nonpasaran

DELL Format Rehberi... (Windows 8 için Güncellendi)

Bu yazıda DELL dizüstü bilgisayarınızdaki Windows 7 işletim sistemini -kurtarma bölüntüsünü kullanarak- nasıl tekrar yükleyebileceğinizi anlatacağım. Bu işlem Format olarak bilinen işletim sistemini kurmaktan farklı bir işlemdir ama işlev hemen hemen tamamen aynıdır. Bu konuda daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz:  "Notebook"lara Format Atmak





Önemli Güncelleme...


           Windows 8 ile beraber üreticiler kullandıkları kurtarma yöntemlerini değiştirdiler. Bu sebeple Windows 8 önyüklü bir Dell bilgisayar aldıysanız altta anlatılan bilgiler sizin için geçerli olmayabilir.

          Windows 8 önyüklü bir Dell bilgisayar aldıysanız ve sistemi fabrika ayarlarına geri yüklemek istiyorsanız burada anlattığım yöntemi kullanmalısınız. ("Bilgisayarınız Windows 8 önyüklü olarak geldiyse..." başlığı)






Bilgisayarınız açılıyorsa...


1- Dell DataSafe Local Backup aracını çalıştırın ve Geri yükle sekmesini seçtikten sonra Tüm sisteminizi bir önceki tarihe yada fabrika ayarlarına getirin seçeneğini seçin.





2- Açılan ekranda Yeniden Başlat butonuna tıklayarak bilgisayarı yeniden başlatın.





3- 9. Adıma atlayın.



Bilgisayarınız açılmıyorsa...



4- Tüm disketleri, CD'leri ve DVD'leri bilgisayarınızdan çıkarın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.


  • Bilgisayarınızda tek bir işletim sistemi yüklüyse, bilgisayarınız yeniden başlatılırken F8 tuşuna tekrar tekrar basın. F8 tuşuna, Windows logosu görünmeden önce basmaya başlamalısınız. Windows logosu görünürse, Windows oturum açma istemi görününceye kadar beklemeniz, sonra bilgisayarınızı kapatıp yeniden başlatarak yeniden denemeniz gerekir.
  • Bilgisayarınızda birden fazla işletim sistemi varsa, onarmak istediğiniz işletim sistemini seçili hale getirmek için ok tuşlarını kullanın ve ardından F8 tuşuna basın.



5- Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri ekranında, ok tuşlarını kullanarak Bilgisayarınızı onarın'ı seçin  ve ENTER tuşuna basın.





6- Bir klavye düzeni seçin ve İleri'yi tıklatın.





7- Bir kullanıcı adı seçin ve parolayı girin, sonra Tamam'ı tıklatın.





8- Alışılmış Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri ekranı





yerine Dell DataSafe Geri Yükleme ve Acil Yedekleme seçeneğinin eklendiği özelleştirilmiş bir  Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri ekranı ile karşılaşacaksınız. Dell DataSafe Geri Yükleme ve Acil Yedekleme seçeneğine tıklayın.





Ortak...


9- Bu aşamadan önce kurtarmayı  Masaüstünden yada Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri'nden başlatmanıza bağlı olarak 1-2 seçim ekranı ile karşılaşabilirsiniz. Program Türkçe ve seçenekler oldukça açık olduğu için bunları anlatmıyorum. Son olarak geleceğiniz ekran alttaki ekran olacak. İstediğiniz ayarları yaptığınıza emin iseniz ve verilerinizi yedeklediyseniz,  Evet devam et diyerek devam edin.


Burada bir ipucu vereyim. Eğer önceden verilerinizi yedeklediyseniz daha önceki ekranlarda verilerimi yedekle türü seçenekleri seçmeyin bu işlemi uzatacaktır.







10- Sistemin geri yüklenmesi (Hiçbir yedekleme işelmi yapmadan) oldukça zayıf konfigürasyonlu DELL 5010 bilgisayarda 20 dakikaya yakın sürdü. Sizde muhtemelen bu civarda işlemin tamamlanmasını beklemek zorundasınız.





11- İşlem tamamlandığında Kurtarma tamamlandı bilgilendirmesi alacaksınız. Yeniden Başlat butonuna basarak bilgisayarı yeniden başlatın.






12- Kullanıcı ve Bilgisayar adınızı belirleyin...





13- Windows Lisans ve Bilgisayar kullanım anlaşmalarını ayrı ayrı onaylayın.





14- Artık yapılandırmanın bitmesini ve masaüstünün açılmasını beklemekten başka yapacak bir şey kalmadı...










15- Masaüstü açıldıktan sonra Dell destek sayfasından -bilgisayarın altında bulabileceğiniz- servis numaranız ile arama yapın ve kurulu olanlardan daha güncel sürücüler çıkmış ise bunları indirerek güncelleyin.


Ekran kartı için tavsiyem -ekran kartınızın markasına bağlı olarak-  AMD yada Nvidia sürücü indirme sayfalarındaki güncel sürücüleri kullanmanız. Ancak her sürücü için sürüm notlarını okumayı ihmal etmeyin. Bazı Dell modelleri sadece Dell'in sunduğu ekran kartı sürücüsünü kullanacak şekilde yapılandırılmış olabiliyorlar.




16- Dilerseniz buradaki tavsiyelerimi uygulayarak hem güvenlik hemde performans anlamında bilgisayarınızı iyileştirebilirsiniz:


Yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item