu şekilde kurtarma bölüntünüzün yedeğini almanızı sağlayan bir yazılımdır. Genellikle bilgisayarınızı ilk aldığınızda sizi bir kurtarma seti oluşturmanız için uyarır.Bunun için her ihtimale karşı 4 tane en iyi kalitede DVD'yi hazır bulundurun ve ardından yazılımı çalıştırın.Kurtarma setinizi oluşturduktan sonra yazılımı sisteminizden kaldırabilirsiniz.Kurtarma bölüntüleri ve bunları kullanma ile ilgili daha fazla bilgi için;








  • Asus AP Bank

Asus AP Bank,  bazı programların deneme sürümlerini bulabileceğiniz ve bu programları uygun fiyata satın alabileceğiniz bir alan.Aslında basitçe bir on-line satış mağazasına link olarak değerlendirebilirsiniz.Silmenizde hiç bir sakınca yok.




  • Asus App Store

İntel AppUp Center'ın yeniden adlandırılmış hali olan bu uygulama Apple'ın App Store'u nun aynısı fakat sadece "Netbook" sahiplerine özel. Kaldırıp kaldırmamak size kalmış.







  • Asus @Vibe

@Vibe, Asus'un sunduğu ve online olarak müzik dinleyebileceğiniz, oyun oynayabileceğiniz, video ve canlı televizyon yayını seyredebileceğiniz, e-kitap okuyup, sesli kitap dinleyebileceğiniz ve çeşitli online eğitimlerin yer aldığı çok yönlü bir eğlence/eğitim portalı. Henüz içerik zayıf ve Türkiye desteklenen ülkeler arasında olmadığı için Türkiye'de kullanılamıyor. Ama Asus yetkililerinden öğrendiğime göre çok yakın zamanda Türkiye desteği de sunulacak. Kaldırıp kaldırmamak  size kalmış. Resmi Asus@Vibe sayfası.








  • ATK ACPI utility

Açılımı Advanced Configuration and Power Interface olan  ACPI, anakarta bağlı aygıtların özelliklerini yönetmek için işletim sistemi tarafından kullanılan donanım ve yazılım arabirimlerini tanımlayan bir yazılımdır. ATK ACPI utility ise aslında bir çeşit sürücüdür ve BIOS ile işletim sisteminin bilgisayarın genel güç yönetimi ile ilgili birbirleriyle haberleşmelerini başka bir deyimle birbirlerinden haberdar olmalarını sağlar.Kesinlikle kaldırmayın.



  • ATK Generic Function Utility

ATK ACPI utility konusunda açıklamasını verdiğim ACPI ile Klavye kısayollarının etkileşimini sağlar.Sisteminizde Kurulu olmalıdır.




  • ATK Hotkey

Fn+  tuş kombinasyonlarının çalışmasını sağlayan araç budur.Kaldırmayın.




  • ATK Media

Multimedya kısayol tuşları kullanıldığında Windows Medya Center'ı açan ve Windows Medya Center özelliklerine  bu kısayol tuşları ile kumanda etmeyi mümkün kılan araç.Eğer Windows Medya Center'ı kullanmıyorsanız kaldırın.





  • ATKOSD2

Klavye kısayollarını kullandığınızda ekranda beliren 3 boyutlu animasyonları gösteren araç.Kaldırmak tamamen tercihinize kalmış.





  • ASUS Backtracker


         Windows 8 ile beraber gelen yazılımlardan. Ekstra bir özellik sunmuyor. İşlevi sadece Windows 8 ve Asus'un kurtarma işlevlerinin tamamına tek bir pencereden ulaşma imkanı sağlaması. 3 seçenek var;


          1- Backup factory image: Bu sistem kurtarma olarak bildiğimiz ve F9 ile süreci başlattığımız sistemi fabrikadan çıktığı haline geri yüklememizi sağlayan seçenek. Burada bununla ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz: "Notebook"lara Format Atmak

         2-  Backup ASUS Driver/Application: Bu seçeneği henüz deneme fırsatı bulamadım ama sanırım burada anlattığım işlevi yerine getiriyor: Üreticinizin Diskinize Gizlediği Kurtarma Bölümünü (Recovery Partition) USB Bellekte Oluşturmak

         3- System Recovery: Windows 8'in özellikleri olan Sıfırlama ve Yenileme'yi başlatıyor.






