nonpasaran

Masaüstünün Televizyon Ekranına Oturmaması/Taşması Sorunu


        Masaüstünün yüksek çözünürlüklü panel televizyonların ekranına oturmaması, Görev Çubuğu'nun ekran dışına taşması veya sadece bir kısmının görünmesi çok sık karşılaşılan bir problem. Bu konuda sık sık sorular alıyorum. Bu yazıda bu sorunu nasıl aşabileceğinizi anlatacağım...


Konuyla ilgili daha önce yazdığım yazılar var:  Bilgisayarı 2. Monitöre yada Panel Televizyona (LCD/Plazma) Bağlamak (Windows 7 - Windows 8)


         Öncelikle şunu söyleyeyim: Yanılıyorsunuz! Çok büyük bir ihtimalle bu durumun bilgisayarınızla, ekran kartınızla, ekran kartı sürücünüzle, HDMI kablonuzla veya kullandığınız işletim sistemi ile uzaktan yakınan bir alakası yok. Bu durum Panel TV'nizin (LCD/Plazma) ayarları ile ilgili.

       Birçok Panel TVTV programlarındaki metin ve kanal logoları gibi resimlerin kenarlarında oluşabilecek görüntü bozukluklarını saklamak için, video görüntüsüne yüksek tarama uygular ve kenarları gizlemek için görüntüyü büyütür.  Bu durum ise oyunlar ve Windows masaüstü gibi, yüksek tarama gerektirmeyen başka içerikleri görüntülerken, görüntünün bir bölümünün ekran dışına taşmasıyla sonuçlanır. Örneğin Görev Çubuğu ekranın dışına taşarak tamamı görünmeyebilir. Altta bu durumun benim televizyonumdaki tezahürünü görüyorsunuz; (Kenarlara dikkat edin)




      Bu durumla karşılaştığınızda uygulayabileceğiniz çözüm adımlarını içeren bir yol haritasını aşağıda bulacaksınız. Sırasıyla -sorun çözülünceye kadar- çözüm adımlarını uygulayın...


TV Ayarları...

          İlk denemeniz gereken çözüm yukarıda bahsettiğim yüksek tarama özelliğini devre dışı bırakmak olmalı. Bu ayarın ismi ve TV ayar menüsünde bulunduğu kısım üreticiye göre, farklı farklı olabilir. Doğru kontrolleri bulmanıza ve uygun ayarları uygulamanıza yardımcı olması için aşağıdaki adımları izleyin:


İşin ABCsinin doğru olduğundan emin olun;

  1. Uzaktan kumanda üzerinde veya kullanıcı menüsünün görüntü bölümünde, Resim, R. Modu, En Boy Oranı, Format Aspect veya Aspect Ratio başlıklı bir ayar arayın. 
  2. Ayarı, 1:1, Sadece Tara, Tam Piksel, Ölçeklenmemiş, Tam veya Ekrana Sığdır yapın. 
  3. İşe yaramazsa veya kontrolleri bulamazsanız, sonraki bölüme bakın. 


Gelişmiş Ayarları Kontrol Edin;

  1. Kullanıcı menüsünün Görüntü bölümünde, HD Boyutu, 16:9 Resim üstü Tarama veya Görüntü Alanı adlı bir ayar arayın. Bu ayar, bir alt menü içinde veya Gelişmiş menüsünde olabilir. Ayrıca üreticiye/modele bağlı olarak farklı isimlendirilmiş olabilir. 
  2. Ayar seçeneklerini değiştirerek, hangisinin en iyi sonucu verdiğine bakın.

*Ayarı değiştirdikten sonra, önceki bölümde yapılmış olan ayarları yeniden yapmanız gerekebilir.
** Altta benim televizyonumda bu ayarın sorunu nasıl düzelttiğini görüyorsunuz;




Giriş Modunu belirleyin

      Bazı ekranlarda, ekrana bağlı olan kablo ne olursa olsun, ekran bağlantısını tanımlayan bir giriş modu ayarı veya başlığı vardır.

  1. Giriş modu ayarı veya başlığını arayın ve giriş modu olarak ya PC veya HDMI'ı seçin.

*Ayarı değiştirdikten sonra, önceki bölümlerde yapılmış olan ayarları yeniden yapmanız gerekebilir.


PC Ayarları

          Çeşitli farklı çözünürlükleri kalitede düşüklük olmadan işleyen eski katot ışın tüplü (CRT- Bildiğimiz tüplü TV) monitörlerden farklı olarak yeni LCD, Plazma veya OLED ekranlar sabit çözünürlüğe sahiptir ve en ideal görüntü için yüksek çözünürlükte kullanılmalıdır. Çoğu üretici en yüksek çözünürlükte alınan çözünürlüğü değiştirmek için ekranlara görüntüyü ölçeklendirme ve yeniden boyutlandırma özelliğini katmıştır. Ancak bazı ekranlar bu seçeneği desteklemez. Bu sorunu çözmek amacıyla ekran kartı üreticileri çözümler sunarlar.

         Şu anda bilgisayarlarda kullanılan ekran kartlarının neredeyse tamamı AMD (ATI), Intel veya Nvidia markalıdır. Bu kartların sürücülerini yüklediğinizde ayarları kontrol edebilmeniz amacı ile sürücüyle beraber karta ait bir denetim masası da bilgisayarınıza yüklenir. Bu denetim masası AMD için Catalyst Center, Nvidia için Nvidia Denetim Masası ve Intel için Intel HD Grafikleri Denetim Paneli olarak adlandırılırlar. Altta Nvidia Denetim Masası ve Intel HD Grafikleri Denetim Paneli'ni görüyorsunuz;

Intel HD Grafikleri Denetim Paneli 
Nvidia Denetim Masası


      Bu denetim masalarına ise Windows Denetim Masası\Donanım ve Ses sekmesinden, Masaüstü sağ tuş menüsünden veya Bildirim Alanı'ndan ulaşabilirsiniz;

Sistem yapılandırmanıza bağlı olarak bu seçeneklerin 1 veya 2'si bulunmayabilir veya hepsi bulunabilir.



Çözüm adımlarına gelince; Bunu net bir şekilde resimlerle tarif etmeyi isterdim ancak bu ekran kartlarının her aynı yeni bir sürücüsü çıkıyor, her sürücüde de denetim masasındaki seçenekler ve/veya arayüz değişiyor. Yani yazıyı güncel tutmak mümkün değil. Bu yüzden ben neyi değiştireceğinizi söyleyeceğim siz de biraz kurcalayıp ilgili ayarı bulacaksınız.

  1. Panel TV ve PC bağlantısını yaptıktan sonra o anda kullandığınız ekran kartının denetim masasını açın. (Optimus veya Switcable Graphics kullanan bilgisayarlarda 2 ekran kartı bulunur. O anda hangisinin çalıştığından emin olun)
  2. Denetim masasında doğru ekranı seçtiğinizden emin olun. (Doğal olarak hem PC monitörü/Yerleşik ekranı hem de Panel TV görünecektir. Panel TV'yi seçmelisiniz)
  3. Denetim masasında Görüntü Ölçekleme, Ölçeklendirme veya Ölçekleme Modu adında bir ayar arayın. Bu genelde Ekran ana ayar sekmesinin altında bulunur.
  4. Bu ayarı en iyi görüntüyü alıncaya kadar değiştirin. 

*Ayarı değiştirdikten sonra, önceki bölümlerde yapılmış olan ayarları yeniden yapmanız gerekebilir.

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item