nonpasaran

Windows Lisans Tipleri ve Kullanım Koşulları Nelerdir?

Windows lisans koşulları sık sık hem bana soruluyor hem de forumlarda bu tip sorular görüyorum. Genelde insanlar 32 bit lisansı ile 64 bit Windows kurup kuramayacaklarını veya ellerindeki lisansın başka bilgisayarda geçerli olup olmayacağını soruyorlar. Çoğu kullanıcı da OEM lisans ile Retail lisans arasındaki farktan bi haber. Sanırım bununla ilgili bir Türkçe kaynak faydalı olacak...




Windows lisans türleri

Windows lisans türleri 3'e ayrılır;

  1. OEM sürüm
  2. Retail sürüm
  3. Yükseltme sürümü



  • OEM sürüm: OEM (Original equipment manufacturer) sürüm, bilgisayar ile beraber ön yüklenmiş olarak gelen sürümdür. Aynı zamanda en yaygın ve en ucuz sürüm budur.  
  • Retail sürüm: Bir satış kanalından kutulu veya indirme yoluyla sadece işletim sistemini satın aldığınız sürümdür. En pahalı fakat bunun yanında en geniş desteğe sahip ve kullanım koşulları en esnek olan sürümdür.
  • Yükseltme sürümü: Bu sürüm, eğer elinizde Retail veya OEM lisans ile kullandığınız bir eski Windows sürümü varsa bir üst işletim sistemine yükseltmek için kullanılan sürümdür. Windows 7 için konuşursak; Windows 2000, XP veya Vista sürümlerinden birine sahipseniz Windows 7'ye geçmek için bir yükseltme sürümü satın alabilirsiniz. Windows 2000, XP ve Vista RTM'de bu yükseltme sürümünü kullanamak için eski işletim sisteminin üzerine yüklemeniz gerekirken, Windows Vista SP1 veya SP2 sürümüne sahipseniz hiçbir ayarınız ve kişisel bilgileriniz değişmeden direk yükseltme yapabilirsiniz.

Bunlar sadece lisans türleridir. Yoksa Windows içeriği açısından arallarında hiçbir fark yoktur. Başka bir deyişle; örneğin, OEM Windows 7 Home Premium ile Retail Windows 7 Home Premium arasında içerik ve işlev açısından hiçbir fark yoktur.


Evrensel Lisans Koşulları


  • Windows'u kullanmaya başladığınız anda Microsoft'un lisans koşullarını kabul etmiş olursunuz.
  • Satılan ve sizin satın aldığınız şey Windows değil, lisansıdır. (Dolayısıyla versiyonunuza uygun herhangi bir Windows DVD'si ile format atabilir ardından kendi lisans anahtarınız ile etkinleştirebilirsiniz) Sözleşme size yalnızca lisansladığınız Windows sürümü içinde bulunan özellikleri kullanımınızla ilgili bazı haklar vermektedir.Tüm diğer haklar üretici veya yükleyici ve Microsoft tarafından saklı tutulur.
  • Windows 7, Windows Live hizmetlerini içermez. Windows Live hizmetleri, Microsoft tarafından ayrı bir sözleşme çerçevesinde sunulur.
  • Elinizdeki lisans ile; Lisansına sahip olduğunuz işletim sisteminin önceki sürümünü, izin verilen dillerdeki farklı bir sürümünü yada farklı bir platformdaki sürümünü (örneğin, 32 bit veya 64 bit) elinizdeki sürümün yerine kullanabilirsiniz. Yani aldığınız bilgisayar ile beraber yüklü olarak gelen örneğin, 32 bit Windows 7 Home Premium'un yerine dilerseniz 64 bit Windows 7 Home Premium veya 32/64 Bit Windows Vista Home Premium yükleyebilirsiniz. Ancak aynı zamanda değil. Örneğin, Dual Boot olarak kuramazsınız.
  • Elinizdeki lisans anahtarı tabii ki başka bir versiyon için geçerli değildir. (örneğin, Home Premium lisansı ile Ultimate etkinleştiremezsiniz. Bu Şahin parası verip "Mercedes alamaz mıyım?" diye sormaya benziyor, komik olmayın!)
  • Microsoft'un Windows için lisanslama modeli "Bilgisayar başına 1 kopya" dır. Bu hiçbir şartta değiştirilemez! (Retail Aile Versiyonu hariç)