  • ChkMail 
Adı üstünde maillerinizi kontrol etmeye yarayan bir araç.Güvenlice kaldırabilirsiniz.






  • ControlDeck

Ekran parlaklığı, ses ayarı ve diğer sistem ayarlarını 3d animasyonlarla yapmanızı sağlayan araç.Kaldırabilirsiniz.





  • CopyProtect

Bilgisayarınızdaki verileri korumanıza yarayan bir araç.Bu aracı etkinleştirdiğinizde izniniz dışında bilgisayarınızdaki herhangi bir veri CD/DVD'ye yazılamaz veya herhangi bir harici medyaya kopyalanamaz.Değerli bilgiler ile çalışanlar için yararlı bir araç olabilir.






  • CyberLink Power2Go veya Nero


Özellikle CyberLink Power2Go kapsamlı bir disk hepsi bir arada yazma aracı. Favori bir disk yakma aracınız yoksa kullanın. Ben kullanıyorum. Şimdilerde Asus Video Magic kapsamında geliyor.İçeriğinde bulunan yazılımlardan Media Show Espresso ses veya görüntü formatı değişimlerinde ekran kartını kullanabilen (Destekleyen GPU modellerinde) bir yazılım.Basit Convert işlemlerinde yararlı.






  • Data Security Manager

Bilgilerinizi şifrelenmiş güvenli bir alanda saklamanızı veya şifrelemenizi sağlayan bir yazılım. Burada bir flash videosu var izleyebilirsiniz.




  • Deneme sürümü flash oyunlar

Bu 10 yaş altı çocuklara yönelik oyunların her birini sadece 60 dk. süreli.Kaldırabilirsiniz.





  • Direct Console/Direct Console 2


Asus G serisi (Oyun Serisi) modelerinde dış aydınlatmayı ve çeşitli güç modlarını kontrol etmenize yarayan araç.Kaldırmayın.







  • eManual ve/veya eReader

Bu araçlar bilgisayarınızın kullanım kılavuzunu doğru dilde indirebilmeniz ve bunları PDF formatında görüntüleyebilmenize yarıyor. Zaten bilgisayar ile beraber bu kullanım kılavuzu basılı geldiği için tamamen gereksiz, kaldırın.




  • ExpressGate

ExpressGate tıpkı dualboot sistemlerde kurulu ikinci işletim sistemine benzese de yüklenme şekli farklı.Kısaca 300 Mb'lık bir işletim sistemi ve içerisinde internet tarayıcı, Skype, mesajlaşma yazılımı gibi yararlı özellikler var.Tek avantajı 5-6 sn içinde kullanıma hazır hale gelmesi.Çok acil internete girmeniz gereken durumlar haricinde gereksiz.






  • FancyStart

Boot ekranını kişiselleştirmenize yani oraya dilediğiniz müziği ve resmi atamanızı sağlıyor.Karar size kalmış.







  • FastBoot 

Sistem açılışını hızlandırdığını iddia eden Asus aracı.Deneyin test edin beğenmezseniz kaldırın. Ama bence Ana sayfada  önemli konularda bulabileceğiniz Daha hızlı, daha atak ve daha uyunlu bir Windows Vista / Windows 7 makalelerime göz atmanız bu araçtan daha faydalı olacaktır.








  • InterVideo WinDVD 8

Blu-Ray'li modellerde Blu-Ray medyaları oynatabilmeniz için sunulan bir medya oynatıcı.(GOM veya Media Player gibi..) Verilen OEM versiyonun sadece 2 kanal sesi desteklediğini belirteyim.




