nonpasaran

Windows Vista, 7 ve 8: Sistem Ayrıldı Bölümünü Genişletmek/Yeniden Oluşturmak

Depolama konumunda birim gölge kopyası oluşturmak için yeterli disk alanı yok... (0x80780119)" Hatası ve Çözümü


Sistem Görüntüsü oluşturma (Windows 8 Windows 7) esnasında

"Depolama konumunda birim gölge kopyası oluşturmak için yeterli disk alanı yok. Yedeklenecek tüm birimlerin gölge kopyasını oluşturmak için gereken en az disk alanının kullanılabilir olduğundan emin olun....(Not enough disk space to create the volume shadow copy on the storage location. Make sure that, for all volumes to be backup up, the minimum required disk space for shadow copy creation is available...)"

şeklinde bir hata mesajı alıyorsunuz...

Resim: Kadir Topal 

Bu hatanın sebebi mesajda da belirtildiği üzere 500 MB'dan küçük bölümlerde en az 50 MB boş alan olması gerekliliği. "Benim diskimde 500 MB'tan küçük bölüntü yok?" demeyin. Sistem ayrıldı bölümünüz varsa bu bölümün boyutu 100-350 MB civarıdır.

Bu sorunu çözmek için 2 şey yapabiliriz;

  • Sistem ayrıldı bölümündeki gereksiz dosyaları silerek yer açmak
  • Üsteki yöntem işe yaramazsa Sistem ayrıldı bölümünün boyutunu büyütmek ya da yeni bir Sistem ayrıldı bölümü oluşturmak.

Normalde Sistem ayrıldı bölümünü, başka bir bölümden biraz alan çalarak genişletmek yeterli olacaktır. Ama çoğu durumda Sistem ayrıldı bölümü diskin en başında olur ve hemen ardında sistem sürücüsü (Genelde C) olur. Disk bölme ve genişletme prensiplerinden dolayı da bu durum bu bölümün genişletilmesini imkansız kılar. Sizin de durumunuz buysa daha büyük boyutta yeni bir Sistem ayrıldı bölümü oluşturmanız gerekiyor. Ancak bunu yapmadan önce Sistem ayrıldı bölümündeki gereksiz dosyaları silerek yer açma yöntemini deneyin işe yaramazsa bu işe kalkışın.

I. Bölüm: 
Sistem ayrıldı bölümündeki gereksiz dosyaları silerek yer açmak


1- Şunlardan birini yapın;


2- Sistem ayrıldı bölümüne sağ tıklatın ardından Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir...'e tıklatın.


3- Ekle'ye tıklatın.


4- Z harfini seçin ve Tamam'a tıklatın.


5- Artık Sistem ayrıldı bölümümüz harfine sahip. Şimdi bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve fsutil usn deletejournal /N /D Z: komutunu girip Enter'a basın.


6- Sorunun çözülüp çözülmediğini denetleyin. Sorun devam ediyorsa ya da 5. adımdaki komutu girdikten sonra hata alıyorsanız 2. bölüme geçin. Sorun çözüldüyse Sistem ayrıldı bölümüne verdiğiniz harfi kaldırıp eski haline getirin.

II. Bölüm:
Yeni bir sistem ayrıldı bölümü oluşturmak.


A- Şunlardan birini yapın;


B- Diskinizde 500 MB'tan ufak, Sistem ayrıldı bölümünden büyük bir bölüm oluşturun. 400-490 MB arası bir bölüm ideal olacaktır.


Bu bölümün Birincil Bölüm (Primary Partition) olması şarttır. Genişletilmiş Bölüm (Extended Partition) olmaz çünkü Genişletilmiş bölümler özel bir bölüntü şeklidir. Birincil bölümlerin aksine işletim sistemi veya veri depolayamazlar bunun yerine Mantıksal Sürücülere (Logical Partitions) ev sahipliği yaparlar. Mantıksal sürücüler aktif olarak işaretlenemediği için bilgisayarı başlatabilme dolayısıyla işletim sistemini ya da ön yükleme dosyalarını barındırabilme kabiliyetleri yoktur. Yani mantıksal sürücüleri sadece veri depolama amaçlı kullanabilirsiniz.


C- Şimdi bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve bcdboot C:\Windows /s D: komutunu girip Enter'a basın.


  • yerine Windows'un kurulu olduğu bölümün harfini yazacaksınız. 
  • D yerine yeni oluşturduğunuz bölümün harfini yazacaksınız.


D- Boot files successfully created yanıtını aldıysanız işlem başarı ile tamamlanmış demektir devam edin.


E- Şimdi yeni oluşturduğunuz bölüme sağ tıklatın ve bölümü Aktif olarak işaretleyin.


F- Evet diyerek onay verin.


G- Artık bilgisayarı yeniden başlatabilirsiniz. Bütün adımları doğru uyguladıysanız Windows normal olarak açılacak ve yaşadığınız sorun çözülmüş olacak. Durum böyleyse artık eski Sistem ayrıldı bölümünü silebiliriz.


Olurda bir hata yaparsanız ve Windows açılmazsa tek yapmanız gereken eski Sistem ayrıldı bölümünü tekrar aktif olarak işaretlemek. Bunu burada anlattığım gibi yapabilirsiniz: (2.2 bölümünü G adımına kadar uygulayacaksınız) Bootmgr Eksik (Bootmgr is missing) Hatası ve Çözüm Adımları...


I- Son olarak yeni ön yükleme bölümümüzün harfini kaldırmamız gerekiyor. Çünkü bir harfi olduğu sürece Windows/Dosya Gezgini'nde görünecek ve içindeki dosyaların zarar görme ihtimali artacaktır. Bunu da bölüme sağ tıklatıp yapabilirsiniz.



Diskinizin başında 100-350 MB'lık bir ayrılmamış alan kalacak. Bunu sistem sürücüsüne eklemeniz mümkün değil maalesef. Ama herhangi bir zararı yok zaten disk yönetimi dışında da görünmez. Bu bölümü ancak bir daha ki Windows temiz kurulumunda yok edebilirsiniz.

Arşiv

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item