nonpasaran

"Notebook"larda Harddisk Terfisi : Yapılmalı mı, Nasıl Yapılmalı ? (Güncellendi: Eylül 2012)

Bildiğiniz gibi Notebook piyasasında kıyasıya bir rekabet var. Bu yüzden Notebook üreticileri (Markaları demek daha doğru belki de) için düşük maliyet hayati bir konu. Bundan etkilenen parçalardan biri de Notebook'lara takılan 2.5" lik hardiskler.Çoğu model 5400 Rpm dönüş hızına sahip sıradan harddiskler takılı olarak geliyor ve bu da makinanın performansını olumsuz yönde etkiliyor.İşte  bu yazıda bütün bunları detayları ile anlatacağım.Lütfen okumaya devam edin...



Güncelleme: Eylül-2012

    Bu yazı yaklaşık 2 sene önce yazılımış bir yazı. Yazının yazıldığı tarihlerde 320 GB kapasitede 7200 RPM bir disk 60 $ gibi bir meblağ ile alınabilirken, bir sistem kurmak için minimum gereklilik olan 60 GB kapasitede bir SSD, 250-300 $ gibi bir etikete sahipti. 

     Oysa an itibari ile bu fiyatlar eşitlenmiş durumda. Bu gün bir 7200 RPM 2.5" 320 GB disk 150 liraya alınabilirken aynı harcama ile 60 GB kapasitede performans serisi, ya da çok az ekleme ile 120-128 GB standart SSD alabiliyorsunuz. (Performans serisi lafı sizi aldatmasın aralarında çok fark yok. Altta verdiğim linkte bütün bilgleri bulabilirsiniz) Ayrıca artık tamamen işlev dışı kalan optik sürücü yerine bilgisayarınızın orjinal sabit diskini takarak 2. disk olarak kullanmanız ve depolama sorunundan kurtulmanız son derece kolay. 

Özetlersek: 7200 Rpm diski unutun gidin bir SSD alın.

Konuyla ilgili her türlü bilgiyi linkte bulabilirsiniz;





Ayrıca bakınız;




Neden üreticiler 5400 Rpm diskleri tercih ediyorlar ?

  • Daha ucuz
  • Daha az güç tüketiyorlar ve bu da pil dayanım süresini arttırıyor
  • Daha sessizler
  • Daha az ısınıyorlar

Yazıyı okuduğunuzda üstü çizilenlerin her zaman doğru olmadığını göreceksiniz.





Peki biz neden 7200 Rpm diske terfi etmeliyiz? Yada etmeli miyiz?

İster "Desktop" olsun ister "Notebook" olsun her konfigürasyonda mutlaka bir dar boğaz vardır. Bunun anlamı; her zaman bilgisayarı oluşturan parçalardan biri diğerlerinden daha az performansa sahiptir. Ve konu bilgisayar ise kural çok açıktır :

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlı çalışabilir!

İşte Notebook'larda da zayıf halka genelde hard disktir. Bu yüzden eğer performansa önem veriyorsanız bir harddisk terfisi gereklidir.





Peki ne kadar performans artışı olacak?


Bu tamamen konfigürasyonunuzla alakalıdır.1 GB RAM'i olan bir konfigürasyonla, 4 GB RAM'e sahip bir konfigürasyondaki performas artışı aynı olmayacaktır.(Az RAM'e sahip konfigüasyonlarda hissedilen performans artışı daha fazla olacaktır.)

