nonpasaran

ASUS : Gizli Kurtarma Bölüntüsünü (Recovery Partition) Yeniden Oluşturmak

Bildiğiniz gibi günümüzde Notebook'lar sabit disk içinde yer alan gizli bir bölüntü ile beraber geliyorlar. Bu bölüntü gerektiğinde kullanıcının tek bir tuşa veya bir tuş kombinasyonuna basarak Windows'u tekrar son derece kolay ve hızlı bir şekilde yükleyebilmesini sağlıyor. Bunu daha evvel Notebook'lara Format Atmak isimli yaımda geniş bir şekilde anlatmıştım. Bu yazıda ise bu bölüntüleri silinmiş, hasar görmüş veya sabit disk terfisi yaptığı için doğal olarak bu bölüntüye sahip olmayan arkadaşların bu bölüntüyü tekrar nasıl oluşturabileceğini ve F9 tuşunu nasıl tekrar işlev görür hale getireceklerini anlatacağım.



NOTLAR 

           Bu kurtarma bölüntüsünün çalışmıyor olmasının temel olarak iki sebebi var;

  1. Bölüntünün hasar görmesi; Silinmesi, yeni sabit disk takıldığı için olmaması veya bölüntü içindeki verilerin hasar görmesi.
  2. Kurtarma Bölüntünüz yada bilgisayarla beraber gelen Windows DVD'niz haricinde bir işletim sistemi kurulumu yüzünden önyükleme yöneticisinin değişmesi.

          2. sebebi biraz açıklamak istiyorum; Önyükleme Yöneticisi (Bootmgr-Windows Boot Manager) ufak bir yazılımdır. Volume Boot Record'un bir bölümü olan Volume Boot Code'un (Bölüntü Ön Yükleme Kodu) içinde yer alır ve işletim sisteminin başlamasından sorumludur.



         BOOTMGR dosyası yanlızca okunabilir statüde, gizli bir dosyadır ve Aktif olarak işaretlenmiş sürücünün kök dizininide bulunur. İşte bu dosya kurtarma bölüntüsü olan OEM sistemlerde standart Windows Önyükleme Yöneticisi'nden farklı olarak sistem üreticisi tarafından özel olarak yazılır ve bu dosyaya kurtarma bölüntüsü ile kurtarma bölüntüsünü başlatması istenen tuş arasında bir bağ kuran kodlar eklenir. Herhangi bir şekilde (Temiz Windows kurulumu, Başlangıç onarımı vs.) sistem üreticisinin yazdığı bu özel Bootmgr dosyası standart Windows bootmgr dosyası ile değiştiğinde artık kurtarma bölüntüsü sağlam olduğu halde bu bölüntüyü aktive eden tuş ile bağlantısı kalmayacağından  işlevsiz hale gelir.

Daha önce bu yazıda 2 yöntem sunmuştum ancak 2. yöntemin -en azından şimdilik- iş görmediği, bana yapılan geri dönüşlerden ortaya çıktı. Bu yüzden bu yöntemi yazıdan kaldırdım. Vakit bulduğumda üzerinde biraz daha çalışacağım ancak pek umut görünmüyor. Yani kurtarma bölüntünüz sağlam olduğu halde F9 tuşunuz çalışmıyorsa bunu kolayca düzeltmenin benim bildiğim kolay bir yolu yok. Altta anlattığım şekilde silip tekrar oluşturmanız gerekiyor.

Gerekenler



    1- Öncelikle yukarıda belirttiğim gereksinimlere sahip olmalısınız.

    2/a- Eğer yeni bir sabit disk taktıysanız ve bu diske ilk defa Windows kuracaksanız direk 6. adıma atlayın.

