nonpasaran

Asus Format Rehberi (Windows 8 için Güncellendi)

Çok daha önce yazmam gerekirdi belki ama  Notebook'lara format atmak isimli yazımda olayı genel olarak anlattığım için çok önemli değil diye düşünüyordum ama bu konuda çok soru sorulunca yazayım dedim. İçinizden neden hep Asus ile ilgili yazıyorsun da (Bknz: Asus yazılımları araçları rehberi) diğer markalar ile ilgili yazmıyorsun diyenler olabilir. Çünkü kendim de Asus kullandığım için elimin altındaki makina ile ilgili yazmak kolay oluyor. Ancak bundan sonra elime geçtikçe diğer markalar ile alakalı bu tip rehberler de hazırlamaya gayret göstereceğim.



Önemli Güncelleme...


           Windows 8 ile beraber üreticiler kullandıkları kurtarma yöntemlerini değiştirdiler. Bu sebeple Windows 8 önyüklü bir Asus bilgisayar aldıysanız makalede verilen bilgiler sizin için geçerli değildir.

         Windows 8 önyüklü bir Asus bilgisayar aldıysanız ve sistemi fabrika ayarlarına geri yüklemek istiyorsanız burada anlattığım yöntemi kullanmalısınız. ("Bilgisayarınız Windows 8 önyüklü olarak geldiyse..." başlığı)







  • Daha önce "Notebook"lara Format Atmak isimli yazımda da anlattığım üzere günümüzde satılan bütün Notebook'lar bir kurtarma bölüntüsü ile gelir. Ayrıca bazı modellerde bilgisayar ile beraber Windows ve sürücülerin yer aldığı birer DVD veya sadece sürücü DVD'si verilebiliyor. Bu yüzden Windows'u yeniden kurmak istediğinizde önünüzde birden fazla yol vardır.
  • Notebook'u aldıktan sonra AI Recovery ile oluşturduğunuz 3-5 DVD'lik (Modeline göre DVD sayısı değişir) kurtarma seti ise format atmak için değil, eğer disk değiştirirseniz veya kurtarma bölüntünüz hasar görürse bu bölüntüyü yeniden oluşturmak için. Örneğin 7200 Rpm diske terfi edip yine de yeni diskinizde kurtarma bölüntüsü olsun diyorsanız bu seti kullanacaksınız. Bunu nasıl yapacağınızı ise Gizli Kurtarma Bölüntüsünü (Recovery Partition) Yeniden Oluşturmak adlı yazımda anlattım.
  • Tabii dilerseniz bilgisayarınıza daha üst sürüm bir Windows 7 (Örneğin, Ultimate) kurabilirsiniz ve modelinize ait resmi ASUS sayfasından güncel sürücüleri yükleyebilirsiniz.(Söz konusu sürüme ait Lisans anahtarı gerektirir. Ayrıntılı bilgi için bakınız: Windows Lisans Tipleri ve Kullanım Koşulları Nelerdir?
  • Dilerseniz bilgisayarınızda yüklü gelen sürüme ait (Örneğin, Home Premium) herhangi bir bir kurulum DVD'si ile Temiz Kurulum yapabilir ve modelinize ait resmi ASUS sayfasından güncel sürücüleri yükleyebilirsiniz. Eğer Home Premium kurulum DVD'si bulmakta sorun yaşarsanız buradan yardım alabilirsiniz: Bütün Sürümler İçin Tek Windows 7 Kurulum DVD'si  Etkinleştirmek için ise bilgisayarın altında yer alan Windows bandrolündeki lisans anahtarı yeterli olacaktır.(Bunun için bakınız; Windows 7 : Temiz Kurulum (Format)
  • Ayrıca bir üstte bahsettiğim lisans anahtarı aynı sürümün hem 32 Bit hem de 64 Bit sürümü için geçerlidir. Yani 32 Bit Home Premium yüklü gelen bir Notebook'a aynı lisans anahtarı ile 64 bit Home Premium kurabilirsiniz. (Bakınız: Windows Lisans Tipleri ve Kullanım Koşulları Nelerdir?




