nonpasaran

Ayın Yıldızları : Mart 2011





Bu yazı Notebook satın alma rehberi'ne bağlantı vermek amacıyla yazılmıştır.




Ayrıca bakınız; Ayın yıldızları Kasım , Aralık , Ocak,  Şubat



Sandy Bridge işlemciler ile ilgili geniş bilgiyi linklerde bulabilirsiniz; 




Intel 1 Şubat'ta yaptığı açıklama ile 6 Serisi chipsetlerde üretim hatası tespit edildiğini ve bunları geri çağıracağını duyurdu. Bu sebeple Sandy Bridge notebook defteri -en erken- Mart sonuna kadar kapanmış oldu. Şimdilik almayın. Daha ayrıntılı bilgi burada.


Modellere uyguladığım sınıflandırmalar (Sınıf 2, Sınıf 3 Vb.) modelin kalitesini değil hangi kullanıcı profiline hitap ettiğini belirtmektedir. Bu profilleri ise Notebook satın alma rehberi'nde profiller bölümünde bulabilirsiniz. Olayı yanlış anlayan arkadaşlar olduğundan böyle bir açıklama koyma gereği hissettim.


Yeni çıkan işlemcilerden i5-460M ve 480M'in 400 serisinden olması sizi yanıltmasın. Bu işlemciler yapılan benchmark testlerine göre i5-540M ile benzer performans veriyor. Yani 520M'den daha güçlüler. Diğer yeni işlemciler olan i3-370M ve 380M ise i5-430M'den biraz daha iyi diğer i5 işlemcilerden daha zayıf. Yeni ekran kartlarından 425M ise 335M ve 5730'dan daha zayıf, 5650 ve 330M'e benzer performansta bir ekran kartı.


Asus K52Tj serisi ile beraber tanıştığımız bir diğer grafik kartı olan HD 6370M, eski HD 5470 ile hemen hemen aynı kart, sadece ismini değiştirmişler. Dolayısıyla 3DMark06'dan alacağı skor 4000'i kesinlikle geçmeyecektir. Kafanızda canlanabilmesi açısından kartın 8600M GT, 9600M GS, 310M, 415M, HD 5145, HD 545v gibi kartlarla yaklaşık aynı (+/- % 5), 320M'den daha zayıf bir kart olduğunu söyleyebilirim. Güncel oyunları en iyi ihtimalle ancak düşük ayarlarda oynatabilecektir. Bununla ilgili bir karşılaştırma tablosu için buraya göz atabilirsiniz.


Bana yapılan geri dönüşlerden edindiğim izlenimler doğrultusunda Notebook satın alma rehberi'ni sürekli güncelliyorum. Bu ay Notebook satın alma aşamasında olan arkadaşların oldukça üstüne düştüğünü gözlemlediğim Usb 3.0  konusunda düşündüklerimi ekledim. Buradan ulaşabilirsiniz.


Bildiğiniz gibi geçen aydan bu yana 1. ve 4. Sınıf modellere yer vermiyorum. Neden böyle oldu derseniz bu sınıflara hitap eden modeller piyasada çok fazla olmuyor. Olanların da sürekli fiyatı ve stok durumları değişiyor. Önerdiğim bir model 3 gün sonra stokta kalmayabiliyor yada fiyatı avantajlı olmaktan çıkabiliyor. Yine bu kategorilerde genelde çok fazla seçenek olmadığından dolayı1. ve 4. sınıfa hitap eden genelde ya 1 ya 2 model oluyor) Ayın yıldızları diye nitelendirmek biraz saçma oluyor. Bu yüzden kullanım profiliniz bu sınıflardan birine uyumlu ise yorum yolu ile model sorabilirsiniz.



AYIN YILDIZLARI - Mart  2011



 SINIF 2

          Geçen ay burada  "Eğer bu sınıftan bir kullanıcı iseniz ve aceleniz yok ise yine beklemenizi tavsiye ediyorum." demiştim. Ancak  Sandy Bridge işlemcilere sahip modellerin çıkması ile toplatılmaya başlanması bir oldu maalesef. Yukarıda konu ile alakalı bilgilendirme var. (Kırmızı renkle yazılmış paragraf) Mutlaka okuyun ve Sandy Bridge işlemciye sahip hiçbir modeli -şimdilik- almayın. Eğer aldı iseniz de ne yapın edin iade edin. Sonuçta bu Intel'in kabul ettiği bir üretim hatası ve geri almak zorundalar. Kesinlikle taviz vermeyin.