  • KB Filter

Asus bunu bir araç olarak sınıflandırsa da aslında daha çok sürücü diyebiliriz. Standart tuşlar ile kombinasyonlar oluşturmaya yarıyor yüklü ise kaldırılmamalı.



  • LifeFrame

Webcam ile fotoğraf çekmenizi ve bular üzerinde basit değişiklikler yapmanızı sağlayan yazılım.Webcam'in çalışması buna bağlı değil dilerseniz kaldırabilirsiniz.






  • Live Update

Adı üstünde güncelleme kontrolü yapıyor ama şimdiye kadar bir şey güncellediğini görmedim aksine doğru çalışanı da bozuyor. Kaldırın gitsin.




  • Microsoft Office 2007 



30 veya 60 günlük deneme sürümü. Ne yapacağınız size kalmış.




  • Microsoft Works




Genellikle Netbook'lar ile gelen MS Office programının daha düşük bir sürümü.İçinde Word, Excel ve Access'e benzeyen araçlar var.









  • Multi Frame

Açık pencereleri veya birden çok monitörü organize etmeye yarayan bir araç.







  • NB Probe ("System Monitor Utility" olarakta geçer)

GPU/CPU ısısını ve fan dönüş hılarını gösteren bir araç.Bu işi yapan başka bir favori aracınız yoksa işinize yarayabilir.








  • Net4Switch ("ASUS IP Switch Utility" olarakta geçer)

Ağ ve internet ayarlarınızı yönetmeye yarayan bir araç.İnternetle alakalı bir sorununuz yoksa kaldırın.






  • Norton Internet Security -Trend Micro Internet Security

Sınırlı süreli anti virüs programları.Süresi dolduktan sonra koruma işlevlerinin kalmadığını unutmayın.Pek çok kullanıcı bu yanılgıya düşüyor ve bilgisayarları virüs yuvasına dönüyor.



  • Power4Gear

Asus'un güç yönetim aracı.Bu araç ile Power4Gear High Performance, Power4Gear Entertainment, Power4Gear Battery Saving, Power4Gear Quiet Office gibi güç planları arasında tek tuşla geçiş yapabilirsiniz.Benzer güç planlarını Windows Vista ve 7'ninde sunduğunu düşünürsek ne yapacağınız size kalmış.






  • Power4Phone

Skype ile beraber kullanabileceğiniz ne pratikliği olduğunu anlayamadığım garabet bir program.Bir pratikliğini gören duyan olur da bana dönerse sevinirim :)



  • Smart Logon

Parmak izi veya şifre girmek yerine yüzünüzü tanıyarak sizin Windows'ta oturum açmanızı sağlayan araç.Kullanıp kullanmamak size kalmış.Bununla ilgili bir flash videoyu buradan izleyebilirsiniz.






  • Splendid

Çeşitli ekran görüntü modları arasında geçiş yapmanızı sağlayan bir araç.Deneyin kullanışlı bulmazsanız kaldırın. Bununla ilgili bir flash videoyu buradan izleyebilirsiniz.






  • Super Hybrid Engine (SHE)


SHE, Asus'un geliştirdiği, TurboV ve EPU (Energy Processing Unit) adında iki teknolojinin birleşimi. Adından da anlaşılacağı üzere TurboV gerektiğinde O.C. sağlarken EPU işlemci güç yönetimini gerçek zamanlı izleyip düzene sokarak %70-80'e yakın enerji tasarrufu sağlıyor. Genellikle ultra taşınabilir notebook serilernde kullanılan bir teknoloji ama  eğer bu sınıfta olmayan bir notebook aldınız ve yükkü geldiyse kaldırabilirsiniz.








