nonpasaran

Bootmgr Eksik (Bootmgr is missing) Hatası ve Çözüm Adımları...


Eğer bilgisayar açılışında Bootmgr eksik (Bootmgr is missing) hatası alıyorsanız ve bilgisayarınız açılmıyorsa  alttaki adımları uygulayarak sorunu çözebilirsiniz...





I. BÖLÜM: Basit Çözümler


1.1- Bilgisayarı yeniden başlatın! Bazen aldığınız hata rastlantısal bir hata olur ve tekrar denediğinizde bilgisayarınız normal olarak açılır. Eğer sorun çözülmedi ise 2. adıma geçin.


1.2- Bilgisayarınıza takılı olabilecek harici medyaları denetleyin. (Usb bellek, bir DVDHafıza kartı hatta eski sistemlerde bir floppy disk gibi) Bazı durumlarda BIOS'ta önyükleme önceliği bu medyalara verilmiş olabilir ve bilgisayar bu medyalardan başlatılmaya çalışıldığı için hata alıyor olabilirsiniz. Bu durumda medyayı çıkardığınızda bilgisayar normal olarak başlayacaktır. Yine de önlem olarak BIOS'a girip önyükleme önceliğinin sabit diskinizde olduğundan emin olun. Değilse bu şekilde değiştirin: BIOS : Önyükleme (Boot) Önceliğini Değiştirmek (Bilgisayarı DVD veya USB'den Başlatma)  Eğer sorun çözülmedi ise 3. adıma geçin.


1.3- Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız bütün güç ve veri kablolarını söküp tekrar takmayı deneyin.  Eğer sorun çözülmedi ise 4 adıma geçin.

II. BÖLÜM: İşler karmaşıklaşmaya başlıyor!


2.1- Başlangıç onarımını deneyin;



Başlangıç Onarımı bittikten sonra size bilgisayarınızı yeniden başlatmak isteyip istemediğiniz sorulacak. Evet deyin, bilgisayarı yeniden başlatın ve sorunun çözülüp çözülmediğine bakın. Eğer sorun çözülmedi ise bir sonraki adıma geçin.


2.2- Önyükleme bölümünü onarın

     Burada kısa bir açıklama yapmak istiyorum:

  • Bilgisayarınızın diskinizde yüklü bir işletim sisteminden başlayabilmesi için diskinizde bir aktif bölümün olması gerekir. Sorun buysa uygun bölümü aktif olarak işaretlemek gerekir.
  • Bazen aktif bölüm olmasına rağmen yanlış bölüm aktif olduğu için bilgisayar başlamayabilir. Bu durumda doğru bölümü aktif olarak işaretlemek gerekir.
  • Windows 7 ve Windows 8 kurulumu kitaba uygun yapıldıysa (Normal kurulumda) işletim sistemi sistem bölümünden başlamaz. Bunun yerine Sistem Ayrıldı bölümünden başlar. Yani Windows'u başlatmak için gerekli dosyalar sistem bölümünde değil (Genelde C: olur) bu bölümlerde saklanır. Bunun sebebi hem güvenlik hem de BitLocker gibi bazı özellikler için bu bölümün gerekli olmasıdır. 
  • Windows'u başlatmak için gerekli olan dosyaların sağlam bir yedeği aynı zamanda sistem bölümünde depolanır. Bu sayede Sistem Ayrıldı bölümündeki bilgisayarı başlatmak için gerekli dosyalar hasar gördüğünde bunları sağlamları ile değiştirebiliriz.

A- Bilgisayarınızı, bilgisayarınızda yüklü işletim sistemi ile uyumlu bir Windows kurulum medyası ya da Sistem Onarım Diski'nden (WinRE) başlatın. Ardından kullandığınız medyaya bağlı olarak B veya C adımını uygulayın ve sonrasında D adımından devam edin.

B- Eğer WinRE kullanıyorsanız talimatları takip edin ve en son alttaki ekrana geldiğinizde Komut İstemi'ni seçin.


C- Eğer Windows kurulum medyası kullanıyorsanız Dil ve Klavye seçimini yapıp İleri butonuna tıklattıktan sonra açılan ekranda Shift+F10 tuşlarına basın. Bu Komut İstemcisi'nin açılmasını sağlayacak.

D- Komut İstemcisi'ne Diskpart komutunu girin ve Enter'a basın.

E- list volume komutunu girin ve Enter'a basın.


