nonpasaran

Uyku, Hazırda Beklet ve Karma Uyku Nedir?

Çoğu kullanıcı Windows; Başlat Menüsü, Kapatma Seçenekleri ve Gelişmiş güç ayarları (powercfg.cpl) içerisinde yer alan "Uyku" , "Hazırda Beklet" ve "Karma Uyku" kavramları hakkında yeterince bilgi sahibi değildir. Bu yazıyı okuduktan sonra bunlarla ilgili detaylı bilgiye sahip olacaksınız...







Uyku modu nedir?

Uyku modu, bir güç tasarrufu durumudur. Uyku modu tüm açık belgeleri ve programları kaydeder ve çalışmaya yeniden başlamak istediğinizde bilgisayarın tam güçte çalışmaya hızlı bir şekilde (genellikle birkaç saniye içinde) devam etmesini sağlar. Bilgisayarınızı uyku moduna geçirmek bir DVD oynatıcısını duraklatmaya benzer; bilgisayar yaptığı işlemi derhal durdurur ve çalışmaya devam etmek istediğinizde tekrar başlatmaya hazırdır.


Bilgisayarınızı uyku moduna geçirmek için, Başlat Menüsü'nde Güç düğmesini tıklatın veya Kapat düğmesinin yanındaki oku tıklatın;


  • Bir "Notebook"u tipik olarak kapağını kapatarak uyku moduna geçirebilirsiniz. Bazı bilgisayarların ayrıca kasalarında, sıklıkla güç anahtarının yanında bulunan fiziksel bir uyku düğmesi vardır.
  • Bilgisayarınızın güç yönetimi ayarlarına bağlı olarak bilgisayarınız, enerji tasarrufu için belirli bir süreden sonra otomatik olarak uykuya geçebilir.
  • Bilgisayarınız uyku modundayken, donanım ışıkları yavaş bir şekilde yanıp sönebilir veya renk değiştirebilir. Bu normaldir.
  • Çoğu bilgisayarda, güç düğmesine basarak çalışmaya devam edebilirsiniz. Ancak, tüm bilgisayarlar aynı değildir. Bilgisayarınızı uyku modundan, klavyedeki bir tuşa basarak, farenizi tıklatarak veya bir taşınabilir bilgisayarların kapağını açarak çıkarabilirsiniz.


Ne zaman Kapat modunu,
ne zaman Uyku modunu kullanmalıyım?


        Birkaç saat veya gece boyunca bırakacaksanız, bilgisayarınızı, Başlat Menüsü'ndeki Güç düğmesine tıklatarak veya taşınabilir bilgisayarların kapağını kapatarak uykuya geçirmek genellikle daha verimlidir.

      Uyku moduna geçirmenin kapatmaya göre bazı avantajları vardır:

  • Tüm çalışmanız, kullanmakta olduğunuz programlarla ilgili pencere konumu ve boyutu gibi bilgiler de dahil olmak üzere otomatik olarak kaydedilir.
  • Makineyi uyandırdığınızda, bilgisayarı kapattığınızda olduğu gibi programları yeniden başlatmanız veya dosyaları yeniden açmanız gerekmez.
  • Windows uyku modunda bir miktar güç kullanırsa da bu çok küçüktür: Bilgisayarı açık bırakırsanız kullanacağınız gücün yaklaşık onda biri kadar. Taşınabilir bir bilgisayar, uyku modunda tipik olarak saatte pil gücünün yüzde 1-2'sini harcar.
  • Windows uykudayken hala güncelleştirmeleri karşıdan yükleyip kurabilir ve diğer rutin bakım görevlerini gerçekleştirebilir.


Ancak bilgisayarınızı tamamen kapatmanız gereken durumlar vardır; örneğin yeni bir bellek kartı veya başka donanım takarken. Ayrıca bilgisayarınızı birkaç gün kullanmayı planlamıyorsanız da kapatmanız doğru olur.

Hazırda Bekletme nedir?

     Uyku gibi hazırda bekletme de bir güç tasarrufu durumudur. Ancak uyku tipik olarak ayarlarınızı belleğe kaydeder ve az miktarda güç harcarken, hazırda bekletme açık belgelerinizi ve programlarınızı sabit diskinize kaydeder ve bilgisayarınızı kapatır. Windows'un kullandığı tüm güç tasarrufu durumları arasında en az güç kullanan hazırda bekletmedir.

  • Bilgisayarınızı hazırda bekletmeye geçirmek için, Başlat düğmesini tıklatın Kapat düğmesinin yanındaki küçük oku tıklatın , sonra Hazırda Beklet'i seçin.
  • Windows, bilgisayarın pili kritik derecede düştüğünde taşınabilir bilgisayarı otomatik olarak hazırda bekletme moduna geçirir. (Varsayılan)
  • Bir "Notebook"da hazırda bekletme modunu, taşınabilir bilgisayarınızı uzun süre kullanmayacağınızı ve bu süre boyunca pilinizi değiştirme fırsatınız olmayacağını bildiğinizde kullanmalısınız.
  • Çoğu bilgisayarda, Güç düğmesine basarak çalışmaya devam edebilirsiniz. Ancak, tüm bilgisayarlar aynı değildir. Bilgisayarınızı uyku modundan, klavyedeki herhangi bir tuşa basarak, bir fare düğmesini tıklatarak veya bir taşınabilir bilgisayarın kapağını açarak çıkarabilirsiniz.

