nonpasaran

Bilgisayara Harici Sürücü Takıldığında Otomatik Olarak Bir Eylem Başlatmak

Windows 7, 8 ve 10: Bilgisayara harici sürücü (Usb Flash Sürücü veya Harici Sabit Disk) takıldığında bir olayın (Script, Program, Web sayfası vs.) otomatk olarak başlamasını sağlamak


Eğer isterseniz bilgisayarınnıza belirli bir harici sürücüyü taktığınızda belirli bir olayın otomatik olarak başlamasını sağlayabilirsiniz. Bu olay bir script sayesinde belirli web sitelerinin açılması, bir yedeklemenin başlatılması vs. gibi akla gelmeyecek kadar çok olay olabileceği gibi belirli bir programın çalışmasını sağlamak da olabilir. Hatta bunların bir bileşimini de kullanabilirsiniz. Yapabilecekleriniz sadece ihtiyaçlarınızla sınırlı. (Şu anda aklıma gelmeyen ekstrem senaryolar hariç)


Makale biraz kafa karıştırıcı olabilir. Sorun yaşamamak için lütfen yazıyı dikkatle okuduğunuzdan ve uyguladığınızdan emin olun. Ve lütfen yazıyı üstün körü okuyup/uygulayıp sonra "Olmadı" diye yorum bırakarak boş yere zamanımı çalmayın.

Nasıl?

İlk yapmamız gereken bir bu işlemi sağlayacak bir script oluşturmak ve bunun bilgisayar açıldığında başlatılmasını sağlamak. (Bunun için bir görev zamanlayacağız) Yani bu script arka planda tıpkı bir Windows hizmeti gibi çalışacak. Bu scripti oluştururken TechNet bloglarında Windows PowerShell konusunda çok miktarda makalesi olan Hey, Scripting Guy! blogundaki kodlardan yararlandım. Bu scripti size sağlayacağım sadece üzerinde ufak tefek değişiklikler yapmanız gerekecek.

Daha sonra Eylem'i tanımlayacak bir script oluşturacağız. Yukarıda da bahsetiğim üzere bu eylem istediğiniz herhangi birşey olabilir. Bu konuyu da altta detaylı bir şekilde anlatacağım...

Kısıtlamalar

Bilgisayarı ilk açtığınızda ekranda bir Windows PowerShell penceresi (Komut istemcisinin mavi renkli olanı :D) belirecek ve bilgisayarınızın performansına bağlı olarak 3+ saniye orada kalacak. Bu süreçte bu pencereyi kapatmamalı kendi kendine kapanmasını beklemelisiniz.


Hazırlık

1- İlk olarak buradan Enpedi_USB-Tetikleyici adındaki sıkıştırılmış dosyayı (.rar) indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Dosyayı ayıkladığınızda içinden Enpedi_USB-Tetikleyici.ps1 adında bir PowerShell scripti çıkacak. Bunu bilgisayarınızda silinmeyecek bir lokasyona taşıyın. Örneğin ben Belgelerim (C:\Kullanıcılar\Nonpasaran\Belgelerim\) lokasyonuna atıyorum.

4- Şimdi eylem için kullanacağımız scripti hazırlamamız gerek.



Üstte linkini verdiğim makaledeki uyarılarımı çok dikkatle okuyun. Aksi taktirde veri kabedebilirsiniz.
Örnek;
Robocopy C:\Enpedi Z:\Enpedi /e /mir /purge


@echo off
Start "Link" "http://8.enpedi.com/2012/12/windows-8-uefi-kurulum-icin.html"
Start "link2" "http://www.enpedi.com"

  • Tamamen karıştırmak istiyorsanız şöyle bir şablon işinizi görecektir: (Sınırsız sayıda eylem ekleyebilirsiniz)

@echo off
Start "Link" "http://8.enpedi.com/2012/12/windows-8-uefi-kurulum-icin.html"
Start "link2" "http://www.enpedi.com"
Start "link3" "C:\Users\Nonpasaran\Desktop\YUMI-2.0.0.2.exe"
Start "link4" "C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CC (64 Bit)\Photoshop.exe"
Robocopy C:\Enpedi Z:\Enpedi /e /mir /purge

5- Ardından bu komutları bir Metin Belgesi'ne yapıştırın. Ve Farklı Kaydet yolunu izleyerek herhangibirisim.bat olarak kaydedin. Ben Eylem.bat olarak kaydediyorum.

6- Oluşturduğunuz scripti bilgisayarınızda silinmeyecek bir lokasyona taşıyın. Örneğin ben Belgelerim (C:\Kullanıcılar\Nonpasaran\Belgelerim\Eylem.bat) klasörüne atıyorum.

