nonpasaran

Yazı Tipi (Font) Nedir? | Yazı Tipleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bu yazı yazı tipleri hakkında genel bilgi vermek için yazılmıştır ve büyük oranda Microsoft kaynaklarından alıntı içerir...

Yazı tipi nedir?

Yazı tipi, sayılar, semboller ve karakterler topluluğudur. Bir yazı tipi belirli bir yazı biçimiyle birlikte boyut, aralık ve sıklık gibi başka nitelikleri de tanımlar.

Windows'ta hangi yazı tipleri kullanılır?

TrueType yazı tipleri ve OpenType yazı tipleri, Windows ile birlikte gelir. Bu yazı tipleri çeşitli bilgisayarlarla, yazıcılarla ve programlarla çalışır.

Bir yazı tipinin TrueType'mı, OpenType'mı olduğunu nasıl anlayacağım?

Uzantılarına bakarak anlayabilirsiniz. TrueType yazı tipini yüklemek için kullanacağınız dosyanın uzantısı TTF olur. Bu uzantı OpenType'ta ise OTF'dir.

TrueType, PostScript ve OpenType yazı tipleri arasındaki fark nedir?

TrueType yazı tipleri her boyuta göre ölçeklenebilir, tüm boyutlarda net ve okunabilir durumdadır. Bu yazı tipleri, Windows tarafından desteklenen herhangi bir yazıcı veya başka bir çıkış aygıtına gönderilebilir.

OpenType yazı tipleri, TrueType yazı tipleriyle bağlantılıdır, ancak küçük harf, eski stil rakamlar ve örneğin grafik simgeler ve birleşik harfler benzeri daha ayrıntılı şekiller gibi temel karakter kümesinin daha büyük uzantısını dahil eder. OpenType yazı tipleri de her boyuta göre ölçeklenebilir, tüm boyutlarda net ve okunabilir durumdadır ve Windows tarafından desteklenen herhangi bir yazıcıya veya çıkış aygıtına gönderilebilir.

PostScript yazı tipleri ise düzgün, ayrıntılı ve yüksek kalitelidir. Genellikle yazdırma işlemi için, özellikle kitaplar ve dergiler gibi profesyonel kalitede yazdırma işlemleri için kullanılır.

OpenType yazıtipleri, TrueType ve Postcript yazı tiplerine kıyasla bazı önemli avantajlara sahiptir. Bu avantajlar şöyle sıralanabilir:

  • Karakter kodlaması Unicode tabanlıdır ve betikleri destekler.
  • OpenType biçimindeki yazıtipleri 65.535 glyph (grafiksel yazı karakteri öğesi) barındırabilir. PFB biçiminde bu rakam 1.000, TTF yazıtiplerindeyse 2.048'dir.

Daha fazla yazı tipini nereden bulabilirim?

Onbinlerce dijital yazı tipi vardır. Yapabileceğiniz en iyi şey, Microsoft Tipografi web sitesinden ya da DaFont gibi 3. parti bir siteden temin etmektir.


Yazı tipleri ücretli midir?

Bazı yazı tipi tasarımcıları yazı tiplerini ücretsiz dağıtır, ancak çoğu yazı tipi tasarımcısı ürettikleri yazı tiplerinin karşılığında ücret talep eder.

Ekran yazı tiplerini nasıl daha çok netleştirebilirim?

Genellikle, inç başına nokta sayısı (DPI) ne kadar fazla olursa yazı tipleri o kadar iyi görünür. Daha fazla bilgi için bkz.


DPI'yi 96'dan daha büyük bir değere ayarlamışsanız ve Aero'yu çalıştırıyorsanız, yüksek DPI görüntüsü için tasarlanmamış bazı programlarda ekranda metin ve diğer öğeler bulanık görünebilir. Bu sorunu çözmek için bkz. Metinlerin Flu, Bulanık Görüntülenme Sorunu

Okunabilirliği artırmak için ayrıca, varsayılan olarak açık olan ClearType'ı da ayarlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için, bkz. Clear Type Metin Ayarlayıcısı ve Ayarları

Yazdırdığım metnin ekranımdaki metinle aynı göründüğünden nasıl emin olabilirim?

Çıktıdaki ve ekrandaki metnin aynı göründüğünden emin olmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır:

  • Mümkün olduğu sürece bir TrueType yazı tipi kullanın. TrueType yazı tipleri, yazdırıldıklarında ekranda göründükleri gibi görünür.
  • Yazdırmaya çalıştığınız metnin animasyonlu olmadığından emin olun. Hareket ediyorsa metni yazdıramayabilirsiniz.
  • Bazı yazı tipleri bit eşlemdir ve yeniden boyutlandırılamaz. Bir yazı tipi yazdırıldığında farklı görünüyorsa, yazı tipini farklı bir boyutta yazdırmayı deneyin ve ekrandakiyle aynı görünüp görünmediğine bakın.
  • Yazdırmadan önce, doğru kağıt boyutunu seçtiğinizden ve yazı tipi boyutunun çok büyük olmadığından emin olun. 

Dosyamdaki yazı tipleri, dosyayı başka bir bilgisayarda açtığımda neden farklı görünüyor?

Bir dosyayı, dosyayı oluştururken kullandığınız bilgisayardan farklı bir bilgisayarda açtığınızda bazı yazı tipleri kullanılamayabilir. Bu sorunu gidermek için dosyaya bazı TrueType yazı tipleri katıştırabilirsiniz. Katıştırma işlemi, dosyayı görüntülemek için hangi bilgisayarı veya yazdırmak için hangi yazıcıyı kullandığınıza bakılmaksızın dosyanın özgün görünümünü korur. Bir yazı tipini katıştırma hakkında bilgi için kullandığınız programın Yardım bölümüne bakın.


Yazı tipinin lisans kısıtlaması varsa bu yazı tipini katıştıramazsınız.

Yazı tiplerini yüklerken dikkat etmem gereken bir şey var mı?

Evet;

  • Aynı bilgisayar üzerinde PostScript yazı tipiyle aynı ada sahip bir TrueType yazı tipi yüklerseniz, Windows hangisine erişim sağlayacağını algılayamaz ve bu durum da yazı tipinin değiştirilmesiyle sonuçlanabilir. Bu durumu önlemek için aynı ada sahip farklı yazı tipi türleri yüklemeyin. 
  • Bir program, yazı tipi yüklenirken açık durumdaysa, yazı tipini kaydetmeyebilir. Programı kapatıp yeniden açmayı deneyin.
  • Bazı yazı tipleri, iki dosyayı da aynı klasöre yüklemenizi gerektirebilir: Ekran yazı tipinin bir bit eşlem dosyası ve yazıcı için bir anahat dosyası. Belirli bir yazı tipi için bit eşlem dosyası ve anahat dosyası kullanılabiliyorsa, her iki dosyayı da yüklediğinizden emin olun.

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item