Toplatılan modellerden Asus'un N53Sv'nin incelemesine buradan,  HP'nin Pavilion DV7-5000et modelinin incelemesine ise buradan ulaşabilirsiniz. Bu modeller toplatılmasına rağmen bu incelemeler hem Sandy Bridge işlemciler hakkında (Mobil Sandy Bridge işlemcilerin detaylı incelemesi burada)  hemde bu modeller ile tanıştığımız fakat önümüzdeki aylarda sıkça göreceğimiz Nvidia GeForce GT 540M ve AMD Radeon HD 6570M ekran kartları hakkında fikir sahibi olamnızı sağlayacaktır.

Sonuç olarak bu durum Notebook üreticilerini de zor durumda bıraktı. Yılın ilk yarısında piyasaya sürmeyi planladıkları yeni modellerin iptal olmasına dolayısıyla takvimlerinin allak bullak olmasına sebep oldu. Bu yüzden benim bu ay önermeyi düşündüğüm modellerin yerine yine aynı modelleri önermek durumundayım. Sorunu giderilmiş Notebooklar ise yavaş yavaş piyasaya çıkmaya başladı  (Dell Xps serisi için sipariş almaya başladı. Ayrıntı burada. Asus'da B3 Yeni revizyon Notebookları ve B3 revizyon sorunsuz anakartları piyasaya sürmeye başladığını duyurdu. Ayrıntı Notebook için burada, anakart için burada.) ama Türkiye'de sorunsuz çipsete sahip modellerin  satılmaya başlaması biraz daha zaman alacaktır. Yani bu sınıftan (Sınıf 2) bir makina düşünüyorsanız ve 2-3 hafta kadar vaktiniz varsa bekleyin. Yoksa alttaki modeller arasında tercih yapın derim.


Güncelleme, (12 Mart)



  • ASUS N53 Sv - Sn

Yukarıda bahsettiğim Sandy Bridge işelmciye sahip modellerden Asus N53Sv ve Sn yeni revizyon modelleri ile stoklara girdi. İlk olarak Bimeks'te gördüm ve firma ile yaptığım görüşmede yeni revizyon olduğunun teyidini aldım. İki model arasındaki temel fark ekran kartında. Bunun yayında Bimeks'te satılan modellerde Sn'de 1080p ekran görünürken Sv'de 768p ekran görünüyor. Ancak bu ilerleyen zamanlarda  ithalatçılar çeşidi arttırdıkça değişebilir.  Sv'deki GeForce GT 540M ekran kartı daha önce Türkiye pazarında azda olsa gördüğümüz (Örneğin, XPS 5010) GT 435M ekran kartının saat hızı arttırılmış ve geliştirilmiş versiyonu. Şu anda sıra bilgisayarlarında bulunan en güçlü ekran kartı olan HD 5730'dan yaklaşık %10 daha performanslı bir ekran kartı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Sn'deki GeForce GT 550M'in ise şu ana kadar yayınlanmış herhangi bir benchmark testi yok. Ancak şimdiye kadar sıra bilgisayarlarına koyulmayan güçte bir ekran kartı olduğunu söyleyebiliriz. Tahminlerime göre örneğin daha 1 sene öncesine kadar oyun sınıfı notebooklarda gördüğümüz GT 360M ile benzer güçteler. Sıralandırmanın aklınızda daha net oturması için 3DMark06'dan 5470'in 4000, HD 5650, GT 425M, GT330M ve GT 240M'in 7000 , Gt335M ve HD 5730'un 7700 ,  GT 540M'in ise 8500 civarlarında punalar aldığını belirteyim. GT 550M'in ise (Eğer Nvidia kodlama geleneğini bozmadıysa) 9500-10 000 arasında bir yerde olduğunu düşünüyorum.

Alırken dikkat etmeniz gereken şey ise ürünün ambalajında ve kasasında "New Revision" etiketinin bulunması. Eğer yoksa KESİNLİKLE almayın;







N53Sv'nin detaylı bir incelemesine ve oyun testlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Son olarak SV Bimeks'te 1750 lira, Sn ise 2050 lira fiyatlarla stoklara girdi. Bunlar bu seviyede modeller için iyi fiyatlar.

  • ASUS N53 Jf - JL

Her ne kadar yukarıdaki ürünler çıktıktan sonra bu seri cazibesini kaybedecek gibi görünsede hala yukarıdaki üründen daha serin çalışan bir makina olduğunu göz önünde bulundurun. Bunun dışında ise eğer 1600 liranın altında bulamazsanız almayın. Sonuçta 1750 liraya Sv almak varken bu mdele aynı parayı vermek pek mantıklı görünmüyor. (12 Mart)

Çizim, fotoğraf düzenleme gibi işlemler ile uğraşıyorsanız Full HD (1080p) ekranlı Jl'yi, genel kullanım, oyun ve eğlence için Jf'yi tercih edin.  N53Jn incelemesine buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca linkte bütün N53 serileri hakkında bilgi var. Şu anda piyasada satılan 480M işlemcili olan N53Jf modeli ilk çıkan modellerden farklı olarak Blu-ray yerine DVD sürücü içeriyor. Bunun sebebi de doların artışı sonucu fiyatların artması ve firmaların fiyatı aynı seviyede tutabilmek için konfigürasyonda kısıntıya gitmesi. Fiyatlara gelince; Jf çok uygun fiyatlara satıldı ama dolardaki artış göz önüne alındığında 1700 liraya kadar verilebilir. 1080p ekranlı olan modele ise 1800 liradan fazla vermeyin.


