nonpasaran

Ayın Yıldızları : Mayıs 2012


Bu yazı Notebook satın alma rehberi'ne bağlantı vermek amacıyla yazılmıştır.











          Yeni ürünlerin piyasaya çıkma zamanı yaklaştıkça Notebook piyasası durgunlaşıyor. Bu yüzden neredeyse yeni hiçbir ürünün piyasaya sürülmediği bu ayda geçen ay yazdıklarımı tekrar etmek yerine önümüzdeki aylarda piyasaya çıkacak modelleri, işlemcileri ve ekran kartlarını anlatacağım. Tavsiye ettiğim modeller ve bunların ideal fiyatlarına geçen ay ki Ayın Yıldızları'ndan (Nisan) ulaşabilirsiniz...



        CES 2012'de Intel  resmi olarak Ivy Bridge platformunu tanıttı. Sandy Bridge platformunun devamı olan bu platformun en dikkate değer gelişmesi mimarinin 22 nm boyutuna düşmesi. (Sandy Bridge platformunda bu mimmari 32 nm idi) Bu neden önemli derseniz transistör boyutunun düşmesi daha az enerji sarfiyatı ve daha az ısınma demek. Gerçi ilk çıkan modellerin¹ güç sarfiyatı 45 Watt görünüyor -ki bu Sandy Bridge ile aynı- ve insanın aklına bir "ama" getririyor ama incelemeden erken bir değerlendirme yapmak mümkün değil. (Mobil işlemciler için konuşuyorum) Bunun dışında dahili grafik çipi (IGP) daha güçlü. Sandy Bridge'de HD 3000 olarak kodlanan bu IGP,  Ivy Bridge'de HD 4000 olarak kodlanmış. Detaylı bir incelemeyi ise -tıpkı daha evvel Sandy Bridge platformu için yaptığım gibi- önümüzdeki günlerde yazmayı planlıyorum.

       Ekran kartlarına gelince; Bildiğiniz gibi Nvidia geçenlerde 600M serisini tanıttı. Zaten 610M ve 635M çipleri şu anda piyasada yaygın olarak bulunabiliyor. Bunların dışında bu serinin (Benim SINIF 2 olarak nitelendirdiğim modellere yönelik) 640M, 650M ve 660M çipleri ile oyun makinalarına hitap eden 670M ve 675M  çipleri bulunuyor. Önümüzdeki aylarda çıkacak Ivy Bridge işlemcili ve "Sınıf 2" modellerde yoğun olarak  bu seriye ait  640M, 650M ve 660M çipleri kullanılacak.

       Bu girizgahtan sonra gelelim asıl konumuza; Önümüzdeki aylarda Ayın Yıldızları'nda yer alması muhtemel modeller hangileri?



ASUS

        Asus, Ivy Bridge işlemcilere sahip 2 seri sunacak. N6 serisi ve oyun segmentindeki G75VW. (Piyasada satılıyor. Daha önce fotoğraflarını paylaşmıştım.) N6 serisi artık standartlaştığı üzere N46, N56 ve N76 olarak piyasaya sürülecek. N46 ve 76, Türkiye'ye her zaman olduğu gibi gelmeyeceği için konumuz N56 olacak.

        Modelin N55'e göre en büyük farkı alüminyum kasası, arkadan aydınlatmalı klavyesi, mat ekran seçeneği, Ivy Bridge işlemcisi ve yeni ekran kartı olacak.




       Şu anda piyasada ön sipariş alan bir kaç satıcının verdiği speclere göre ilk modeller;

  •  15.6",  1080px ve Mat ekran
  • i7-3610QM (2.3GHz - 3.3GHz) işlemci.
  • Nvidia GeForce GT 650M 2,048MB GDDR3 DX11.1 ekran kartı
  • 8GB DDR3 1600 MHz  (2x4 GB SODIMM) Ram
  • 128GB Samsung 830 Serisi SSD (Okuma 520MB/s - Yazma 320MB/s SATA III - 6GB/s)

      özelliklerine sahip olacak

       Ürünün Türkiye'ye hangi konfigürasyonlarla ithal edileceğini ön görmek mümkün değil ama yukarıdaki özelliklerde bir model 2250 liralar seviyesinde alınabilecektir diye düşünüyorum. Ürünün tanıtım videosu alta;





Güncelleme (27 Mayıs)

         Asus, N56 için resmi spesifikasyonları yayınladı. Buna göre ilk etapta 2 model olacak; N56VZ ve N56VM.

        İki modelde de Intel® Core™ i7 3610QM işlemci var. Aralarındaki tek fark ise N56VM'de 2GB DDR3 bellekli NVIDIA® GeForce® GT 630M varken 
N56VZ'de yine 2GB DDR3 bellekli NVIDIA® GeForce® GT 650M olması.

       Alt modeller oldukça farklı şekilde konfigüre edilebilir (Ekran çözünürlüğü, Ram miktarı, Disk  türü ve kapasitesi, (SSD olmayacak) Optik sürücü türü vs.)  ama şimdilik kesin olan bu modellerde i5 işlemci olmayacak çünkü Intel henüz Ivy Bridge mobil i5 işlemcileri piyasaya sürmedi. 