    2/b- Eğer diskte kurulu bir işletim sistemi varsa Partition Wizard Bootable CD'yi optik sürücünüze takın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

    3- Bilgisayar açılırken Esc tuşuna sürekli basın ve seçim ekranı geldiğinde optik sürücüyü (DVD sürücü) seçerek bilgisayarın Partition Wizard Bootable CD üzerinden başlamasını sağlayın. Karşınıza 2 seçenek çıkacak ilk seçeneği seçin. (Alttaki resim)


    Alttaki bazı ekran alıntılarını daha anlaşılır olması açısından masaüstünden aldım. Sizi yanıltmasın. Ayrıca Diskin durumuna da dikkat etmeyin ben olayı gerçekleştirdikten sonra ekran alıntılarını aldığım için o an anlatılan durum ile diskin bölüntülerinin durumu veya diskin genel durumu uyuşmayabilir. Gerçekte karşılaşacağınız ekran böyle olacak


    4- Partition Wizard başladığında Disk menüsünden Delete All Partitions seçeneğine tıklayın.

    Bu işlem diskteki herşeyi -İşletim sistemi dahil- silecek. Dolayısıyla yedeklenecek verileriniz varsa yedeklediğinizden emin olun.


    5- Sol altta Operations Pending bölmesinde seçtiğiniz işlemi göreceksiniz.  Apply butonuna bastığınızda ise işlem başlatılacak. Çok fazla sürmüyor. İşlem bittikten sonra Exit butonuna basın ve bilgisayarı yeniden başlatın. Bu arada Partition Wizard Bootable CD'yi de optik sürücüden çıkarın.


    6-  Diskte herhangi bir işletim sistemi olmadığı için siyah bir ekran ve "Boot edilebilir bir medya takın" mealinde bir uyarı ile karşılaşacaksınız. Bilgisayarı ilk aldığınızda AI Recovery aracı ile oluşturduğunuz ve genelde 3-4 DVD'den oluşan kurtarma setinin ilk DVD'sini optik sürücüye takın ve okunmasını bekledikten sonra bir tuşa basarak bilgisayarı bu DVD üzerinden başlatın.


    7- Yaklaşık 50 dakikanın sonunda 4 DVD'nin de okunması bitecek ve başarılı olduğuna dair bir mesaj alacaksınız.


    8- Bilgisayarı yeniden başlatın ve açılışta F9 tuşunun çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Çalışıyorsa 13. Adım'a atlayın. Ancak büyük bir ihtimalle beyaz bir ekran ve bütün ekranı kaplayan kırmızı bir Error yazısı ile karşılaşacaksınız.


    9- Bilgisayarı tekrar Partition Wizard Bootable CD üzerinden başlatın. Burada Recovery bölüntüsünün oluştuğunu göreceksiniz. Ancak diskin geri kalanı muhtemelen bordo renkte ve Other diye sınıflandırılmış olacak. Recovery dışındaki bölüntüleri üzerine sağ tıklayıp Delete diyerek silin ve diski Move/Resize seçeneğini kullanarak -Recovery dışında, Recovery olarak nitelendirilen bölüntüye dokunmayın- tek parça hale getirin. Yani diskiniz Recovery ve diskin geri kalan kapasitesi kadar boş alan (Unallocate) haline gelmeli. İşlemlerin geçerli olması için Apply tuşunu kullanmayı unutmayın. (Sol alt)


    10- Ardından diski C ve D olarak -dilediğiniz oranlarda- 2 bölüntüye ayırın. (Opsiyonel. İsterseniz tek parça bir bölüntü de oluşturabilirsiniz)


    Ben diskimi kulanıcı profillerini D'de oluşturduğum için (Bakınız; Windows 7 : Temiz Kurulum (Gelişmiş))  C bölüntüsü:  50 GB ve  D bölüntüsü: 233 GB olacak şekilde böldüm.


    11- Ardından D'yi Logical (Mantıksal) C'yi ise Primary olarak işaretleyin.



    12- Artık bu bölüntüyü kullanarak Windows'u yeniden kurma zamanı. Bunun için buradan yardım alabilirsiniz;

    Asus Format Rehberi

    SONUÇ;

    Çoğunuzun bildiği gibi daha önce disk terfisi yapmıştım. ("Notebook"larda Harddisk Terfisi : Yapılmalı mı, Nasıl Yapılmalı ?)  Yeni diskimde doğal olarak Recovery bölüntüsü yoktu;


    Bu da aynı diskte bu yöntemle Recovery bölüntüsünü oluşturduğum ve F9'u kullanarak Windows 7'yi kurduğum hali;


    Arşiv

    Yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item