  • SAMSUNG Q530 CORE İ5-560 - GT330M

Yukarıdaki Asus'a göre artıları, şık alüminyum kasası, çok ince ekran (Dolayısıyla kapak), genel anlamda çok ince tasarım (27mm) ve hafifliği. (2.39 Kg.)
Eksisi ise eğer sizin için önemli ise  Blu-ray'e, Usb 3.0'a ve Asus'un ses kalitesine sahip olmaması. Buradan daha fazla bilgi alabilir, çeşitli videolara ulaşabilir ve resimlere göz atabilirsiniz. Fiyatı 1550 TL.


  • LG A510-UAE11T-12T veya 13T  GT425M +( İ3-370M,İ5-460M,İ5-560M)


LG  yine çok uygun fiyata, iyi kalitede, iyi konfigürasyonlar sunuyor. Bence LG bir Notebook markası olarak hak ettiğinden çok daha az ilgi görüyor. 3 model arasındaki tek fark işlemcileri. 3 model de aynı ekran kartına sahip: GT 425M. Daha önceki Nvidia kartlardan farkı DirectX11 desteği sunması. İstenildiğinde optik sürücü çıkarılarak yerine 2. bir sabit disk takılabiliyor.  Bu model 2 boyutlu görüntüyü sanal olarak 3 boyuta dönüştüren bir yazılım ve özel bir gözlük ile geliyor. (Denedim dandik bir şey :D) Ekran kalitesi çok iyi, sessiz ve ısınma sorunu yok.  R590 serisinin başarısını bu modeller kaldığı yerden devam ettiriyorlar. Bence hiç düşünmeden alabileceğiniz modeller. Fiyatları 1500 liranın altı. 


Not: Gün itibari ile (2 Mart) Vatan'da kampanya ile 1149 TL, 1293 TL ve 1437 TL. Karşılaştırma amacı ile bu fiyatları koydum ve bu fiyatlar çok çok iyi fiyatlar.


  • LENOVO Y560 CORE İ5-460M - HD5730 


Aslında şu anda oyunculara yönelik piyasada bulunan en uygun konfigürasyonlu model. Ama ilk çıkan Y560 serilerinin bitmek bilmeyen sorunları çoğu kullanıcının başını ağrıttı. Lenovo'ya  ve ürettiği ürünlerin kalitesine güvenen biri olarak bu seri benim içinde hayal kırıklığı olmuştu. Şu anda piyasada bulunan Y560 serisi 2. nesil ve kullanıcılardan gelen geri dönüşler olumlu. Ben ise hala çekimserim. Ama 5730'da 5730 diye tutturanlardansanız düşünebilirsiniz. Fiyatı 1500 liralar civarı. 



  • DELL INSPRION 5010 - İ5-480M - HD5650 

Dell'in bu modeli İ5-480M işlemciye ve HD 5650 ekran kartına sahip. Bu sınıfta önerdiğim diğer modeller gibi bu modelde her oyunu genelde yüksek detayda akıcı olarak çalıştırabilecek ekran kartına sahip. Kasası metalik olduğu için iç sıcaklık normal olsa bile -plastik kasalara göre- dışarıdan biraz daha fazla hissediliyor. Ama bu neredeyse bütün metalik kasalarda olan bir problem. Dell'in evde servis hizmeti ise çok cazip. Ayrıca ürünler Home Basic ile geliyor bunu göz önünde bulundurun. Fiyatı 1600 lira ve altı. (An itibari ile -2 Mart- Vatan'da 1437 lira ve bu çok iyi bir fiyat)




    AYIN YILDIZLARI - Mart  2011



    SINIF 3-6

          
                Bu sınıfta oldukça fazla model var ve genelde aynı özelliklere sahipler. Bu yüzden hepsini detaylı anlatmayacağım. Bence verdiğim modeller arasında tercih yaparken gidin modeli gözünüzle görün ve şekli şemali hoşunuza gideni alın.