Karma Uyku nedir?

Karma uyku birincil olarak masaüstü bilgisayarlar için tasarlanmış başka bir güç tasarrufu sağlayan özelliktir. Karma uyku açık belgeleri ve programları belleğe ve sabit diskinize kaydeder ve ardından bilgisayarınızı düşük güç durumuna geçirir.

Masaüstü bilgisayarlar, taşınabilir bilgisayarlardan farklı olarak tipik olarak pilli yedek güç kaynağına sahip değildir. Bu yüzden bir masaüstü bilgisayarda standart uyku modunda ani bir elektrik kesilmesi olursa, veri kaybı oluşur.

Ancak karma uyku açıksa, Windows çalışmanızı sabit diskten geri yükleyebilir. Masaüstü bilgisayarlarda karma uyku tipik olarak varsayılan olarak açıktır.

Karma uyku açılmışsa, Uyku'yu tıklatmak, bilgisayarı otomatik olarak karma uyku moduna geçirir. Karma uyku kapatılmışsa veya bilgisayarınız karma uyku desteklemiyorsa, Uyku'yu tıklatmak bilgisayarınızı uyku moduna geçirir.


      Karma uykuyu açmak veya kapatmak için:

  1. Başlat düğmesi , Denetim Masası, Sistem ve Güvenlik ve ardından Güç Seçenekleri'ni tıklatarak Güç Seçenekleri'ni açın.
  2. Açılan sayfada, değiştirmek istediğiniz planın yanındaki Plan ayarlarını değiştir'i tıklatın.
  3. Planın ayarlarını değiştir sayfasında, Gelişmiş güç ayarlarını değiştir'i tıklatın.
  4. Gelişmiş ayarlar sekmesinde, Uyku'yu genişletin, Karma uyumaya izin ver'i genişletin, sonra şunlardan birini yapın:


    • Taşınabilir bir bilgisayar kullanıyorsanız, Pil devrede'yi veya Prize takılı'yı (ya da her ikisini) tıklatın, oku tıklatın, sonra Açık'ı tıklatın. (Ki bunun gereksiz olduğu ortadadır sadece "Notebook"unuzu pilsiz kullanıyorsanız uygulayın diğer durumlerde açıksa kapatmanızı öneriyorum)
    • Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, Ayarlar'ı tıklatın, oku tıklatın, ardından Açık'ı tıklatın.


  5. Tamam'ı ve ardından Değişiklikleri kaydet'i tıklatın.

Uyku ve Karma Uyku arasındaki farklar nelerdir?

  • Uyku modu açık belgeleri ve programları belleğe kaydeder ve ardından bilgisayarınızı düşük güç durumuna geçirir. Karma uyku açık belgeleri ve programları belleğe ve sabit diskinize kaydeder ve ardından bilgisayarınızı düşük güç durumuna geçirir.
  • Karma uykunun avantajı, güç kesintisi meydana geldiğinde Windows'un çalışmanızı sabit diskinizden geri yükleyebilmesidir. Elektrik kesilmesi Uyku modundayken meydana gelirse, çalışmanız kaybolur.


Uyku modu pilimi tüketir mi?

Evet ancak Uyku çok küçük miktarda, bir gece lambası kadar güç gerektirir. Bu da -sağlam bir pilde-pilin saatte %1-2 'si kadarının tükenmesi demektir. Genel olarak sağlam ve dolu bir pil bir taşınabilir bilgisayarı min. 3-4 gün uyku modunda tutabilir. Taşınabilir bilgisayarınızdaki pil giderek kritik düzeyde azalırsa, Windows açık belgeleri ve programları; kullanmakta olduğunuz programlar hakkındaki bilgiler dahil sabit diskinize kaydeder, sonra pilin tamamen tükenmesini önlemek için bilgisayarınızı kapatır.


İPUÇLARI

  • BİLGİSAYARIN OTOMATİK OLARAK UYKUYA GEÇMESİNİ NASIL ÖNLERİM?