Bu biraz da sahip olduğunuz diskin performansının ne kadar olduğuna bağlıdır. Örneğin 3 senelik bir makina kullanıyorsanız güncel bir 7200 Rpm diske göre epey yavaş bir diskiniz var demektir. Ama güncel bir modeli kullanıyor olmanız iyi bir diske sahip olduğunuz anlamına gelmez. Bazı markalar bulabildikleri en ucuz diski takarlar. Bazen aynı serinin farklı modelleri arasında bile fark olabilir. Ölarrneğin ASUS N61 serisinin prestij modeli olan N61Vn'de son derece performanslı bir 5400 Rpm disk varken aynı serinin Ja modelinde nispeten daha ekonomik bir WD disk kullanılmıştır.  Altta bu iki disk arasındaki performans farkını görebilirsiniz;
(Şu anda piyasada ucuz fiyata satılan Notebook markaları ise daha da uygun maliyetli diskleri kullanırlar. Yani bunların durumu daha da vahimdir.)


N61JA (WD320BEVT)





















N61VN (ST500325AS)






















Rakamları incelediğinizde sizin de görebileceğiniz gibi iki diskin performansı arasında N61Vn lehine  bariz bir fark var. Buradan  çıkartılabilecek  sonuçlar;

1- Bu disk yüzünden N61Ja gibi son derece güçlü bir makinanın diskin hızına takıldığı.
2- 7200 Rpm diske terfi durumunda oluşacak performans artışının N61Ja'da N61Vn'ye göre daha fazla olacağı.

Yani harddiskiniz ne kadar yavaş ise elde edeceğiniz kazanım o kadar büyük olacaktır.





Peki garanti ?

Bütün Notebooklar'da Hdd yuvası ayrıdır. Bu yüzden Hdd değişimi için Hdd yuvasını açtığınızda Notebook'un garantisi devam eder fakat çıkardığınız diskin garantisi biter.Tabii yine de her ihtimale karşı önce yetkili servisinizi arayıp teyit almanızı öneririm.



Peki çıkan disk ne olacak?

Çıkan disk için 2.5" bir Sata disk kutusu almalısınız.(Tabii çıkan disk IDE ise bir IDE disk kutusu almalısınız) Örnek olarak burayı  inceleyebilir ve bütçenize uygun olanı alabilirsiniz. Eğer Notebook'unuzda eSATA girişi varsa mutlaka eSATA arayüzü bulunan bir kutu tercih edin. Benim aldığım kutu ile yaptığım tarnsferlerde USB arayüzü ile 16-22 Mb/sn, eSATA arayüzü ile 55-75 Mb/sn hızları oluştu. eSATA bağlantısında çok büyük dosya transferlerinde dahi 55 Mb/sn'nin altına hiç düşmedi.Yanlız eSATA bağlantısından tam anlamı ile yararlanabilmeniz için aynı anda USB kablosunu da takarak diskin USB'den güç almasını sağlamak gerekiyor.



Bu yöntemi depolama ihtiyaçlarınız içinde kullanabiliriniz. Örneğin eSATA arayüzüne sahip 1TB'lık 3.5" bir Seagate Harici Disk şu anda 211 TL. Oysa onun yerine 116 TL'ye  aynı performans ve kalitedeki  1 TB'lık Samsung 3.5" 7200 Rpm diski ve 36 TL'ye QUAKE 3.5" IDE/SATA USB 2.0 harici disk kutusunu alabilir ve 211 yerine 152 TL'ye aynı miktar ve kalitede depolama alanına sahip olabilirsiniz.















Blogumu takip eden okuyucularımın çoğunun bildiği gibi ben de N61Vn kullanıyorum.Bir Notebook için oldukça performanslı sayılabilecek bir disk kullandığımı bildiğim için aslında çok fazla performans artışı beklemiyordum ama yanılmışım.Öncelikle hdd performansının artmasının getireceği farklılıkların neler olduğunu anlatayım;


  • Bilgisayarınızın açılış süresi ciddi anlamda kısalacaktır.
  • Masüstü performansı ciddi anlamda iyileşecektir.
  • Veri kopyalama işlemleri hızlanacaktır.
  • Eğer 2 GB'tan az  Ram'e sahipseniz grafik performansınızda da iyileşme olacaktır.





Tamam terfiye karar verdim ama hangi marka, hangi model ?


