nonpasaran

Bir Windows Kurulum Medyasının (ISO, DVD veya USB Flash Sürücü) Sürümünü ve Mimarisini Öğrenmek

Çok sık karşılaştığım bir soru var;

Elimde bir Windows kurulum medyası (ISO dosyası, DVD veya USB Flash Sürücü formatında) var ama hangi sürüm olduğunu bilmiyorum, bunu nasıl öğrenebilirim?

Bu yazıda bu sorunun cevabını vereceğim...


Bu yazıyı uygularken ihtiyacımız olan dosya Windows kurulum dosyaları arasında bulunan install.wim veya install.esd dosyası. .esd dosya türü Windows 8.1 ile beraber hayatımıza giren bir dosya türü olduğu için Windows 7 yüklü bir bilgisayar bu dosya türünü tanımayacaktır. Dolayısıyla;

  • Elinizdeki kurulum medyası install.wim dosyasına sahipse; Bu makaleyi Windows 7 ve üstü bir bilgisayarda uygulayabilirsiniz.
  • Elinizdeki kurulum medyası install.esd dosyasına sahipse; Bu makaleyi sadece Windows 8.1 ve üstü bir bilgisayarda uygulayabilirsiniz. 

       Bu makaleyi uygulayarak elinizdeki Windows kurulum medyası hakkında şu bilgileri edinirsiniz;

  1. Bu medya ile hangi sürümleri kurabileceğiniz.
  2. Tam adı
  3. Ayıklanmış boyutu (Örneğin resimde özellikleri görünen install.wim dosyası 2.97 GB iken ayıklanmış boyutu 12.2 GB oluyor)
  4. Mimarisi (32 bit - 64bit)
  5. Versiyonu
  6. Sürümü
  7. Dil'i
1- Windows kurulum medyanız DVD veya USB Flash Sürücü formatında ise bilgisayarınıza iliştirin ve 3. adıma geçin. Windows kurulum medyanız ISO formatında ise 2. adıma geçin.

2- Şunlardan birini yapın ve 3. adıma geçin:


3- Windows kurulum dosyaları içinde Sources klasörü, Sources klasörünün içinde de install.wim veya install.esd dosyası oladuğunu göreceksiniz. Shift'e basılı tutarken dosyaya sağ tıklatın ve Yol olarak kopyala'ya tıklatın. Bu size install.wim/install.esd dosyasının tam adresini verecek. Örneğin; "E:\sources\install.wim"

4- Şimdi Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şu komutu girin;

  • dism /get-wiminfo /wimfile:"E:\sources\install.wim"


Kırmızı yazılan yere 3. adımda bulduğunuz adresi yazacaksınız.

5- Bu size Windows kurulum medyanızın hangi sürümleri kurabildiğini gösterecek. Her sürüm de Index : 1, Index : 2 vs. olarak belirtilecek. Örnekler;

Sadece Windows 8.1 PRO kurabilir.
Windows 10 PRO ve Windows 10 Core kurabilir.
Windows 7'nin Home Basic, Home Premium, Professional
ve Ultimate sürümlerini kurabilir.

6- Şimdi ayrıntılarını öğrenmek istediğiniz Windows sürümüne ait indeks numarasını üstteki komuta ekleyin ve Enter'a basın. Örneğin /index:1, /index:2 vs.

  • dism /get-wiminfo /wimfile:"E:\sources\install.esd" /index:1


Hepsi bu!

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item