nonpasaran

UEFI Bilgisayarınız Açılmıyor. "BCD is Missing" Hatası

Daha önce Bootmgr Eksik (Bootmgr is missing) Hatası ve Çözüm Adımları... adında bir yazı yazmış ve bilgisayarınız açılmadığında uygulayabileceğiniz çözüm adımlarını anlatmıştım.

Ancak son zamanlarda piyasaya çıkan tüm bilgisayarlar BIOS yerine UEFI firmware kullanıyor ve UEFI sistemlerde bir bölümün "Aktif" olması diye bir kavram yok. Ayrıca önyükleme süreçleri de farklı işliyor. Bir önceki yazıda (Bkz. UEFI Önyükleme süreci ve UEFI/BIOS Farkı) bunu uzun uzun anlattım o yüzden tekrar anlatmayacağım. Tavsiyem bu yazıları okumanız.

I. YOL: Sadece BCD dosyasını onarmak


Çoğu durumda sorun sadece BCD dosyanızda olabilir. Bu durumda BCD dosyasını onarmanız yeterli olacaktır.

1.1-  Bir komut istemcisini offline olarak (önyükleme esnasında) açın. (Linkte Windows 10 için anlatılıyor ama tüm işletim sistemlerinde yazı geçerlidir) 

1.2-  List Volume komutunu girin. (1)

1.3- Bölümler listelenecek. Bildiğiniz gibi (Bilmiyorsanız önceki yazıyı okuyun) UEFI firmware kullanan sistemlerde önyükleme bölümü (EFIFat olmak zorunda. Listelenen bölümler arasında Fat32 dosya sistemini kullanan bölümü bulun. (2) Gördüğünüz gibi bende bu bölümün numarası 3.

1.4- Bu bölümü seçmek için Select Volume 3 komutunu girin. (3)


Siz doğal olarak 1.3 adımında hangi numarayı bulduysanız 3 yerine o numarayı yazacaksınız.

1.5- Assign letter=Z komutunu girin. Bu komut 3 numaralı bölüme (EFI) Z harfini atayacak.


1.6- Şimdi Exit komutu ile Diskpart aracından çıkın. (5)

1.7- cd /d Z:\EFI\Microsoft\Boot komutunu girin. (6) Bu komut, komut istemcisinin Z:\EFI\Microsoft\Boot klasöründe işlem yapmasını sağlayacak.

1.8-  Şimdi bootrec /fixboot komutunu girin. (7) Bu komut önyükleme dosyalarını onaracak.

1.9- Şimdi mevcut BCD dosyasını yedeklemek için ren BCD BCD.bozuk komutunu girin. Bu komut BCD dosyanızı BCD.bozuk olarak adlandıracak.

1.10- Son olarak BCD dosyanızı yeniden oluşturmak için bcdboot c:\Windows /l tr-tr /s Z: /f ALL komutunu girin. (9)


Windows'unuz Türkçe değilse tr-tr yerine ilgili dil kodunu yazın.

1.11- Eğer komutlar sırasında hata alırsanız veya tüm komutları başarı ile oluşturmanıza rağmen Windows hala açılmıyorsa 2. yolu uygulayın.


II. YOL: Tüm Önyükleme Bölümünü 
Baştan Oluşturmak


Bu seçenek hani Windows'ta bir sorun olduğunda onu çözmek yerine format atarız ya işte aynı mantıkla sorunu çözmüyor onun yerine bütün önyükleme dosyalarını silip yeniden oluşturuyor. 

2.1-  Bir komut istemcisini offline olarak (önyükleme esnasında) açın. (Linkte Windows 10 için anlatılıyor ama tüm işletim sistemlerinde yazı geçerlidir) 

2.2-  List Volume komutunu girin. (1)

2.3- Bölümler listelenecek. Bildiğiniz gibi (Bilmiyorsanız önceki yazıyı okuyun) UEFI firmware kullanan sistemlerde önyükleme bölümü (EFIFat olmak zorunda. Listelenen bölümler arasında Fat32 dosya sistemini kullanan bölümü bulun. (2) Gördüğünüz gibi bende bu bölümün numarası 3.

2.4- Bu bölümü seçmek için Select Volume 3 komutunu girin. (3)


Siz doğal olarak 2.3 adımında hangi numarayı bulduysanız 3 yerine o numarayı yazacaksınız.

2.5- Format komutunu girin. (4) Bu komut önyükleme bölümünü (EFI) biçimlendirecek dolayısıyla içindeki herşey silinecek.

2.5- Exit komutuyla Diskpart aracından çıkın. (5)

2.6- bcdboot C:\Windows komutuyla EFI bölümünün içeriğini yeniden oluşturun. (6)

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item