nonpasaran

Ekran Kartını Stabilite/Stres Testine Sokmak

Çoğunuz insan aldığı/alacağı notebookun soğutma sisteminin doğru dizayn edilip edilmediğini merak eder çünkü bu notebooklar için hayati önemde bir konudur. Kimse oyun oynarken 100 derecelere çıkan ve ısınmadan dolayı kapanan bir modeli almak/kullanmak istemez. Notebooklarda ısınmanın kaynağı genel olarak CPU ve GPU'dur. Bu yazıda işin grafik kartı (GPU) yönünü ele alacağız.

İyi dizayn edilmiş bir notebook modelinde ısınmanın kabul edilebilir belli bir seviyede sabit tutulması gerekir. Bunu anlamak içinde grafik kartını stres testine sokacağız. Ben bu yazıda bu işin için kullanılabilecek pek çok araç içinde en iyilerinden biri olan Furmark'ı kullanacağım.

Ayrıca masaüstü sistemlerde O.C. yapan kullanıcılar yaptıkları hız aşırtmanın stabil olup olmadığını ve PSU'larının yeterli olup olmadığını anlamak için aynı aracı kullanabilirler.


DİKKAT!

    Bu yazıda uygulayacağınız stres testi her ne kadar güvenilir olsada, unutup bilgisayar başından ayrılmanız veya dikkat etmeniz gereken noktalara dikkat etmememeniz durumunda bilgisayarınıza fiziksel zarar verebilir. Uygulamak tamamen kendi sorumluluğunuzdadır!




    1- Buradan Furmark'ın güncel sürümünü indirin ve kurun.


    2- Programı kurup çalıştırdığınızda basit bir arayüz ile karşılaşacaksınız. Sırasıyla;

    1. Çözünürlüğü ekranınızın çözünürlüğü ile aynı olacak şekilde ayarlayın.
    2. Resimdeki kutucukları işaretleyin.
    3. Çalıştırın.



    3- Program benim yukarıda yaptığım uyarının bir benzerini yapacak ve bu testi yapmanın tamamen kendi sorumluluğunuzda olduğunu belirtecek. Rikleri anladıysanız GO! butonuna basın ve devam edin.



    4- Test başladığında altta anlık ve maksimum ulaşılan sıcaklık değerlerini göreceksiniz.





    Dikkat etmeniz gerekenler;

    • Bilgisayarın başından ayrılmayın, sıcaklığı ve görüntüyü sürekli gözlemleyin.
    • Sıcaklık tehlikeli değerlere çıkarsa veya ekrandaki görüntüde bozulmalar (Artifacts) oluşmaya başlarsa testi sonlandırın.
    • Tehlikeli sıcaklık değerleri genelde her GPU için üreticisinin sitesinde verilir. Ancak ulaşamazsanız notebooklar için 80 dereceyi alarm çanlarının çalmaya başladığı limit olarak kabul edebilirsiniz. Masaüstü sistemlerde ise daha düşüktür.
    • Bu testi bilgisayarınızın geçtiğini söyleyebilmeniz için sıcaklığın artmasının durduğu noktaya kadar bekleyin ardından testi 10 dakika kadar daha çalıştırın. Bu zaman zarfında sıcaklık hala stabil ise ve görüntüde bozulmalar olmuyorsa ekran kartınız stabil çalışıyordur.
    • Görüntüde bozulma ile alakalı 2 videoyu altta izleyebilirsiniz;




    Yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item