OEM Lisans Koşulları

  • Windows lisansı, Windows'un fabrikada yüklendiği bilgisayara kalıcı olarak atanır. Bu bilgisayar, "Lisanslı Bilgisayar" olarak geçer. Başka bir deyişle OEM lisans zimmetlendiği bilgisayarla beraber yaşar ve onunla beraber ölür. Hiçbir koşulda başka bir bilgisayarda kullanılamaz.
  • "Lisanslı Bilgisayar"da Majör parça değişimleri yapamazsınız. Eğer örneğin, arıza dolayısıyla anakart değişimi gibi bir olay yüzünden Windows'u etkinleştiremezseniz telefon ile etkinleştirmeyi deneyin. Bu da olmazsa durumunuzu Microsoft Türkiye'ye dürüst ve açık bir şekilde bildirin.
  • OEM lisanslı Windows'u "Lisanslı Bilgisayar" üzerinde bir seferde en fazla iki işlemci üzerinde kullanabilirsiniz. Yazılımı başka bir bilgisayarda kullanamazsınız.
  • Windows'u "Lisanslı Bilgisayar" üzerinde "aynı anda" yalnızca bir kişi kullanabilir. (Kullanıcı hesapları ile karıştırmayın.)
  • Uzaktan Yardım kullanarak bir oturumu paylaşmak üzere lisanslı bilgisayara yüklenmiş Windows'a diğer bir bilgisayardan erişebilir ve bu yazılımı uzaktan kullanabilirsiniz. "Oturum" Windows ile, doğrudan veya dolaylı olarak, giriş, çıkış ve görüntüleme çevre birimlerinin herhangi bir birleşimini kullanarak etkileşim kurabilme anlamına gelir.
  • 32 bit ve 64 bit gibi birden çok sürüm içinden bir seferde yalnızca bir sürüm kullanabilirsiniz. Üretici veya yazılımı yükleyen taraf, dil sürümleri arasında bir kerelik seçim yapma seçeneği sunarsa yalnızca seçtiğiniz dil sürümünü kullanabilirsiniz.
  • Windows oturumunuzu en fazla 5 harici ekranda görüntüleyebilirsiniz.
  • Yazılımın tek bir yedek kopyasını oluşturabilirsiniz. Bunu yalnızca yazılımı lisanslı bilgisayara yeniden kurmak için kullanabilirsiniz.
  • Windows, belirli bir coğrafi bölgede etkinleştirilebileceğini gösteren bir işaret taşıyorsa, bu Windows'u yalnızca yazılım veya bilgisayar ambalajında belirtilen coğrafi bölgede etkinleştirmenize izin verileceği anlamına gelir. Windows'u, söz konusu bölge dışında etkinleştiremezsiniz. Coğrafi sınırlamalarla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Retail ve Yükseltme Sürümü Kullanım Koşulları

  • Yükseltme sürümünü kullandığınız taktirdeki önceki sürümünün lisansı geçersiz hale gelir. Örneğin, Vista'dan Windows 7'ye yükseltme yaptığınızda Vista lisansınız iptal olur.
  • Bu lisans tiplerinde OEM lisansın aksine, bilgisayarınız üzerinde dilediğiniz gibi ve dilediğiniz kadar parça değişimi yapabilirsiniz.
  • Bu lisans tiplerinde Windows'u aynı anda olmamak kaydı ile dilediğiniz kadar farklı bilgisayara yükleyebilirsiniz.
  • Elinizdeki Windows DVD'sinin bir adet kopyasını oluşturabilirsiniz.

Sanırım yeterince açıklayıcı oldu. Eğer atladığım noktalar olduysa lütfen sormaktan çekinmeyin.

Konuyla ilgili;


Arşiv

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item