nonpasaran

Asus Servis Maceram!

          Sitemin müdavimlerinin çok iyi bildiği gibi her zaman sizlerin, yani tüketicilerin yanında yer almaya çalışıyorum. (Tabii haklı olduğunuz sürece) Bunun için de;

- Kampanyalar bölümünde uygun fiyatları ve modeleri paylaşıyorum -ki doğru modeli ideal fiyatlarıyla alın.
- Notebook Satın Alma Rehberi ve Ayın Yıldızları ile ihtiyacınıza uygun ve en sorunsuz modelleri seçmenize yardımcı olmaya çalışıyorum.
- Kara Liste adlı yazımda tüketici haklarını kurumsal olarak çiğneyen firmaları afişe etmeye çalışıyorum.
- Ve en son olarak Tüketici Hakları ile ilgili yazımla Tüketiciyi Koruma hakkındaki Kanun ve ilgili yönetmeliklerin bir özetini vererek kanuna 5-10 dakika gibi kısa bir sürede temel olarak hakim olmanızı sağlamaya çalışıyorum.

         Bütün bunları yaparken de tabii ki kayıtsız şartsız, bağnazca yanınızda değilim. Yapılam yorumlarda bu haklarını abartan izleyicilerimi de uygun bir dille uyarıyorum. Çünkü üreticinin ve satıcıların da hakları var.




          Son olarak başlamadan önce şunu da belirteyim: Asus dahil hiçbir firmayla ticari bir bağlantım yoktur. Asus ile olan bağlanntımda sadece Asus Türkiye röportajında tanıştığım Müşteri Hizmetleri Müdürü A. ve Pazarlama Uzmanı I. ile sınırlıdır. Zaten yazıyı okuduğunuzda da göreceksiniz benim de işim düştüğünde parasını ödeyip o şekilde hizmet alıyorum. Sadece enpedi'de Asus ürünleri ile ilgili bir çözemediği bir sorunu olan izleyicim varsa iletip yardımcı olmalarını rica ediyorum hepsi bu.

         Bu yazıyı yazma sebebim de


  1. "Marifet iltifata tabidir" atasözüne uygun olarak doğru işler yapanları elimden gelen tek yolla yani överek ödüllendirmek,
  2. enpedi okuyucularını benim karşılaştığım durumla karşılaştıklarında nasıl bir yol izleyecekleri konusunda bilgilendirmek,
  3. Notebook satın alma aşamasında servis ile ilgili bilgi edinmek isteyenlere Asus servisinin genel tutumunu özetlemektir.




        Bildiğiniz gibi 2010 Ocak ayından bu yana Asus N61Vn model bir bilgisayar kullanıyordum. Yine çoğunuzun bildiği gibi çok çok memnundum. Hatta şunu kolaylıkla söyleyebilirim; şimdiye kadar kullandığım en iyi bilgisayardı. Ve sitede yazdığım yazıların tamamını bu bilgisayar ile yazdım. O yüzden bende manevi bir değeri de vardı :)

       Ancak Ocak (2013) ayının başlarında bilgisayar kapağını açıp kapatırken bilgisayarın sağ menteşesinden bir ses gelmeye bağladı ve çok geçmeden de sağ menteşe tamamen kırıldı. Bunun üzerine 14 Ocak 2013 günü Asus'un anlaşmalı olduğu kargo şirketi olan Yurtiçi Kargo ile ürünü (Garanti süres bittiği için kargo ücreti bana ait olmak üzere) servise gönderdim. Bundan sonra olanları ise kronolojik sırayla anlatayım;



  • 15 Ocak: Ürün Asus Türkiye İstanbul servisine ulaştı ve teslim alındı.
  • 22 Ocak: Ürün incelendi ve tarafıma alttaki mail ile bilgilendirme yapıldı;

E-Postayı okumak için tıklayın...


  • 22 Ocak:  Onarım ücretini yatırdım ve hemen aynı gün Asus'tan ücreti aldıklarına dair onay e-postası aldım;

E-Postayı okumak için tıklayın...