Bu konuda çok zorlanmayacaksınız. An itibari ile (20.08.2010) piyasada 2 model bulunuyor;


Bunlara yakın zamanda Seagate'in Momentus XT melez diskide eklenecek. Dilerseniz bekleyebilirsiniz. Ben WD'i tercih ettim.Sebebi daha iyi bir ön bellek performansına sahip olması, daha az enerji harcaması ve sessiz olmasıydı. Seagate ise özellikle okuma ve yazma hızlarında daha iyi. Sonuçta hangisini tercih ederseniz edin hata yapmış olmazsınız.





Peki kendimiz değiştirebilecek miyiz, nasıl olacak ?


 Eğer tornavida tutmasını biliyorsanız, evet! Bunun için ;

1-Notebook'unuzu kapattıktan sonra elektrik bağlantısını kesin , ardından bataryasını çıkarın ve kapağının çizilmeyeceği bir zemine ters olarak koyun.


2- Resimlerde gördüğünüz gibi civatalarını sökerek kapağı çıkartın.





















3- Şimdi harddiskin içinde bulunduğu muhafazayı sökmemiz gerekiyor. Alttaki resimde gördüğünüz gibi civataları sökün.


















4- Civataları söktükten sonra disk muhafazasını kolaylıkla çıkarabilirsiniz.Dikkat etmeniz gereken nokta, muhafazada bulunan tutma yerinden tuttuktan sonra muhafazayı sata slotundan çıkana kadar 1-2 cm yatay olarak geriye çekmeniz. Daha sonra yukarı doğru çekerek çıkarabilirsiniz.






























5- Muhafazayı Notebook'tan ayırdıktan sonra sağda ve solda bulunan ve Hdd'yi muhafazaya sabitleyen ikişerden 4 civatayı sökün ve Hdd'yi yatay kaydırarak muhafazadan çıkarın.



























6- Artık yapmanız gereken çıkaradığınız Hdd'nin yerine yenisini aynı adımları tersten uygulayarak takmak ve Notebook'un kasasını kapatmak.Bu işlemle ilgili bir videoyu (Türkçe altyazılı) altta izleyebilirsiniz.
(Hatta mutlaka izleyin çünkü benim buraya yazamadığım detayları da öğrenebilirsiniz)








Ayrıca bakınız;  ASUS N53 Serisi : Harddisk ve Ram Terfisi Nasıl Yapılır?




Gelelim benim yaptığım iptidai testlere;
























  • Yeniden başlama hızı ;



Yeniden başlama hızını -sizinde kendinizin kolayaca oluşturabileceğiniz- küçük bir "script" ile ölçüyorum.Bu script'i oluşturmak için buradan yararlanabilirsiniz.



SEAGATE Momentus  5400 Rpm disk  (ST500325AS)













WD  SCORPIO® BLACK™  7200 Rpm Disk  (WD3200BEKT)


















(Elimde HD Tune'un profesyonel sürümü olmadığı için sadece okuma hızını test edebildim ama aralarında pek fark yoktur)



SEAGATE Momentus  5400 Rpm disk  (ST500325AS)






















WD  SCORPIO® BLACK™  7200 Rpm Disk  (WD3200BEKT)










































Gördüğünüz gibi WD son derece kararlı çalışıyor. Değerleri incelediğinizde ise test kriterine göre % 10 ila % 50 arasında bir performans artışı olduğunu görebilirsiniz.









