nonpasaran

Farklı Klasörlerdeki Belirli bir Dosya Türüne ait Tüm Dosyaları Tek Seferde Silmek

Bugün bir izleyicimin bu yöndeki bir sorusu üzerine bu yazıyı yazmaya karar verdim. Diyelimki D sürücüsünde (Doğal olarak D sürücüsünün içerdiği tüm klasör ve alt klasörlerde) bulunan tüm .txt uzantılı dosyaları silmek istiyorsunuz. Ve bu sürücüde de binlerce .txt dosyası var. Bunu nasıl kolayca yapabilirsiniz?

İlk anda zorlu bir problem gibi görünse de aslında cevabı çok basit bir soru. Bunu yapmanın 2 yolu var: Birincisi güvenli, istediğiniz dosyaları seçebileceğiniz ama yavaş olan yol, ikincisi hızlı ama hata yaparsanız veri kaybetme riskinizin olduğu yol.


Bu makaleyi tüm Windows sürümlerinde uygulayabilirsiniz.

    
Konuyla ilgili olarak Bkz. Belirli Bir İsimle Başlayan Tüm Klasörleri Tek Seferde Silmek
I. YOL: 
Windows/Dosya Gezgini'ni Kullanarak


Bu yöntem çıkan sonuçlardan dilediklerinizi seçip silme opsiyonununa ilave olarak silinen dosyalar geri dönüşüm kutusuna gideceği için ekstra bir güvenlik katmanı sağlar. Ancak 2. yönteme göre yavaştır.

1.1- Dosyaları silmek istediğiniz klasörlere ait en üst dizini açın.


Örneğin yapacağınız işlem D sürücüsünün tamamı için geçerli olsun istiyorsanız D:\ dizinini açacaksınız. Bu işlem herhangi bir sürücüdeki herhangi bir klasör ve alt klasörleri için geçerli olsun istiyorsanız o klasörü açacaksınız. Örneğin D sürücüsündeki Alacaklar klasörü ve tüm alt klasörlerinde geçerli olması için D:\Alacaklar dizinini açacaksınız.

1.2- Arama kutusuna işlem yapmak istediğiniz dosya uzantısını başına nokta koyarak yazın. Örneğin, .txt


1.3- Artık tek yapmanız gereken dosyaların hepsini (Ctrl+A) veya belirli bir bölümünü seçmek ve silmek.

II. YOL: 
Komut İstemcisi'ni Kullanarak


Bu yöntem hızlıdır ama komut istemcisini doğru yerde açmamak gibi bir hata yaparsanız veri kaybedebilirsiniz. Ayrıca bu yöntem ile silinen dosyalar kalıcı olarak silinir. Uyarıldınız!

2.1- Dosyaları silmek istediğiniz klasörlere ait en üst dizini açın.


Örneğin yapacağınız işlem D sürücüsünün tamamı için geçerli olsun istiyorsanız D:\ dizinini açacaksınız. Bu işlem herhangi bir sürücüdeki herhangi bir klasör ve alt klasörleri için geçerli olsun istiyorsanız o klasörü açacaksınız. Örneğin, C sürücüsündeki Deneme Klasörü klasörü ve tüm alt klasörlerinde geçerli olması için C:\Deneme Klasörü dizinini açacaksınız.

2.2- Shift tuşuna basılı tutarken boş bir alana sağ tıklatın ve açılan sağ tuş menüsünde Komut penceresini burada aç (İşletim sisteminize göre değişebilir) bağlantısına tıklatın.


2.3- Açılan komut istemcisine şu komutu girin: del /s *.txt 


.txt yerine siz hangi uzantıyı silmek istiyorsanız onu yazacaksınız. Örneğin .psd, .jpg vs.


2.4- Gördüğünüz gibi komutu girmeden önce var olan (ilk resim) .txt dosyaları komutu girdikten sonra siliniyorlar. (Alt klasörlerdekiler dahil. Yukarıdak resimde girdiğimiz komuta gelen yanıtı inceleyin)

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item