7- Harici sürücüsünüzü bilgisayara iliştirin ve bu sürücüye benzersiz bir isim verin. (Diğer harici medyalarınızla karışmaması için) Ben ENPEDI adını veriyorum. (Türkçe karakter kullanmayın)


Eğer 4. adımda anlattığım seçeneklerden yedekleme seçeneğini kullanacaksanız harici sürücünüzün sabit bir harfe sahip olması gerekli. Aksi taktirde bilgisayara bağlı harici sürücülerin sayısına bağlı olarak harici sürücünüzün harfi değişebilir ve yedekleme başarısız olur. Bu yüzden burada anlattığım şekilde sürücünüze sabit bir harf atayın: Bir Harici Diske Her Zaman Aynı Harfin Atanmasını Sağlamak

8- Şimdi 3. adımda bilgisayarınıza kayedttiğiniz Enpedi_USB-Tetikleyici.ps1 dosyasını Not Defteri ile açın ve kırmızı ile işaretlediğim alanlarda altta verdiğim açıklamalar doğrultusunda düzenleme yapın ve kaydedin;

  • İlk alana 6. adımda harici sürücünüze verdiğiniz ismi yazın.
  • 2. alana 5. adımda oluşturduğunuz Eylem.bat (Ya da hangi ismi verdiyseniz) scriptinin tam adresini yazın. (Shift tuşuna basılı tutup dosyaya sağ tıklatır ardından Yol olarak kopyala'ya tıklatırsanız tam adresi elde etmiş olursunuz. Bu adreste yapabileceğiniz olası yanlışlıkları önleyecektir.)


Görev Oluşturma

Artık hazırlıklarımızı tamamladık. İşlemi tamamlamak için bir görev oluşturmamız gerekiyor. Bir görev oluşturma ile ilgili ayrıntılı bilgiyi daha önce burada vermiştim isteyen okuytabilir ama şart değil.

A- Windows 7 ve 10'da Başlat Menüsü arama satırına, Windows 8 ve 8.1'de ise Başlangıç ekranını açarak direkt görev yazın ve açılan seçeneklerde Görev Zamanlayıcı/Görevleri Zamanla'ya tıklatın.

B- Açılan Görev Zamanlayıcı'da Eylem/Görev Oluştur...'a tıklatın.


C- Genel sekmesinde Ad kısmına dilediğiniz bir ad verin. Yapılandır kısmında ise işletim sisteminizi seçin. Geri kalan ayarları resimdeki gibi ayarlayın.


D- Tetikleyiciler sekmesinde Yeni butonuna tıklatın ardından resimdeki gibi ayarlayıp Tamam butonuna tıklayarak kaydedin.


E- Eylemler sekmesinde Yeni butonuna tıklatın Program başlat'ı seçin, Program komut dosyası alanına powershell yazın. Ardından Bağımsız değişkenler alanına şu komutu girin; -WindowStyle Hidden -ExecutionPolicy Unrestricted -File "C:\Users\Nonpasaran\Documents\Enpedi_USB-Tetikleyici.ps1"


Kırmızı ile yazılan alana siz 3. adımda Enpedi_USB-Tetikleyici.ps1 dosyasını nereye kaydettiyseniz o adresi yazacaksınız.


F- Koşullar sekmesini de resimdeki gibi ayarladıktan sonra Tamam butonuna tıklatarak görevi oluşturmayı tamamlayın. Ayarlar ve Geçmiş sekmelerinde bir ayar yapmanız gerekmiyor.


G- Oluşturduğumuz görev Görev Zamanlayıcı Kitaplığı'nda şu şekilde görünecek. Artık Görev Zamanlayıcı'yı kapatabilirsiniz.


Videoda makalenin nasıl çalıştığını görüyorsunuz. (Alttaki komutları içeren script ile)

@echo off
Start "Link" "http://8.enpedi.com/2012/12/windows-8-uefi-kurulum-icin.html"
Start "link2" "http://www.enpedi.com"
Start "link3" "C:\Users\Nonpasaran\Desktop\YUMI-2.0.0.2.exe"
Start "link4" "C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CC (64 Bit)\Photoshop.exe"
Robocopy C:\Enpedi Z:\Enpedi /e /mir /purge



Geri dönüş;

I- Geçici olarak devre dışı bırakmak için şunlardan birini yapın;

  • Görev Yöneticisi'ni açın ve Windows PowerShell görevini sonlandırın ya da
  • Görev Zamanlayıcı'yı açıp görevi durdurun ya da
  • Harici sürücünüze 7. adımda verdiğiniz ismi değiştirin.

II- Tamamen devre dışı bırakmak için Görev Zamanlayıcı'yı açıp görevi silin. İsteğe bağlı olarak oluşturduğumuz scriptleri silebilirsiniz de silmeyebilirsiniz de.

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item