Bilgisayarınızın uykuya veya hazırda bekletmeye geçmeden önce ne kadar bekleyeceğini veya kendini tamamen kapatmasını engellemeyi ayarlayabilirsiniz. Ancak dikkat edin: Pil ile çalışan bir taşınabilir bilgisayarda uyku veya hazırda beklemeyi engellemek, pil tükenirse veri kaybına neden olabilir. İşte bilgisayarınızın güç tasarrufu moduna girmesini önlemenin yolu:

  1. Başlat düğmesi , Denetim Masası, Sistem ve Bakım ve ardından Güç Seçenekleri'ni tıklatarak Güç Seçenekleri'ni açın.
  2. Bir güç planı seçin sayfasında, seçili planın altında Plan ayarlarını değiştir'i tıklatın.
  3. Planın ayarlarını değiştir sayfasında, Gelişmiş güç ayarlarını değiştir'i tıklatın.
  4. Gelişmiş ayarlar sekmesinde, Uyku'yu genişletin, Uykuya geçme süresi'ni genişletin, sonra şunlardan birini yapın:

    • Taşınabilir bir bilgisayar kullanıyorsanız, Pil devrede'yi veya Prize takılı'yı (ya da her ikisini) tıklatın, oku tıklatın, sonra Hiçbir zaman'ı tıklatın.
    • Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, Ayarlar'ı tıklatın, oku tıklatın, ardından Hiçbir zaman'ı tıklatın.

  5. Hazırda bekletmeye geçme süresi'ni genişletin, sonra aşağıdakilerden birini yapın:

    • Taşınabilir bir bilgisayar kullanıyorsanız, Pil devrede'yi veya Prize takılı'yı (ya da her ikisini) tıklatın, oku tıklatın, sonra Hiçbir zaman'ı tıklatın.
    • Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, Ayarlar'ı tıklatın, oku tıklatın, ardından Hiçbir zaman'ı tıklatın.

  6. Ayrıca ekranın açık kalmasını istiyorsanız, Ekran'ı genişletin, Ekranı kapatmak için beklenecek süre'yi genişletin ve şunlardan birini yapın:

    • Taşınabilir bir bilgisayar kullanıyorsanız, Pil devrede'yi veya Prize takılı'yı (ya da her ikisini) tıklatın, oku tıklatın, sonra Hiçbir zaman'ı tıklatın.
    • Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, Ayarlar'ı tıklatın, oku tıklatın, ardından Hiçbir zaman'ı tıklatın.

  7. Tamam'ı ve ardından Değişiklikleri kaydet'i tıklatın.

  • BİLGİSAYARIN GÜÇ DÜĞMESİNİN DAVRANIŞINI NASIL DEĞİŞTİRİRİM?

Varsayılan olarak Windows, Güç düğmesini tıklattığınızda bilgisayarınızı uyku moduna geçirir. Ancak varsayılan ayarı, düğmeyi tıklatmak bilgisayarınızı uykuya geçirecek, hazırda bekletmeye geçirecek veya kapatacak şekilde değiştirebilirsiniz. (Yaptığınız değişiklikler ayrıca bilgisayarın kendisindeki fiziksel güç düğmesi için de geçerli olacaktır.) Varsayılan ayarı değiştirmek için:


  1. Başlat düğmesi , Denetim Masası, Sistem ve Bakım ve ardından Güç Seçenekleri'ni tıklatarak Güç Seçenekleri'ni açın.
  2. Bir güç planı seçin sayfasında, seçili planın altında Plan ayarlarını değiştir'i tıklatın.
  3. Planın ayarlarını değiştir sayfasında, Gelişmiş güç ayarlarını değiştir'i tıklatın.
  4. Gelişmiş ayarlar sekmesinde, Güç düğmeleri ve kapak'ı genişletin, Başlat menüsü güç düğmesi'ni genişletin, sonra şunlardan birini yapın:

    • Taşınabilir bilgisayar kullanıyorsanız, Pil devrede'yi veya Prize takılı'yı (veya her ikisini) tıklatın, oku tıklatın, sonra Uyku, Hazırda Beklet veya Bilgisayarı Kapat'ı tıklatın.
    • Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, Ayarlar'ı tıklatın, oku tıklatın, ardından Uyku, Hazırda Beklet veya Bilgisayarı Kapat'ı tıklatın.

  5. Tamam'ı ve ardından Değişiklikleri kaydet'i tıklatın.

  • UYKU VE/VEYA HAZIRDA BEKLET YOK ?!

Mobil bilgisayarınızı uyku moduna geçirmemenizin nedeni aşağıdakilerden bir veya daha fazlası olabilir:

  • Bilgisayarınızdaki ekran kartı uyku modunu desteklememektedir. Ekran kartınızın sürücüsünü güncelleştirin veya mobil bilgisayarınızla birlikte gelen, video kartınız ve desteklenen sürücülerle ilgili bilgilere bakın.
  • Sistemdeki başka bir yönetici bu yönde ayarlamalar yapmış olabilir.
  • Uyku ve diğer güç koruma durumları mobil bilgisayarınızın temel giriş/çıkış sisteminde (BIOS) kapatılmıştır. Uyku modunu açmak için, mobil bilgisayarınızı yeniden başlatıp BIOS ayarlarına girin. Mobil bilgisayarınız başlarken, ekranda genellikle BIOS ayarlarına girmek için hangi tuşa veya klavye kısayoluna basmanız gerektiğini gösteren yönergeler görüntülenir. Tüm bilgisayar üreticileri aynı BIOS'u kullanmadığı için, bu amaca yönelik olarak farklı tuşlar atanır.

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item