  • Ardından bekleme süreci başladı. 1-2 defa telefonla aradım ancak parçasının bulunmadığı, sipariş edildiği ve parçanın gelmesinin beklendiği söylendi. 
  • 7 Şubat: Ürünün yasal onarım süresi olan 20 iş gününün dolmasının ardından (Yani 21. iş günü)  Asus Müşteri Hizmetleri'ni tekrar aradım. Parçanın geldiği ve onarıma başlandığı bilgisi verildi. Ben de onarım süresinin dolduğunu ve eğer onarım zamanında tamamlanıp kargoya verilmediyse onarımın yapılmaması gerektiğini ve bu durumda değişim raporu (RMA belgesi) düzenlenmesi gerektiğini belirtittim. Aldığım cevap "Eğer süre aşıldıysa gereken yapılacaktır" oldu. 
  • 7 Şubat: Asus Müşteri Hizmetleri ile yaptığım görüşmenin ardından bu durumu kayıt altına almak adına Asus Müşteri Hizmetleri e-posta hesabına (destek@asus.com) durumu özetleyen bir e-posta yolladım:

E-Postayı okumak için tıklayın...


  • 8 Şubat: Süpriz! Bilgisayarım onarılmış olarak evime geldi. Kargoda sürünmesin diye teslim aldım.
  • 11 Şubat: Araya Cumartesi-Pazar girdiği için Pazartesi günü Asus Müşteri Hizmetleri'ne tekrar e-posta yolladım;

E-Postayı okumak için tıklayın...


  • 12 Şubat: Ertesi gün Asus Müşteri Hizmetleri'nden olumlu bir geri dönüş aldım;

E-Postayı okumak için tıklayın...



  • 13 Şubat: Bilgisayarı batarya, adaptör, fare, garanti belgesinin aslı, fatura fotokopisi, işletim sistemi, sürücü ve yazılım DVD leri ile beraber gönderdim.
  • 23 Şubat: Değişim raporu evime kargo ile geldi.




Vatan Bilgisayar kısmı...


Ürünü Göztepe Vatan Bilgisayar mağazasından almıştım. Ancak Adapazarı'nda ikamet ettiğim için Vatan Bilgisayar Adapazarı mağazasına gittim.


  • 24 Şubat Pazar: Adapazarı Vatan Bilgisayar müşteri hizmetlerine değişim belgesi ile başvurdum. Değişim için RMA belgesinin Vatan Bilgisayar merkezi tarafından onaylanması gerektiği ve Pazar günleri merkez ofisin çalışmadığı söylendi. Ancak işlemi hızlandırmak için RMA belgesini tarayıp e-posta ile yolladılar.

  • 25 Şubat Pazartesi: Gittiğimde onay zaten gelmişti. Müşteri hizmetlerinde hangi hakkımı kullanmak istediğim soruldu. Yine Asus almak istediğimi ama Vatan bilgisayar Asus satmadığı için bedel iadesi almak zorunda olduğumu söyledim. Hemen bir iade faturası kesildi ve kasaya geçtik.

    Ancak kasada bir problemle karşılaştık. Vatan Bilgisayar prosedürlerine göre ürünün ödemesi nasıl yapıldıysa geriye o şekilde ödeneceği söylendi. Ben ise ürünü kredi kartı ile ve 10 taksitle almıştım. Ancak ödemelerin bitmesinin üzerinden 2 sene geçmişti. Bu yüzden itiraz ettim. Yasada bu şekilde bir hüküm olmadığını bunun olsa olsa taksit ödemeleri halen devam eden ürünler için uygulanabileceğini söyledim.

    Ancak kasadaki çalışanın doğal olarak yetkisi olmadığından konuyu çok uzatmadan mağaza müdürü Bülent Beye taşıdım. Kendisi de sağolsun -Sanırım merkezdeki daha yetkili birisiyle- yaptığı bir telefon görüşmesinin ardından nakit ödeme için talimat verdi ve kasaya giderek bilgisayara ödemiş olduğum bedeli faturada yazan rakam ile tamamen aynı ve nakit olarak tahsil ettim.


