nonpasaran

Panel TV: USB'den Film Oynatma İpuçları | USB Flash Sürücü veya Diskinizi Görmeme Sorunu


Çoğunuz bir USB Flash sürücüye/harici diske diziler/filmler atıp direkt buradan çalıştırmayı, dizilerinizi/filmlerinizi büyük ekranda seyretmenin keyfini çıkarmayı seviyorsunuz. Bu yazıda bununla ilgili birkaç ipucunun yanı sıra bazı USB Flash sürücüleri bu TV'lerin neden görmediğini anlatacağım...

Donanımsal sınırlamalar



  • Her panel TV, USB flash sürücü/harici disk üzerinden medya yürütme kabiliyetine sahip değildir. Kullanma kılavuzunu kontrol edin.
  • Bazı panel TV'ler USB flash sürücü üzerinden medya yürütmeyi desteklerken harici disk üzerinden yürütmeyi desteklemez. Bunun sebebi bir harici diskin çektiği akımın USB flash sürücüden farklı olmasıdır.
  • Bazı panel TV'lerde harici disk desteği olabilir ama bu her USB portunda değil sadece birinde geçerli olabilir. Mevcut USB portlarını teker teker deneyin veya kullanma kılavuzunu kontrol edin. 

Yazılımsal sınırlamalar


  • Panel TV'nizin USB flash sürücü/harici disk üzerinden medya yürütme kabiliyeti olabilir ama bu her dosya adı uzantısını destekleyeceği anlamına gelmez. Bazı Panel TV ler sadece .avi uzantılı divx konteyneri ile paketlenmiş filmleri yürütebilirken bazıları .mp4, .ogm, .avi, .mkv gibi tanınan bütün uzantıları yürütebilir. TV'nizin desteklediği dosya adı uzantılarını öğrenin ve sadece bu dosya adı uzantılarına sahip medyaları yürütün.
  • Panel TV'izin bir dosya adı uzantısını oynatma kabiliyetinin olması o dosya adı uzantısına sahip bütün medyaları yürütebileceği anlamına gelmez. Örneğin .mkv dosya adı uzantısına sahip bir medyanın farklı yöntemlerle riplenmiş olması mümkündür ve TV'niz çözmek için gerekli kodeklere sahip olmayabilir.
  • Çoğu USB flash sürücü Fat32 dosya sistemi ile biçimlendirilmiş olarak gelir. Ancak Fat32 dosya sisteminin desteklediği en büyük tek parça dosya boyutu 4 GiB'dir. Dolayısyla .mkv formatındaki 4 GİB üzeri filmleri bu dosya sistemi ile biçimlendirilmiş USB flash sürücülere kopyalayamazsınız. Çözüm için şunları yapın;  (USB flash sürücü silineceği için gerekli dosyalarınızı yedeklemeyi unutmayın)

    1. USB flash sürücüyü bir bilgisayara iliştirin. Otomatik Kullan penceresi açılırsa kapatın. 
    2. Windows 7 ve Windows 8'de Bilgisayar penceresini, Windows 8.1'de Bu Bilgisayar penceresini açın. 
    3. USB flash sürücünüze sağ tıklatın ardından Biçimlendir'e tıklatın.


    4. Açılan pencerede Dosya Sistemi'ni NTFS olarak seçin, Hızlı Biçimlendir'i işeretleyin ardından Tamam butonuna tıklatarak işlemi tamamlayın. Artık istediğiniz boyuttaki filmleri (USB flash sürücünüzün kapasitesi ile sınrılı olmak üzere) kopyalayabileceksiniz.

İpuçları



  • Bazı dosya adı uzantılarının yapıları birbirine çok benzer. Örneğin Android telefonunuz ile çektiğiniz .3GP dosya adı uzantısına sahip bir videoyu TV'niz yürütemiyorsa bir bilgisayarda dosya adı uzantısını .mp4 olarak değiştirmeyi deneyin. Muhtemelen bu sorunu çözecektir.
  • Film/Dizi ile birlikte altyazı da yürütmek istiyorsanız ama altyazı görünmüyorsa altyazı dosyasının adının medya adı ile bire bir tamamen aynı olduğundan emin olun.
  • Filmlerle birlikte kullandığınız altyazı dosyalarının dosya adı uzantısı genelde .srt veya .sub'dır. Bazı Panel TV'ler bunlardan sadece birini destekleyebiliyorlar. Bu durumda bir bilgisayarda dosya adı uznatısını değiştirin. Örneğin .srt dosya adı uzantısını .sub yaptığınızda sorun muhtemelen çözülecektir.

Panel TV'niz USB flash sürücüyü görmüyor!


Bunun sebebi genelde USB flash sürücünün etkin olarak işaretlenmemiş olmasıdır. USB flash sürücü etkin olarak işaretlenmediğinde bazı TV'ler bu medyaları görmeyebiliyorlar. Konunun teknik detaylarına girmeden sorunu nasıl çözeceğinizi anlatayım:


Bazı durumlarda sorun USB flash sürücünün ağzının dolması olabilir. Özellikle cepte taşınan USB flash sürücülerde bu sık görülen bir durum. Bu olduğunda USB flash sürücü, USB portuna tam oturmuyor ve tam temas sağlanamayabilir. Üfleyerek, olmadı bir iğne ile içine biriken pisliği temizleyin. 

1- Öncelikle diskin durumunu anlamak için USB flash sürücüyü bir bilgisayara takın ve DiskYönetimi'ni açın.

2- Disk Yönetimi'nde USB flash sürücüyü bulun (Boyutlarından kolaylıkla ayırt edebilirsiniz) ve açıklamasına bakın. Açıklamasında Etkin ibaresi varsa sorununuz bu değil. Çıkın gidin. Açıklamasında Etkin ibaresi yoksa devam edin.


3- Disk Yönetimi'ni kapatın ardından Yönetici haklarıyla bir komut istemcisi açın: Windows Vista - Windows  7 - Windows 8 ve şunları yapın: (Alttaki resimde bütün adımları görebilirsiniz)

  1. Komut istemcisine diskpart yazın ve Enter'a basın.
  2. List disk yazın ve Enter'a basın. Bu sistemdeki diskleri listeleyecek. Yapmamız gereken USB flash sürücümüzün numarasını bulmak. Bunun en kolay yolu disklerin boyutuna bakmak. Resimde görebileceğiniz üzere benim USB flash sürücüm, 2 numaralı disk olarak listelenmiş. Sizde kendi USB flash sürücünüzü bulun ve numarasını aklınızın bir köşesine not alın. Hemen sonraki adımda bu numarayı kullanacağız.
  3. select disk 2 yazın ve Enter'a basın. (2 yerine siz bir önceki adımda bulduğunuz numarayı yazacaksınız.)
  4. select partition 1 yazın ve Enter'a basın.
  5. active yazın ve Enter'a basın.
  6. Komut istemcisini kapatın. 

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item