Listelenen bölümlerde işletim sisteminizin kurulu olduğu bölümü ve Sistem ayrıldı bölümünü bulun; harflerini not alın. Bunları kullanacağız.

F- select volume C komutunu girin ve Enter'a basın.  (C yerine önyükleme bölümünün (Sistem Ayrıldı) harfi gelecek)


Eğer Sistem ayrıldı bölümü yoksa bilgisayarınızın aktif bölümü işletim sisteminin olduğu bölümdür. Bu taktirde F adımındaki komutta bu bölümün harfini kullanın.

G- active komutunu girin ve Enter'a basın. Bu komut bölümü aktif olarak işaretleyecek.


Aktiflikle ilgili bir sorun varsa bunu hallettik. Şimdi önyükleme dosyalarını yeniden oluşturacağız.

H- exit komutunu girin ve Enter'a basın. Bu Diskpart'tan çıkmamızı sağlayacak.

I- Şimdi bcdboot D:\Windows /s C: komutunu girin ve Enter'a basın.


  • D yerine işletim sisteminin yüklü olduğu bölümün harfini gireceksiniz.
  • C yerine aktif bölümün harfini gireceksiniz. Bu eğer Sistem Ayrıldı bölümünüz varsa ilk harften farklı olacaktır ama işletim sisteminin yüklü olduğu bölüm ile aktif bölüm (Önyükleme bölümü) aynı ise aynı olacaktır. Yani D:\Windows /s D: de olabilir.

J- Artık bilgisayarı yeniden başlatma ve sorunun çözülmüş olduğunu umma zamanı...

Altta bütün süreci gösteren bir videoyu seyredebilirsiniz...





2.3- MBR'yi onarın...

Eğer üstteki işlemler işe yaramazsa sistem dosyalarınızda ve diskinizde daha büyük bir hasar söz konusu olabilir. Bu durumda MBR, Önyükleme kesimi ve BCD'yi onarmak gerekir. Altta kullanacağımız komutların bir açıklamasını görüyorsunuz;

  • /FixMbr

Bu seçenek, sistem bölümüne Windows 8, Windows 7 veya Windows Vista ile uyumlu bir MBR yazar. Var olan bölüm tablosunun üzerine yazmaz. Bu seçenek, MBR bozulması sorunlarını gidermek veya standart olmayan bir kodu MBR'den kaldırmak için kullanılır.

  • /FixBoot

Bu seçenek, Windows 8, Windows 7 veya Windows Vista ile uyumlu bir önyükleme kesimi kullanarak sistem bölümüne yeni bir önyükleme kesimi yazar. Aşağıdaki koşullarda kullanılır:

  • Önyükleme kesimi standart olmayan bir Windows 8, Windows 7 veya Windows Vista önyükleme kesimi ile değiştirilmişse,
  • Önyükleme kesimi bozulmuşsa
  • Windows 8, Windows 7 veya Windows Vista yüklendikten sonra önceki bir Windows işletim sistemi yüklenmişse. (Örneğin Windows XP) Bu durumda, bilgisayar Windows Önyükleme Yöneticisi (Bootmgr.exe) yerine Windows NT Yükleyicisi (NTLDR) kullanılarak başlatılır.

  • /RebuildBCD

Bu seçenek, tüm disklerde Windows Vista veya Windows 7 ile uyumlu yüklemeleri tarar. Ayrıca, BCD deposuna eklemek istediğiniz yüklemeleri seçmenize olanak tanır. Bu seçenek, BCD deposunu tümüyle yeniden oluşturmada kullanılır.

A- Üstte a...c adımlarını tekrarlayın ve Komut İstemcisi'ne kadar gelin.

B- Komut İstemcisi'ne C: yazın ve Enter'a basın. (Windows, C dışında bir bölüntüde kurulu ise C yerine o bölüntünün harfini yazın. Eğer işletim sisteminin kurulu olduğu bölümün harfinin ne olduğundan emin değilseniz üstte d, e ve h adımlarını uygulayarak öğrenebilirsiniz.) Ardından alttaki komutları her satırdan sonra Enter'a basarak girin;

  • cd boot
  • bootrec /FixMbr
  • bootrec /FixBoot
  • bootrec /RebuildBcd


C- Artık bilgisayarı yeniden başlatma ve sorunun çözülmüş olduğunu umma zamanı...

Arşiv

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item