Sonuç olarak...


       Yazının başında da belirtttiğim gibi "Marifet iltifata tabidir" Bu yüzden nasıl Kara Liste'de kötüyü yeriyorsak, iyinin de hakkını teslim etmek insan olmanın bir gereği.

       Bu yazıyı tek başına kişisel deneyimimi temel alarak yazdığımı dolayısyla çok da bir hükmünün olmadığını söyleyebilirsiniz. Ama inanın bu yazıyı sadece benim bu deneyimime dayanarak yazmadım. Daha önce de Asus'dan değişim aldım ve o zaman ne enpedi vardı ne de konuyla ilgim vardı.

       Bilgisayayar benim olduğu için böyle davrandıklarını da düşünebilirsiniz. Evet onarım süreci boyunca bahsettiğim Asus yetkililerinden birine süreci hızlandırması adına ricacı oldum. Ama hepsi bu. Tam aksine onarım süresinin dolmasından sonra -süreci etkilememek ve kendisini zorda bırakmamak adına- kesinlikle temasa geçmedim. Müşteri hizmetleri ile yaptığım yazışmaların tamamı kendi gerçek adımla yapılmıştır.

      Ayrıca biraz araştırırsanız ufacık sorunlar yüzünden garanti süresinin sonuna 1-2 hafta kalmış pek çok Asus bilgisayara değişim verildiğini görebilirsiniz. Oysa Asus servisine her gün yüzlerce bilgisayar giriyor. Dürüst olmasalar ve değişim verilmiş bilgisayarlardaki parçaları onarım süresi dolmak üzere olan bilgisayarlara kullansalar nereden anlayabilirsiniz ki?

       Örneğin benim bilgisayarım bildiğim kadarı ile servis çalışanları tarafından kullanılıyor. Ayrıca illa serviste aynı kasa (N61vn, jv, ja, jq, vg, da) bilgisayarlar vardır. Bunlardan birinin menteşesini söküp benimkine taksalar ve zamanında yollasalar, sonra gelen yedek parçayı söktükleri bilgisayara taksalar soruyorum ne yapabilir ne hak iddia edebilirsiniz?

        Ya da müşteriye kanuni haklarını aradığı için -pek çok firma gibi- husumet besleyip "Biz senin bilgisayarını onardık sana da yolladık, git hakkını mahkemede ara!" deseler, beni aylarca bu şekilde oyalasalar ne kaybederlerdi?

       Asus Türkiye'yi dürüst davranışından dolayı kutluyorum. Eminim ki bu anlayış kısa vadede zarar hanesineyazılsa da uzun vadede Asus'un kazanç hanesine yazılacaktır. Bu çizgiyi koruyarak bu şekilde devam etmeleri dileğiyle...


Notlar...


  • Eskiden Asus servisinin en büyük eksilerinden biri telefonla ulaşmadaki zorluktu. Seneler evvel yarım saat beklemenin ardından birinin telefonu açıp kapatması ile elimdeki dect telefonu duvara fırlatıp parçalamışlığım vardır oradan kendim de biliyorum. Ama bu süreçte 3-4 defa aradım ve hepsinde 3-6 dakika içinde bir müşteri temsilcisine ulaştım.
  • Dikkatli okuyucuların dikkatini çekmiştir: 11 Şubat tarihinde yolladığım e-postanın sonunda şu ibare var;

    "Ancak talebime 7 gün içerisinde (14 Şubar 2013 tarihine kadar) olumlu yanıt verilmediği takdirde Tüketici Mahkemeleri'ne başvurma hakkımın doğacağını ve bu hakkımı sonuna kadar kullanarak ürünün ithalatçısı İndeks Bilgisayar Sistemleri Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. aleyhine dava açmak zorunda kalacağımı üzülerek bildiririm."

    Eğer gün olur başınıza gelirse davayı kesinlikle servise değil ithalatçıya ya da üreticiye kısacası garanti belgesinin üzerinde kimin adı varsa ona açın. Servise dava açarsanız dava düşer.

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item