Lenovo

         Lenovo ise Y560 ve Y570 ten sonra sıralamayı bozmadı ve Ivy Bridge işlemcili modellerine Y580 ismini verdi. Asus ile benzer özelliklere sahip bu model sızan haberlere göre 5 Haziran'da piyasaya sürülecek. Türkiye'ye ne zaman gelir bilemiyorum ama sitelerinde sayfa açan online satıcılar mevcut.

         Y580'in, Asus N56'ya göre en belirgin avantajı ie GTX 660M ekran kartı olacak. 660M bayağı bayağı oyun sınıfı bir kart. Kafanızda canlanması için önce Ayın Yıldızları: Nisan'daki "EKRAN KARTLARI SIRALAMASI" tablosunu inceleyin. Ondan sonra da Asus N56'daki grafik çipi GT 650M'in  bu sıralamadaki puanlamaya göre 140, GTX 660M'in ise 150+ puana sahip olduğunu düşünün. Bu puanları daha 1 sene evvel 4 000 liraya satılan oyun makinalarındaki kartlar ancak alabiliyordu. (Örneğin, GTX 480M, GTX 570M vs) yine şöyle söyleyeyim daha 2 sene evvel  SINIF 2 olarak tabir ettiğim bilgisayarlarda bulunan en güçlü grafik çipleri 75-80 civarı puanı ancak alabiliyorlardı. Yani 2 yılda performans tam 2 kat arttmış olacak.

       Y580 dediğim gib diğer açılardan aynı özelliklere sahip. Altta modelin CES 2012'de çekilmiş bir videosunu izleyebilirsiniz;






Samsung


          Samsung, Ivy Bridge kervanına model değişikliği yapmadan katılacak. Halen mevcut olan ve benim çok beğendiğim Chronos 7 kasasına sadece işlemci ve ekran kartı (i7-3610QM+ GT 640M) güncellemesi yapılacak. Zaten kasanın başarısı düşünüldüğünde doğru bir hamle gibi görünüyor. GT 640M diğer markalara oranla daha zayıf gibi görünse de şu anda piyasada ki en güçlü grafik çipinin GT 635M olduğu düşünüldüğünde öyle tercih edilmeyecek bir kart değil. Artı bu kart piyasadaki bütün oyunları oynatmak için fazlası ile yeterli. Sadece Asus ve Lenovo'daki kartlar bu sınıfa göre fazla güçlüler.

         Bunun yanında Samsung büyük ekranlı (17,3) bir Chronos modeli daha piyasaya çıkaracak. GTX 675M gibi şu anda var olan en güçlü mobil grafik çipine sahip olacak bu model oyuncu sınıfında konumlanacak ve fiyatı doğal olarak 3 000+ lira olacak. Ancak Türkiye'ye ne ölçüde ithal edilir bilemiyorum.






Sonuç;

           Muhtemelen Notebook almaya niyetlenen ve bu yazıyı okuyan herkesin aklına aynı soru gelecektir: Beklemeli miyim?

           Oyun oynamak birinci amacınız ise beklemenizi öneririm. Yukarıda da anlatmaya çalıştığım üzere yeni çıkacak modellerdeki garfik çiplerinin performansındaki artış kayda değer düzeyde. Bu da aldığınız bilgisayarın çok daha uzun süre güncel oyunları çalıştırabileceği anlamına geliyor.

           Diğer yandan bilgisayar satın alırken beklemenin sonu yoktur. Aklınıza yatan bir bilgisayar varsa düşünmeden alın. Çünkü beklenecek teknolojiler asla bitmeyecektir.

Son olarak

          Intel geleneksel olarak bir mimariyi önce çıkarır sonra üzerinde iyileştirmeler yapar. Bu yüzden yeni bir platformun ilk örneklerinde sorun yaşanması çok daha olasıdır. (Örnek) Artı Ivy Bridge işlemcilerde Intel ilk defa 3D transistörler kullanıyor. (Buradaki 3D bildiğiniz 3D değil. 3 Door anlamında yani 3 Kapı) Bu durum da ufak tefek sorunlar yaşanma ihtimalini daha da arttırıyor. Bu yüzden hali hazırda işinizi gören bir bilgisayarınız varsa en azından sonbaharı bekleyin.

         Diğer yandan 2012'in 2. yarısı ve 2013, Ultrabook'ların çok daha fazla görünmeye başladığı bir yıl olacak. Eskisi gibi Taşınabilirlik+Pil Ömrü=Eksik performans denklemi yok. Bu denklem Taşınabilirlik+Pil Ömrü+Performans olarak değişimiş durumda. İleride bu konuda da ayrıntılı bir yazı yazmaya çalışacağım...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

¹ i7-3610QM,  i7-3612QM, i7-3615QM, i7-3720QM ve i7-3820QM

Arşiv

Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item