nonpasaran

OCZ Toolbox ve Linux based Tools ile Firmware Güncelleme

Son Güncelleme: 1 Ekim 2014
          Bildiğiniz gibi SSD ünitelerinde Firmaware güncellemesi önemli bir konu. Bunun sebebi SSD ünitelerinin klasik sabit disklerden farklı çalışma prensipleri. Daha önceden de gördüğümüz gibi bu ünitelerin tabiri caiz ise kendi işlemcileri ve işletim sistemleri var. Bu yüzden Firmware güncellemeleri bazen çok kritik hata düzeltmeleri bazen de ciddi performans artışlarını beraberlerinde getirebiliyorlar. (Her zaman değil tabii bazen de çok küçük düzeltmeler içeriyorlar. Bunun için güncellemenin Release notlarına bakın. Örnek)

           Ancak SSD ünitelerinde Firmware güncellemesi her zaman çok kolay değil. Çünkü işletim sisteminin kurulu olduğu SSD ünitesinin yazılımını güncellemeniz Windows üzerinden mümkün olmuyor. Windows üzerinden sadece harici bağlanmış SSD ünitelerini ya da sisteminizde 2. sürücü olarak kullanıyorsanız bu SSD ünitesini güncelleyebiliyorsunuz. Bu da taktir ederseniz ki eğer bir harici disk kutunuz yoksa pek mümkün değil. Bu yazıda her iki yöntemi de anlatacağım ama Windows üzerinden güncellemede herhangi bir zorluk olmadığı için ağırlık önyüklenebilir Linux tabanlı OCZ Toolbox yönteminin anlatımında olacak....

             Tabii her cihazda olduğu gibi SSD ünitelerinde de Firmware güncellemesinin -güncelleme esnasında önceden öngörülemeyen bir aksilik olması durumunda- çok küçükte olsa riski vardır. Bu risk veri kaybetmeniz hatta cihazın kullanım dışı kalması olabilir. Uyarıldınız!

  1. Giriş: Neden SSD?
  2. SSD Ünitelerinin Yapısı ve Çalışma Mantığı
  3. Write Amplification Fenomeni
  4. Performansı Doğru Algılama ve SSD Seçimi
  5. Montaj, İşletim Sistemi Kurulumu ve Optik Sürücüye 2. Disk Sürücü Montajı
  6. Secure Erase
  7. Maksimum performans için ayarlama: SSD optimizasyonu
  8. Özet: Sık sorulan sorular ve cevapları


I. YOL: 
"OCZ Toolbox" ile Windows üzerinden;

Yukarıda da belirttiğim üzere eğer yazılımını güncellemek istediğiniz SSD ünitesi kullandığınız sürücü ise yani Windows bu sürücüde yüklü ise bu yöntemi kullanamazsınız. Bu yöntemi sadece SSD ünitesini bilgisayara bir disk kutusu ile harici olarak bağladıysanız ya da örneğin, bir masaüstü bilgisayarda 2. bir sürücü olarak kullanıyorsanız uygulayabilirsiniz. Örneklendirerek açıklamak gerekirse;

            Elinizin altında bir dizüstü ve bir masaüstü bilgisayar var.  Dizüstü bilgisayarda bulunan tek sürücü SSD ve buna Windows kurmuş kullanıyorsunuz. Bu durumda SSD ünitesini dizüstü bilgisayardan sökerek masaüstü bilgisayayara -masaüstü bilgisayarın kendi sürücüsünü ellemeden- 2. bir sürücü olarak takıp altta anlattığım işlemleri masaüstü bilgisayarda yüklü Windows üzerinde gerçekleştireceksiniz.

Eğer bu imkanınız yoksa II. YOL'u uygulamalısınız.


Gerçek boyutunda görmek istediğiniz resimlere sağ tıklayarak "Bağlantıyı yeni sekmede aç" deyin.

1.1- Öncelikle OCZ indirme sayfasına gidin ve SSD ünitenizin modelini açılır menüden bulup tıklatın. Ben Vector kullandığım için resimde gördüğünüz gibi ilgili bağlantıya tıklıyorum;


1.2- Açılan listede güncel firmware versiyonu listelenecek. (Kırmızı çerçeve içinde) Sağında ise bu güncellemenin önem derecesi belirtiliyor. Important ibaresi mutlaka yüklenmesi gerektiğini, Optional ibaresi ise isteğe bağlı olduğunu belirtiyor. En üstte verilen Desktop Executable bağlantısına tıklatarak yaklaşık 5 MB büyüklüğündeki aracı indirin.


1-3- Araç kurulum istemiyor. Çift tıklayarak çalıştırın. SSD ünitenizin görünmesi gerekli.

1.4- SSD ünitenizi seçtiğinizde üstteki seçeneklerin tamamı aktif hale gelecek. Ayrıca sağ tarafta SSD üniteniz hakkında bilgiler göreceksiniz. Firmware kısmındaki versiyon ile (Bende gördüğünüz gibi 1.03.1) OCZ'nin sunduğu en güncel versiyonu karşılaştırın. (2.2 adımının altındaki resimde güncel versiyon görünüyor)  Aynı ise çıkın gidin birşey yapmanıza gerek yok. Ancak bende bu aynı değil çünkü güncel sürüm 2.0 Bu yüzden devam ediyorum.


1.5- En üstteki Tools butonuna tıklatınca alttaki kutunun içeriğinin değiştiğini göreceksiniz. Altta beliren Updaate Firmware seçeneğine tıklatın. (a) Güncelleme süreci otomatikman başlayacak ve bitirilecek. Bu 2-3 saniyelik bir süreç. Bitiiğinde altta Update complated succesfully mesajı göreceksiniz. (b) Bu işlemin başarı ile tamamlandığını gösteriyor.


