nonpasaran

Touchpad : Eski Model Notebooklara Çoklu Dokunma Özelliğini Kazandırmak

Bildiğiniz gibi günümüzde satılan Notebook'ların neredeyse tamamı 2 parmağı kullanarak sayfa kaydırma özelliğine sahip Touchpad'lere sahipler. Ancak daha kısa süre öncesine kadar bu, sadece Macintosh'un ürettiği Notebook'larda bulunan bir özellikti. Eğer Touchpad'i etkin kullanan bir kullanıcı iseniz ve Touchpad'iniz çift parmakla sürükleme özelliğini desteklemiyorsa küçük bir uğraşla bu özelliği kazandırabilirsiniz.




  Öncelikle...  

           Touchpad'iniz eğer çift parmakla sürükleme işlevine sahip değilse bunun iki anlamı vardır: Touchpad'iniz bu özelliğe sahip değil yada bu özelliğe sahip ama sürücüsü eski olduğu için bu özelliği kullanamıyorsunuz. Her ikisi de olabilir ve her iki durum içinde çözüm var.

            Ancak genelde çok eski olmadıkça bütün Touchpad'ler çoklu dokunma özelliğine sahiptir. Kullanamıyor olmanızın sebebi Notebook üreticilerinin bir satış taktiği olarak bilerek devre dışı bırakmalarıdır. Yoksa yeni modellerine Multi-Touch özellikli Touchpad'a sahip diye nasıl reklam yapacaklar!!!

            Öncelikle yapmamız gereken ilk iş mevcut sürücüyü kaldırmak. Bunun için Denetim Masası'nda ki Program kaldır bağlantısını  kullanabileceğiniz gibi 3. parti bir program kaldırma aracı kullanabilirsiniz. (Revo Uninstaller, Youruninstaller vb. gibi)

            Mevcut sürücüyü kaldırdıktan sonra buradan modifiye edilmiş Synaptics sürücüsünü indirin ve kurun. İndirdiğiniz sürücü Windows XP, Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemlerinin 32 ve 64 Bit platformları ile uyumludur. Setup.exe dosyasına tıkladığınızda  işletim sisteminiz tanımlanarak uygun sürücü yüklenecektir. Yükleme esnasında sürücü modifiye edildiği için Windows sizi süücünün dijital imzalı olmadığını söyleyerek uyaracak. Bu sürücü yazılımını yine de yükle  seçeneğini seçerek devam edin.





               Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra çift parmakla sayfa kaydırma özelliğinin etkin olup olmadığını kontrol edin. (Ayarlardan elle etkinleştirmeniz gerekebilir. Alttaki resimler.) Eğer etkinleştiyse burada durabilir ve keyfini çıkarmaya başlayabirsiniz. Ancak eski model bir Touchpad'e sahipseniz ve çoklu dokunma etkinleşmediyse 1. adıma atlayın. Eğer neden bahsettiğimizi bilmiyorsanız alttaki videoyu izleyin.





                Kişiselleştirme veya 3 parmak, zoom, döndürme ayarları için Başlat Menüsü arama satırına fare yazıp Enter'a basın. Açılan pencerede Aygıt Ayarları sekmesini açın ve Ayarlar... butonuna tıklayın.










    1- Buradan two-finger-scroll aracını indirin.


    2- Aracı çalıştırdığınızda Bildirim Alanı'nda simgesini göreceksiniz. Sağ tıklayıp aracın ayarlarını açın. (Araç kurulum istemiyor bu yüzden eğer kullanacaksanız silinmeyeceğinden emin olduğunuz bir yere kaydedin)














    3-  Scroling ve Tapping sekmelerinde dilediğiniz ayarları yaptıktan sonra,


























    General sekmesinde  Windows başladığında başlayacak şekilde ayarlayın.














    Hepsi bu...








    Bu makaleyi uygulayabilmeniz için ve  two-finger-scroll aracını kullanabilmek için Touchpad'inizin Synaptics olması gerekiyor. Ayrıca  two-finger-scroll aracınının her Touchpad ile uyumlu olmadığını belirteyim. Ayrıca bazı Touchpad'lerde bazı özellikler çalışabilirken bazıları çalışmayabilir. Bununla ilgili buraya göz atabilir eğer bir sorunla karşılaşırsanız destek isteyebilirsiniz.

    Arşiv

    Yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item