    • ASUS U33Jc i5 450M - 310M  (Sınıf 6)

    Eğer Notebook'unuzu çantasından çıkardığınızda herkesin dönüp baktığı ama aynı zamanda sizi hiçbir işinizden geri bırakmayacak bir model arıyorsanız işte bu o model. Bu model'in teknik özellikleri kendisinden daha ucuz pek çok modelde mevcut zaten. (Bakınız; Altta Asus U35JC ve U45JC) Bu modeli özel kılan bambu kaplama alüminyum kasası. İnanılmaz şık ve zarif. İhtiyacınız taşınabilirlik, uzun pil ömrü ve performansın yanı sıra kendinizi farklı hissettirecek bir noteboook ise hiç düşünmeden alın. Daha fazla bilgi, video ve fotoğraflar burada. Fiyatı ise, 2100 TL civarı.



    • ASUS K52JT CORE İ7 740QM - HD6370  (Sınıf 3)

    Asus'un K52 serisinde ilk i7 işlemcili modeli. Ekran kartını yukarıda anlattım. Eğer gerçekten taşınabilir işlem gücüne ihtiyaç duyuyorsanız alın. Eğer i7 işlemciye hangi programların ihtiyaç duyacağını düşünüyorsanız şu anda sizin i7 işlemciye ihtiyacınız yoktur, almayın. Bununla ilgili daha detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz.
    (Bu model hakkında, en düşük parlaklık seviyesinde ekranda karıncalanma olduğu yönünde şikayetler okudum. Sizin için önemli ise alırken bunu kontrol edin.)


    • Asus U35JC ve U45JC (Sınıf 6)

    Hem güçlü bir modele hem de uzun batarya sürelerine ihtiyaç duyuyorsanız bu modeller tam size göre. 2 kg altı ağırlığa ve yaklaşık 11 saate varan batarya sürelerine (Firmanın verdiği değerler, gerçek kullanımda düşecektir. Bknz: ASUS ) sahip bu modeller 13.3" ve 14" ekranlara sahip. Uzun batarya sürelerinin sırrı ise ASUS Super Hybrid Engine (SHE) ve Nvidia Optimus teknolojileri. SHE, Asus'un geliştirdiği ve TurboV ve EPU (Energy Processing Unit) adında iki teknolojinin birleşimi. Adından da anlaşılacağı üzere TurboV gerektiğinde O.C. sağlarken EPU işlemci güç yönetimini gerçek zamanlı izleyip düzene sokarak %70-80'e yakın enerji tasarrufu sağlıyor. Bunun yanında Optimus teknolojisi ise İ5 işlemcilerde gömülü bulunan dahili grafik kartı ile Nvidia grafik kartı arasında gerektiğinde otomatik olarak geçiş yapıyor. Yani ihtiyacınız olmadığında 310M otomatik olarak kaptılıyor ve enerji tasarrufu sağlanıyor. Fiyatları değişiyor ama genel olarak 1500 lira altı.


    • SAMSUNG SF510-S01TR  (Sınıf 3-6)

    Bu model i5-460M işlemciye ve  310M ekran kartına sahip. Sıradışı tasarımı gerçekten dikkat çekici. 7 saate kadar batarya ömrü vaad ediyor. Almak isteyenlere tavsiyem 1600 lira altında bir fiyata almanız.






    (Alttaki modelleri alfabetik sıra ile verdim. Bu modellerin hiçbirine fiyatı ne olursa olsun 1400 liradan fazla vermeyin. (6 taksitli kampanya fiyatları) Hepsi bu fiyatın altında satıldılar ve fiyatı çok daha yüksek görünse bile yine düşecektir.)

    • ASUS K52J.. CORE İ5 460M veya 480M - HD6370 veya 310M veya 5470(Sınıf 3)
    • DELL INSPRION 5010 CORE I5 430M - HD5470 (Sınıf 3)
    • DELL VOSTRO 3300 CORE İ5-460M - 310M (Sınıf 3)
    • LENOVO Z560 CORE İ5-460M - 310M (Sınıf 3)
    • SAMSUNG R540 CORE i5-560M veya 480M - HD5470  (Sınıf 3)




      AYIN YILDIZLARI - Mart  2011





      SINIF 5

      Bu sınıftan bir kullanıcı iseniz genelde i3 işlemciler ve giriş seviyesi ekran kartına sahip modeller  işinizi görecektir. Tıpkı 3. sınıfta verdiğim modeller gibi bunların arasında da kayda değer farklar yok. Alttaki modellerden gönlünüze yatanı alın. Fiyatlar ise genel olarak 1200 Lira ve altı. 


      • LENOVO Z560 CORE İ3-370M - 310M
      • ASUS K52Jc ve Jr CORE İ3 370M + HD 5470 veya 310M
      • DELL INSPRION 5010 CORE I3 370M - HD5470
      • VOSTRO 3300 CORE I3 370M - Intel® HD Graphics
      • SAMSUNG R540 CORE İ3-380M - HD5470













      Arşiv

      Yorumlar

      Twitter

      Facebook

      İzleyiciler

      Rastgele

      item