1.6- Yine de emin olmak istiyorsanız tekrar en üstteki Drives butonuna tklayın ve Firmware sürümünü kontrol edin. Gördüğünüz gibi bende başarılı oldu ve aynı pencerede artık yeni sürüm görünüyor...


1.7- Hepsi bu. Şimdi tekrar SSD ünitenizi kullandığınız bilgisayara takın ve kullanmaya devam edin.


II. YOL: 
Önyüklenebilir "Linux tabanlı OCZ Toolbox" ile;

2.1- OCZ indirme sayfasına gidin,

2.2-  OCZ Toolbox başlığı altında PC Bootable ya da Mac Bootable seçeneklerinden size uygun olan indirme bağlantısına tıklayın.



Güncelleme: Alttaki satırları bir ara OCZ Bootable Tool'u yayından kaldırdığında yazmıştım. Araç tekrar yayınlanmış ama yine de ileride oluşabilecek aynı duruma karşın indirme linklerini ve uyarıyı muhafaza ediyorum. (Ekim 2014)

OCZ artık Bootable Tool'u sunmuyor. Bunun sebebi bazı yeni OCZ modelleri ile olan uyumsuzluğu.
Bu yüzden indirme linkini direkt vereceğim: 1. si OCZ forumlarında bir OCZ çalışanı tarafından paylaşılan link, 2. si ise her ihtimale karşın benim yüklediğim link. Dilediğinizi indirebilirsiniz.

İndireceğiniz dosya 60 MB civarında büyüklüğe sahip olmalı. İndirdiğiniz şey aslında mini bir işletim sistemi. Windows çalışırken sürücünün yazılımını günceleyemediğimiz için bilgisayarı bu mini işletim sistemini (Linux based Tool) yazdırdığımız bir CD veya mini işletim sistemini (Linux based Tool) önyüklenebilir olarak attığımız bir USB flash sürücüden başlatarak SSD ünitemiz çalışmıyorken bu mini işletim sistemini kullanarak yükleyeceğiz.

Uyarı: Bu işletim sistemi pek bir mini olduğundan notebook touchpad sürücülerini içermeyebilir. Bu yüzden bir notebook kullanıyorsanız USB bağlantılı bir fareyi hazır bulundurun.

2.3- İndirdiğiniz dosya zip formatında sıkıştırılmış ve içinde bir ISO dosyası var. Öncelikle WinRar, 7-Zip vs. gibi bir araçla dosyayı ayıklayın ve ISO dosyasını bir yere kaydedin.


2.4- ISO dosyasını bir CD'ye yazdırın ya da USB flash sürücüye atın. CD'ye yazdıracaksanız burada anlattığım şekilde ya da 3. parti bir program kullanarak önyüklenebilir olarak yazdırmanız gerek. Eğer  USB flash sürücüye atacaksanız bunun için en uygun yöntem YUMI'yi kullanmak. Burada nasıl kullanacağınızı anllattım. Ben YUMI kullanarak  USB flash sürücüye oluşturma seçeneğini tercih ediyorum.


2.5- CD veya  USB flash sürücüyü hazırladıktan sonra bilgisayarı bu medyalardan biri ile başlatın. Önyükleme sürecinde herhangi birşey yapmanız gerekmiyor. Sadece Linux based Tool arayüzü görünene kadar bekleyin.




2.6- Öncelikle Internet bağlantımızı sağlamamız gerekiyor. Eğer internete kablo ile bağlanıyorsanız sorun yok resimde sağ üst köşede gördüğünüz üzere otomatik olarak bağlanacaksınız. Bu yüzden 2.10 adımına atlayın.
Eğer kablosuz bağlantı (Wi-Fi) kullanıyorsanız önce kablosuz ağımıza bağlanmamız gerek. Bunun için 2.7 adımına geçin.


2.7- Altta en sağda gördüğünüz Wireless butonuna tıkladığınızda bir terminal penceresi açılacak. Burada kullanılabilir kablosuz ağları göreceksiniz. (Resimde 1 ve 2 olarak sıralanmış ve bulanıklaştırılmış ağlar) bağlanmak istediğiniz ağı numarasını girerek seçin. (Örneğin bağlanmak istediğiniz ağ 2 numara ise, 2 yazın ve Enter'a basın)


2.8- Ardından -varsa- ağın parolasını girin ve Enter'a basın.


2.9- Sağ üstte bağlantının sağlandığını göreceksiniz. Local Wifi-IP: kısmında bir IP adresi belirmesi gerek. (Önceki resimlere bakarsanız olmadığını göreceksiniz)


2.10- Linux based Tool arayüzünde en altta OCZ_ToolBox butonuna tıklayın.


2.11- SSD ünitenizi seçin.


2.12- Update Firmware butonuna tıklayın.


2.13- Yazının başında benim yaptığım uyarıyı alacaksınız. Yes diyerek atlayın.


2.14- 2-3 saniyelik kısa bir süreçte Firmware indirilecek ve yüklenecek. Ardından başarılı olduğuna dair bir mesaj alacaksınız. (a) Bu mesajı aldıtan sonra pencereyi kapatın. (b)


2.15- Altta Exit butonuna tıklatın (a) ardından açılan menüde dilediğiniz kapatma seçeneğini seçerek (Kapat için Shudown, yeniden başlatma için Restart) OK'e tıklatın.


2.16- 2.5 adımında BIOS'tan önyükleme önceliğini değiştirdiyseniz bunu tekrar ilk sırada sabit diskiniz olacak şekilde değiştirin ve bilgisayarı başlatın.

Hepsi bu!

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item