    DVD ile kurtaracaksanız,

    • Kurtarma DVD'sini optik sürücünüze takın ve bilgisayarı adaptöre bağlı iken yeniden başlatın. (Yani pil ile çalışıyor olmasın) 
    • Açılışta sürekli Esc tuşuna basın bu önyükleme önceliğini değiştirebileceğiniz bir ekranın açılmasını sağlayacak. Optik sürücünüzü (CD/DVDseçin ve Enter'a basın. Bu sizi Asus Önyükleme Sihirbazı'na yönlendirecek.
    • 1. Adım'a geçin.






    Kurtarma Bölüntüsü ile kurtaracaksanız;

    • Bilgisayarı adaptöre bağlı iken yeniden başlatın. (Yani pil ile çalışıyor olmasın)
    • Açılışta sürekli F9 tuşuna basın. Bu sizi Asus Önyükleme Sihirbazı'na yönlendirecek.
    • 1. Adım'a geçin.




    1- Windows Kurulumu [EMS Enabled] veya Windows Setup [EMS Enabled] seçeneğini seçin.























    2- (Eğer kurtarma bölüntüsü kullanıyorsanız direk 4. Adım'a geçin) Dil seçimini yapın.




















    3- Çıkan bilgilendirme ve uyarı ekranını onay vererek geçin.






















    4- Karşınıza 3 seçeneğin olduğu bir seçim ekranı gelecek. Dilediğiniz seçimi yapın ve Sonraki deyin.



    Seçeneklerin anlamı;



    • Windows'u sadece ilk bölüme kurtarın
    Bu seçeneği seçerseniz kurtarma işlemi sadece C'yi etkileyecektir. Yani D veya olası başka bölüntüler etkilenmez. Ancak bu bilgisayar işidir belli olmaz diğer bölüntü veya bölüntülerde çok önemli verileriniz varsa her ihtimale karşı yedekleyin.

    • Windows'u tüm HD'ye kurtarın
    Bu seçeneği seçerseniz tüm disk biçimlendirilir ve ardından diskte sadece C bölüntüsü olacak şekilde sitem kurtarılır.

    • Windows'u iki bölümüyle birlikte tüm HD'ye kurtarın

    Bu seçeneği seçerseniz tüm disk biçimlendirilir ve ardından disk %40  ve %60 olmak üzere 2 bölüntüye ayrılır ve sistem C'ye kurtarılır.







    5- (Eğer kurtarma bölüntüsü kullanıyorsanız 9. Adım'a geçin) Altta gördüğünüz bilgilendirme/uyarı ekranlarında gereken onayları verin.




















    6- Kurtarma işleminin bitmesini bekleyin.

















    7- İşlem tamamlandığından sizden sürücü DVD'sini isteyecek takın ve onay verin. Ardından sürücüler yüklenecek. (Eğer sürücülerin olduğu DVD'niz yoksa ve sizden istediğinde optik sürücüye takamazsanız kurtarma işlemi başarısız olur)

















    8- Bundan sonrasını Windows 7 : Temiz Kurulum (Format) isimli yazımın 7. adımından itibaren takip edebilirsiniz.


    9- Kurtarma işleminin bitmesini bekleyin. Bu yaklaşık 10-15 dakika sürecektir.





















    10- DVD'den kurtarmanın aksine sürücü yüklemeniz gerekmiyor. Bundan sonrasını Windows 7 : Temiz Kurulum (Format) isimli yazımın 7. adımından itibaren takip edebilirsiniz.



    Windows'u yeniden kurduktan sonra yapmanız gerekenleri Fazlalıklardan kurtulmak ve altındaki başlıklarda bulabilirsiniz. Ayrıca yazıdaki diğer linkler size yol gösterecektir.

    Fazlalıklardan kurtulmak

    Yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item