  • Syncables Desktop SE 

         Birden fazla bilgisayar kullanan kullanıcıların her iki bilgisayardaki kişisel bilgi ve arşivlerini senkronize ederek  aynı olmasını sağlayan bir program. Bu yönde bir ihtiyacınız varsa kaldırmayın. Ancak belirteyim; program yaptığı işi yapabilmek adına bir gereklilik olarak bilgisayara taktığınız harici disk/bellek veya bilgisayarlarda -pek çok kullancının şikayet ettiği ve zararlı yazılım zannettikleri- syncguid.dat  adında bir dosyayı otomatik olarak oluşturuyor. Bu dosya zararsızdır ve programı kullanıyorsanız gereklidir. Bu sizi rahatsız ediyorsa programın otomatik başlamasını engelleyin veya kaldırın. Altta Syncables Desktop SE ile ilgili bir video var;






  • USB Charger Plus

Bazı Asus modelleri bilgisayar kapalıyken dahi bir USB portunda gücü kapatmayarak örneğin, cep telefonunuzu bu USB portundan -bilgisayar kapalıyken- şarj etmenize izin veriyor. Bu özelliğe sahip modellerde bu özellik anakarta ait bir özellik ve herhangi bir program ya da sürücü yüklemenize gerek yok. Peki o zaman USB Charger Plus ne işe yarıyor?

Dediğim gibi bu özelliği kullanabilmeniz için USB Charger Plus'ı bilgisayarınıza kurmak zorunda değilsiniz ama kurarsanız alttaki ayarları yapabilirsiniz. Programın bunun dışında hiçbir gerekliliği yok.



  • Video Magic (Bağlantılı olarak CyberLink Power2Go maddesine bakın)

Video magic, Asus'a göre video kalitesini ve çözünürlüğünü (740p ►► 1080p) arttıran bir program. Ancak bunu yapabilmeniz için  programın kullandığı PowerDVD (Cyberlink) medya oynatıcının tam sürüm olması gerekiyor. Oysa gelen sürüm deneme sürümü ve bu özelliği desteklemiyor. Bunun dışında diğer bir program olan MediaEspresso ise Cuda teknolojisini kullanarak hızlı bir şekilde video dönüştürmeyi sağlıyor ama o da kısıtlı sürüm. Yine programn içerdiği DVD yakma programı olan Power2Go ise diğerlerinin aksine oldukça kullanışlı isterseniz kullanabilirsiniz ama bir sürü ücretsiz alternatifi var. Uzun lafın kısası eğer bilgisayarda yüklü geldiği hali ile bu özellikleri tam olarak kullanabilen varsa beni düzeltsin ama bu haliyle program tamamen gereksiz ve Cyberlink reklamı olmuş.






  • Virtual Camera Utility

4 kişiye kadar video konferans yapmanızı sağlayan bir araç.Kimisine çok yaralı olabilecekken büyük bir çoğunluk hayatı boyunca ihtiyaç duymayacaktır.Bununla ilgili bir flash videoyu buradan izleyebilirsiniz.







  • WinFlash

Masaüstü'nden Bios güncellememizi sağlayan kullanışlı araç.Kurulu gelmiyor, ihtiyaç duyduğunuzda siz indirip kuruyorsunuz. Kullanımı ile alakalı bknz: ASUS: Bios Güncelleme






  • Asus WebStorage


Adı üstünde Asus müşterilerine ücretsiz online depolama alanı sunuyor.Kullanım şartlarını sitesinden öğrenebilirsiniz. Asus WebStorage







  • Wireless Console Utility

Wireless kartı ve Bluetooth'u kontrol etmenizi sağlıyor.Bununla kolayca açıp kapayabiliyorsunuz. Bluetooth'u çok sık kullanan biri değilseniz gereksiz.Bununla ilgili bir flash videoyu buradan izleyebilirsiniz.





Bunların dışında kullanılan Asus araç ve programları vardır muhakka ama benim bulduklarım/aklıma gelenler bunlar.Umarım işinize yaramıştır.


Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item