SEAGATE Momentus  5400 Rpm disk  (ST500325AS)





WD  SCORPIO® BLACK™  7200 Rpm Disk  (WD3200BEKT)







  • 3DMark06



 Daha önce de sebeplerini anlattığım üzeren grafik performansına disk değişiminin bir etkisi olmadı;


SEAGATE Momentus  5400 Rpm disk  (ST500325AS)












WD  SCORPIO® BLACK™  7200 Rpm Disk  (WD3200BEKT)




















SEAGATE Momentus  5400 Rpm disk  (ST500325AS)




















WD  SCORPIO® BLACK™  7200 Rpm Disk  (WD3200BEKT)























  • Güç tüketimi - Isınma - Ses,


Pratikte batarya süresini ölçmek her zaman yanıltıcı sonuçlar verir çünkü hiç kimse bilgisayarın başında 2-3 saat boyunca aynı şeyleri yapmaz.Bu yüzden firmaların verdiği resmi değerleri araştırdım.Seagate'e göre Momentus ST9500325AS Okuma/yazma esnasında 2.6/2.85 Watt enerji harcarken, WD'e göre Scorpio Black WD3200BEKT  2.1 Watt harcıyor.Garip ama firmaların verdiği değerler bunlar.Yani WD'in 7200 Rpm'lik diski bir 5400 Rpm'lik diskten daha az enerji harcıyor.

Sese gelince kesinlikle sıradan bir 5400 Rpm diskten daha gürültülü değil. Gece sıfır gürültünün olduğu bir ortamda bile neredeyse hiç sesi duyulmuyor.

Isınma sorunu yok. Alttaki değerleri 1-2 saatlik internet, metin editörü, resim işleme vs. gibi işlemlerin yapıldığı bir oturumdan sırasında aldım. Yaklaşık 50 Gb'lık bir kesintisiz dosya transferinden sonra gördüğü en yüksek derece bu yaz sıcaklarında 43 derece oldu.























Merak edenler için Windows deneyimi dizini'nin diske biçtiği puan 5.9 oldu;
(Eski puanı 5.7 idi.Fakat bu derecelendirmenin son derece kaba bir derecelendirme olduğunu unutmayın)





















Sonuç olarak;

Sizin de yukarıda okuduğunuz gibi yapmış olduğum harddisk terfisi bilgisayar üzerinde son derece olumlu sonuçlar doğurdu.Yukarıda teknik verileri okudunuz ama bir de ölçülemeyen  Masaüstü performansı var. Kullanım tecrübelerime göre Masaüstü performansının 1/3 oranında arttığını söyleyebilirim.Sistemin istediklerinime cevap verme süresi bariz bir şekilde kısaldı. Genel olarak ta grafik performansı dışında ki genel performansın %25-30 arttığını söyleyebilirim.İşin aslına bakarsanız  90 TL'ye yapabileceğiniz bir disk terfisinin getirdiği performans artışı, bilgisayarınızı örneğin 500-1000 TL harcayarak üst modele upgrade ederek elde edebileceğinizden daha fazla olacaktır.

İlk i5 işlemciler çıktığında Intel'in sitesinde bir karşılaştırma yayınlanmıştı. Linkini verecektim ama sanırım komik olduğunu anlayıp kaldırmışlar. İncelemede (Hatırladığım kadarı ile) Intel, T2700 işlemciye 2 GB RAM'e sahip ve Vista yüklü bir mobil platform ile i5 520M işlemciye 4 GB RAM'e sahip Windows 7 yüklü bir mobil platformu karşılaştırmıştı ve inanın testte verilen değerlerde T2700 gibi artık piyasada dahi bulunmayan bir işlemci ile 1000 tane özelliği olan Intel'in medarı iftiharı işlemci ailesi arasındaki  fark çoğu testte %100'ü geçmiyordu.Yani bir işlemi birisi 10 Sn.de yapıyorsa diğeri 20 sn.de yapıyordu. Diyeceğim  o dur ki. bu gün piyasada bulunan bir işlemci ile yeni çıkan bir üst modeli arasında (Örn: P8600/8700, I5 520M/540M vs.) performans farkı % 2-3'ü geçmez ama beyninizi öyle bir yıkarlar ki aralarında % 50 fark olduğuna yemin edebilirsiniz.

Umarım yaralı bir makale olmuştur.


...

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item